Enerji, inşaat, madencilik gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren Cengiz Holding, iştiraki Eti Bakır A.Ş.’nin Samsun tesisinde yeni yatırımla diamonyum fosfat (DAP) gübresi üretmeye hazırlanıyor.

Holding'in 1,5 milyar TL’lik yatırımla hayata geçirmeyi planladığı yeni tesisin, 2025 yılında tamamlanması hedefleniyor.

İTHALATI 100 MİLYON DOLAR AZALTACAK

Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Eti Bakır Genel Müdür Yardımcısı Asım Akbaş, yeni yatırımla birlikte Samsun'daki üretim tesislerinde yan ürün olarak bulunan sülfürik asidin ekonomiye kazandırılacağını belirtti.

Katot bakır üretimi sonucu ortaya çıkan sülfürik asidi katma değeri yüksek ürüne dönüştürmenin en verimli yolunun gübreye dönüştürmek olduğunu aktaran Akbaş, "Türkiye bugün fosforik asit ve gübre türevleri ihtiyacını büyük ölçüde ithalat yoluyla karşılıyor. Ülkemizin bu alandaki ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak, önemli bir yatırıma imza atacağız. İstihdamın artmasına da destek verecek yatırım, cari açığın azaltılmasına her yıl 100 milyon dolarlık katkı sağlayacak." dedi.

Akbaş, tesiste yılda 250 bin ton DAP gübresi üreteceğini ve böylece Cengiz Holding'in söz konusu üretiminin 625 bin tona ulaşacağını sözlerine ekledi.

TOPLAM ÜRETİMİ 1,2 MİLYON TONU GEÇECEK

Türkiye’deki bakır ihtiyacının yüzde 20’sini tek başına karşılayan Eti Bakır’ın Samsun’daki izabe tesisinde flaş fırın teknolojisi kullanılarak yüzde 99,99 saflıkta elektrolitik bakır üretiliyor.

Katot bakır üretimi sonucu ortaya çıkan sülfürik asit ve baca gazı arıtma sisteminde elde edilen amonyum sülfat çözeltisinin değerlendirilmesi amacıyla kurulan yeni gübre tesisinde ise sülfürik asit ve amonyağın reaksiyonu sonucu kristalize amonyum sülfat elde edilecek.

Firmanın halihazırda Samsun'da konumlanan gübre tesisi, yılda 600 bin ton kristalize amonyum sülfat gübre üretme kapasitesi bulunuyor. Yeni fabrikayla beraber şirketin toplam gübre üretiminin 1,2 milyon tondan fazla olacağını bildirildi.