Ordel Satış ve Pazarlama Müdürü Serkan Çakıroğlu ile yoğun gündemlerinde keyifli bir söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduk. 

Serkan Bey Ordel özelinde 2017 ve 2018 yıllarını değerlendirir misiniz?

Ordel 2004 yılında kuruldu. O dönemler oldukça zorlu dönemlerdi ve fabrikalardaki insanlar kendilerini riske atmak istemiyorlardı. Bu yüzden pazarda kaliteli bir marka olmanız gerekiyor ya da müşterinin karşısına ülkemizde üretilmeyen özelliklerde ürünler ile gitmeniz gerekiyordu. Müşterilerimizin karşısına ülkemizde üretilen cihazlarda olmayan özelliklerde üst seviye cihazlar ve ülkemizde hiç üretilmeyen cihazlar ile çıkmayı tercih ettik. Ülkeye yurtdışından gelen kontrol cihazlarına muadil olabilecek cihazlarla pazarda yer aldık. Bizi yerli üretici olarak Ordel yapan ürün yelpazemizle sektörde ilk 3’te yer aldığımızı düşünüyoruz. Dolayısı ile zor bir dönemde sektöre girdik fakat yapılmayanları yaptığımız için de oldukça kabul gördük. TAI’de, Türk Traktör ’de ve Güral Porselen’de vb. Birçok kuruluşlarımızda çok ciddi projelere imza attık. Dolayısı ile 4 kişi ile bir apartman dairesinde başladığımız bu sektörde şu anda 5 katlı bir binada faaliyetlerimizi sürdürüyoruz ve açıkçası buraya da sığamıyoruz artık. Şu anda bizim termokupl sıcaklık sensörlerinin üretildiği mekanik bir de kontrol cihazlarının üretildiği alan olmak üzere iki üretim bölümümüz bulunuyor. Toplamda 43 kişilik personel sayısına ulaştık.
2016 yılında kriz yaşanırken biz yukarı yönlü hızlı bir ivme yakaladık. Yabancı projelerde yer aldık. 2016 yılı bizi bu yüzden oldukça mutlu etti.  2017 yılına yine kriz oldu olacaktı şüphesi ile bakarken o yılda da 2016 yılından daha güzel bir yıl yaşadık. 

Türkiye’de üretilmeyen ürünleri üreterek büyümemizi hızlı gerçekleştirdik. Örneğin data logger ’ı Türkiye’de üreten ilk firma olduk. Yine fark basınç kontrol cihazını Türkiye’de üreten ilk yerli firma olduk. Bugün Almanya’da bir fırın üreticisi firma Ordel’i tercih etmeye başladı. Biz kurulduktan sonra bizden önce 400 -800 Euro aralığında satılan adım kontrol cihazlarının fiyatları neredeyse bizim adım kontrol cihaz fiyatlarının altına düştü.    

Markayı o günlerden günümüze taşımak büyük bir başarı aslında. 

Kişisel olarak kendimi çok şanslı olarak gördüğüm bir hususu vurgulamak isterim uzun yıllar sektörümüzün duayen ismi olan Malik Aviral Bey ile çalışma fırsatım oldu. Kendisi çok saygı duyduğum bir kişidir. Malik Bey’den öğrendiklerimizin üstüne koyarak markamızı bugünlere başarıyla taşıdık.  Hizmet verdiğimiz insanların bize mesai içi ve mesai dışı saatlerde bize ve ilgili arkadaşlarımıza kolay ulaşmaları ve destek almaları ciddi boyutta teveccüh görmemize neden olmuştur. Katıldığımız fuarlarda bu konuda ciddi övgüler aldık.
Dolayısı ile ürettiğimiz ürünlerin arkasında durduğumuz için, teknik destek veya sıkıntı oluştuğunda  çözmek adına hızlıca adım attığımız için müşterilerimiz bizden oldukça memnun kalıyor ve yeni ihtiyaçlarında tereddütsüz tercih ediliyoruz. 

Kuruluşumuzdan günümüze kadar müşterilerimizin özel cihaz talepleri doğrultusunda 500’ün üzerinde özel cihaz üretmişiz.  Artık ürünlerimiz birçok kuruluşlarda kodları verilerek şartnamelere konmaktadır. Çok sayıda bildiğimiz marka firmalar firmamıza ve ürünlerimize olan güvenden dolayı teklif dahi almadan sipariş vermekteler.

Şu an tek hedefimiz kendi fabrikamızı yaparak yeni üretim alanımıza ve yeni yerimize taşınmak.  Bu konuda çok ciddi mesafe aldık. Yeni makinalar almak istiyoruz. Ancak mevcut alanımız yeterli olmadığı için bu yatımlarımızı ertelemek zorunda kalıyoruz. Örneğin; bir CNC Tezgahı ve ikinci lazer kaynağımızı alacağız fakat şu an bu yeni makina parkı için yerimiz yok. Savunma sanayi şu an oldukça güçlü yatırımların yapıldığı bir sektör biz de bu sektörün taleplerine karşılık verebilmek için yeni birçok yatırım planlıyoruz. 

Farklı ürünler talep eden ürünler oluyor mu, bunlar için örnekleriniz var mıdır?

Biz aynı zamanda Kobold ve Keller’in bölge bayisiyiz. Ayrıca masaya oturmayı planladığımız iki yabancı menşeli markamız daha var. Her şeyden önce konularımız ile ilgili tüm ürün gamımızı genişletmek  ve üretmek istiyoruz. Bunun için de Ar-Ge’ye ciddi para harcıyoruz. Bu sayede ürettiğimiz ürünlerin tüm know-how’ı bize ait oluyor. Ankara’da fırın üretimi yapan bir firma 2008 yılına kadar üretiminde yerli ürün kullanmıyordu. 2008 yılında Ordel ile birlikte yerli ürün kullanmaya başladı. Şu anda birçok ülkeye ve Almanya’ya bizim ürünlerimizi gönderiyor. Kontrol cihazlarımızı ve sıcaklık sensörlerimizi  birçok markaya üretiyor ve değişik ülkelere gönderiyoruz. Kendi sektörümüzdeki diğer markalarla da iyi birer iletişim kurmayı istiyoruz. Kendilerinde olmayan ve bizde olan ürünleri onlara sağlamak ve onlarda olup bizde olmayan ürünleri onlardan almak istiyoruz. Sektörde hep beraber büyümek ve hep beraber ülke ekonomimize katkı sağlamak istiyoruz. Kısmi de olsa bazı markalarla bunu başarabildik.
Tüm yabancı menşeli markaların Türkiye’ye bizzat geldiği bir dönemde biz Ordel’i kurduk ve dolayısı ile bu yüzden çok zorlu bir dönemden çıktık. Yatırımcıyı, son kullanıcıyı üretim alanımıza getirerek insanları üretim gücümüze ve sadece montaj yapmadığımıza inandırabildik. 2006 yılında daha henüz para kazanamıyorken fuarlara katılmaya başladık. 

Kurulduğumuz günden günümüze de her ayın 1 ve 2’si, çalışanlarımızın maaşlarını ödediğimiz gün bizim için en mutlu gün olmaktadır.  Çünkü çalışanlarımız bizim için çok kıymetli. 2016, 2017 yıllarında büyüdük ve kazandık, bu kazancımızı çalışanlarımızla paylaştık. Yüzde 25 civarında personel maaşlarında artış sağladık. 

Şu anda şirket kurulduğundan beri yani 14 yıldır bizimle çalışan arkadaşlarımız var aramızda. En güzel yatırım insana yapılan yatırımdır, ben bu düşünceyi çok önemsiyorum ve çalışanlarımızla bu  düşüncenin karşılığını da beraber alıyoruz. 

Aynı zamanda iş yaptığımız markalara da verdiğimiz sözün arkasında duruyoruz. Biz iki ortaklı bir şirketiz. Ortağım Mustafa Karapınar ile birlikte sabah saat 08:30’dan akşam mesai bitimine kadar         işin her aşamasında kontrollerimizi yapıyoruz. Müşterilerimizin zorlu proses şartlarına özel üretim yaparak çözüm sunabiliyoruz. Örneğin ; Erdemir sıcaklık transmitteri kullanmak zorunda olduğu ve çalışma şartlarının zor olduğu bir prosesi için bizimle görüştü. Kendilerine iki adet numune yapıp gönderdik “ bizi anlamışsınız”  diyerek 50 adet sıcaklık transmitteri siparişi verdi. Bu ve benzeri bir çok örnekleri çoğaltabiliriz.

2018 yılı ile birlikte yoğunlaşmayı planladığınız ürün gruplarınız ya da sektörleriniz var mıdır?

OPR500 olarak üretmekte olduğumuz kağıtsız kayıt cihazımızın 2. Versiyonu ile ilgili çalışmalarımızı büyük oranda tamamladık. Kağıtsız kayıt cihazını Türkiye’de üreten 2.Markayız.  Aynı zamanda başka markalarda olmayan ve ülkemizde üretilmeyen ürünlerin üretimine ağırlık vermeyi planlıyoruz. Şu anda yardımcı yazılımlar üretiyoruz. TSE kampüsünde iki yanma odasının 396 noktadan sıcaklıklarının toplanması ve kayıt edilmesi otomasyonunu devreye aldık. Burada hem yazılım hem donanım kurulumu yaptık. Kontrol cihazlarında yine çok farklı bir konsepte üretmeyi düşünüyoruz ve bu konuda çalışmalarımızı yürütüyoruz.