Proses Otomasyonu, Proses Yönetimi, Proses Emniyeti ve Proses Bakımı konularında yatırım yapan firmaların sektör sektör deneyimlerinin paylaşıldığı, uygulamayı yapan dünyanın en büyük markalarının katılımcı olarak yer aldığı 4.’sü gerçekleştirilen Proses Zirvesi ve Sergisi, üçüncü gün ilk paneli ile devam etti.
Oturum Başkanlığını İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Savaş Dilibal’ın yaptığı “Jeotermal, Kömür, Biyokütle Santralleri ile Katı Atık/Geri Dönüşüm Sektörlerinde Proses Kontrolü ve Bakım-1” başlıklı oturumda Maray Makine Teknik Müdürü Yavuz Tütünoğlu, Krohne Pazarlama ve İletişim Müdürü Can Merter, Ayvaz Eğitim ve Proje Danışmanı H. Tarık Güner ve Ayvaz ARI-Armaturen Türkiye Ürün Müdürü Ersun Gürkan ve ARS Endüstriyel Satış Müdürü Erdem Dirin yer aldı.

“KURU TİP SOĞUTMA KULESİ PROJESİNDE VİBRASYON ÖLÇÜMÜ”

Maray Makine Teknik Müdürü Yavuz Tütünoğlu, paneldeki konuşmasında şunları söyledi: “Enerji üretimi yapan tesislerde kestirimci bakımın önemi büyük. İster online sürekli izleme ve yapay zeka ile sonuçların değerlendirildiği bir sistem ya da ister sahadan veri alın kestirimci bakımın büyük önemi var. Örnek bir uygulamada, Kuru tip soğutma kulesi için fanların sayılarının artırılarak soğutma kapasitesinin artırılması istenmişti. Ancak vibrasyonlar artmış, hedeflenen soğutma kapasitesine de ulaşılamamış olduğundan, bize başvurdular. Önce sistemin fanlarının kritik devirlerinin tespitini ve vibrasyon ölçümlerini yaptık. Fan kanat sayısı değişikliği sonucu sistemin üzerinde durduğu şasinin rezonans frekansının tespit edilmemesinden kaynaklı olarak yüksek vibrasyon oluşmuş, biz de hatayı tespit ettikten sonra gerekli iyileştirmelerin sağlanmasına ön ayak olduk”.  

“KUYU BAŞLARINDA INLINE ULTRASONİK AKIŞ ÖLÇERLER KULLANILMALI”

Krohne Pazarlama ve İletişim Müdürü Can Merter, “Sadece enstrüman tedariği değil proje ve devreye alma çalışmaları da yürütüyoruz. Jeotermal tesislerinde ne kadar su çekildiği ne kadar beslendiği hep bir sorundur. O nedenle sahadan doğru verilen aktarılması gerekiyor. Bu sektörde ölçüm yıllarca hep yer altından çekildikten ve gazdan arındırıldıktan sonra yapılırdı. Kelepçeli ultrasonik akış ölçerlerde çok sık bakım gereksinimi yaşanıyordu. Derken zamanla bakım gerektirmeyen sabit elektromanyetik akış ölçerler devreye girdi. Modeline göre 180 dereceye kadar sıcaklığa dayanabiliyor ama sahada vakum oluştuğunda cihaz kullanılamaz hale geliyordu. Hattın durdurulması ve sökülmesi santralin çalışmasını çok olumsuz etkiliyordu. Kuyu başlarında inline ultrasonik akış ölçerler ile olası vakum basınçlarında herhangi bir bozulmaya sebep olmadı. Bu nedenle jeotermal santrallerinde bu tür akış ölçerlerin kullanılması gerektiğini deneyimleyerek gördük” dedi.

“BUHAR KAÇAKLARININ KONTROLLERİ İLE YÜKSEK VERİMİN ÖNÜNÜ AÇTIK”

Ayvaz Eğitim ve Proje Danışmanı H. Tarık Güner, “Enerji sektöründe orta ve yüksek basınçlarındaki armatürleri tedarik etmeye çalışıyoruz. Çevrim santrallerinde buharın ne kadar önemli olduğunu anlatıyoruz. Bu santrallerin 1 saat duruşu yüz bin dolarlar üzerindedir. Özellikle buhar kayıpları kondenstoplardan kaçan buharın maliyeti, akışkanın uygulamada ne kadar önemli olduğunu gösterebilmek adına çevrim santrallerinde de eğitim çalışmaları düzenliyoruz. Fuel oil ile çalışan çevrim santralinde yapılan çalışmada kondenstoplarda kontroller gerçekleştirdik. Buradaki kaçakları ultrasonik metod ile tespit ettik. Bu buhar kaçağını tıkadığımızda türbinden daha fazla elektrik alacağımızı ve daha fazla satıp daha da fazla kazanç sağlayacağımızı ilettik. Buhar kaçıran armatürlerin değişimi ile yapılan yatırımını birkaç hafta da kendisini amorti ettiğini gördük” dedi.

“YÜKSEK ÇAPLI VANALARDA BÜYÜK BİR ALTERNATİF VAR”

Ayvaz ARI-Armaturen Türkiye Ürün Müdürü Ersun Gürkan, “ARI firmasının tek yetkili distribütörüyüz. Özellikle orta, düşük basınç ve akışkanlarla ilgili geniş ürün grubuna sahibiz. Firmalara proje desteği sunuyoruz. Enerji sektörü bizim içim çok önemli hale gelmeye başladı. Kullandığımız vanaların verimli olmaları şart. Vanalar görevini yapıyor mu? Asıl sorun burada ve çok da dikkat edilmediğini görüyoruz. Belli sıcaklıklardan sonra sağlam vanalarda bile kaçakların olduğuna şahit oluyoruz. 3 eksen merkezli yüksek performans vanaları, yüksek çaplı vanalarda büyük bir alternatif oluşturuyor” dedi.

“SİLİKA ANALİZÖRÜ KULLANILSA TÜRBİN ARIZASININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLİRDİ”

ARS Endüstriyel Satış Müdürü Erdem Dirin, “Çalışmalarımız türbin olan enerji santralleri üzerine.  Numüne alma sistemleri ile santrallerin ömürlerini uzatıyoruz. Sorunun kaynağını bulmak çözmekten daha önemli. Biz işin ölçüm tarafındayız. Nasıl ölçüm yaptığımızı yaşadığımız bir örnek ile anlamlandırmak istiyorum. Buharın içinde bulunan bazı mineralleri ve kalitesini ölçen ekipmanlar sağlıyoruz. Yoğuşma sonucu oluşan suyu analizörlerden geçirip değerlere ulaşıyorsunuz. Teşhis sonucunda da oksijenin belli değerler altında tutulması isteniyor. Cihazlarımızla PH değerlerini de ölçümlüyoruz. Tüm bunlar santrallerin efektif çalışmasını sağlayan sistemlerdir. Türbin ve kazanın korunmasını ve daha uzun süreli çalışmasını sağlıyorlar. Örneğin, sudaki silika yükselmesinden dolayı bir müşteride türbinin kanatları eğilmiş ve kırılmıştı. Silika analizörü ile bu sorunun önüne geçilebilirdi ki türbin maliyetleri ile karşılaştırıldığında çok çok düşük değerler olduğunu söylememize gerek yok” şeklinde konuştu.