2011 yılında kurulan Uskon Akışkan Kontrol Sistemleri pazar ve ürün bilgisi konusunda uzmanlardan oluşan satış ekibi, Endüstriyel Kontrol Vanaları ve Ölçü-Kontrol Enstrümanları konusunda müşterilerine yenilikçi çözümler sunmayı hedefliyor. Markanın bu makalesinde  belirtilen arızalar, genellikle uygulama esnasında kullanıcı ve uygulama kaynaklı en sık karşılaşılan arıza durumlardan oluşuyor.

1-) Kir ve Partikül
Vana siti veya orifisinde, partikül/pas/kum tanecikleri gibi küçük parçacıkların birikmesi sonucunda, solenoid valf sızıntı yapar. Bu durumda, çok küçük parçacıklar bile sorun yaratır. Valf parçalarını dikkatlice temizleyin ve boruların temiz olduğundan emin olun. Gerekirse, bir filtre kullanın.

2-) Debi ve Basınç
Valf doğru şekilde açmıyor veya kapamıyor. Hat akış yönünün, valf gövdesinde belirtilen işaretle aynı yönde olup olmadığını kontrol edin. Çalışma basınç değerlerinin, valf etiketi üzerinde yazan değerler arasında olduğundan emin olun. Valfin çalışması için herhangi bir fark basıncına ihtiyaç duyulup duyulmadığını teyit edin. Kapalı devre sistemlerde ve yerçekimi ile besleme yapılan uygulamalarda farkbasınç gerektirmeyen direkt çekmeli solenoid valf tercih edin.

3-) Bobin Yanması
Valf bobinin yanmasının en bariz belirtisi; bobin üzerinde gözle izlenebilir yanık izleri olabilir. Ayrıca böyle bir durumda multimetre yardımıyla bobin terminallerinden direnç ölçümü yapıldığında, bobinden direnci sonsuz olarak okunur. Güç kaynağı ile seçilen bobin voltajının uyumlu olduğundan emin olun. Bobin valfe takılı değil iken, hiçbir zaman bobine enerji vermeyin. Bobini boşta enerjilendirirseniz kısa süre içerisinde bobin yanar.

4-) Güç Kaynağı
Solenoid valf açılmıyor ve/veya kapanmıyor. Elektrik beslemesini kontrol edin. Voltaj ve frekans değerlerinin doğru olduğundan emin olun. Voltaj ve frekans değerlerini; valf üzeri etiketi, bobin üzerinde veya kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Ayrıca, kablo bağlantılarını da kontrol edin.

5-) Hasarlı Kapama Elemanı (Diyafram/Conta)
Valf kapatmıyor veya kaçırıyor. Aşınmış veya yırtık diyafram / contayı yenileri ile değiştirin. Ufak bir sızıntı dahi üründe çalışma hatası doğurabilir.