İhracat konusunda hayata geçirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren Elimko Yönetim Kurulu Üyesi Malik Aviral, yeni dönemde hedefinde Doğu Avrupa olduğunu söyledi. Aviral, stratjisini şu sözlerle anlattı: “Elimko olarak her zaman yeni pazarlar ve yeni müşteriler bulmaya çalışıyoruz. Orta Doğu ülkelerinde, körfez ülkelerinde belli bir bilinirliliğimiz var. İran’dan Irak’a, Malezya’dan Mısır’a kadar geniş bir coğrafyaya hizmetlerimizi ulaştırıyoruz. Aslında biz doğu Avrupa’ya açılmak istiyoruz. İki yıl önce böyle bir karar almıştık. 2020 yılında ciddi bir uğraşımız olacaktı. Pandemi nedeniyle yapamadık. İnşallah bu sene kaldığımız yerden devam etmeye çalışacağız.” dedi. 

Elimko olarak Ar-Ge çalışmalarınız için Türkiye’deki taleplere mi bakıyorsunuz, yoksa yurtdışı taleplerini mi baz alıyorsunuz?

Her ikisi de diyebiliriz. Çünkü pazarda eğer etkin bir konumdaysanız, dünyanın herhangi bir ülkesinde bir müşterimiz talepte bulunuyorsa ve bu bizim çözümlerimiz içinde henüz yer almamışsa bunun için de çalışmalarda bulunabiliyoruz. Dolayısı ile gerek yurtdışından, gerekse iç pazardan kapasitemiz doğrultusunda yeni ürün ve çözüm çalışmalarına soyunuyoruz. Dışarıda yapılan birçok ürün anında Türkiye’de güncel olarak kullanılabiliyor. Burada gerçekleştirdiğimiz güvenilir işler anında dış pazarda referans oluyor. Otomatik kontrol dünyasının ve endüstrisinin istekleri diye bir kavram var. Bu isteklerin yeri veya sınırı yok. Her gittiğiniz yerde, endüstride ve otomatik kontrol dünyasında, ülkelerin bir araya gelip ortak çalışmalar yürüttüğüne de şahit olabiliyoruz.

Yeni dönemde odaklanacağınız ülkeler var mı? O ülkelerin Pazar durumundan ve ihtiyaçlarından bahsedebilir misiniz? 

Her zaman yeni pazarlar, yeni müşteriler bulmaya çalışıyoruz. Orta doğu ülkelerinde, körfez ülkelerinde belli bir bilinirliliğimiz var. Irak işgalinden önce Irak pazarında çok iyi bir noktaya gelmiştik. Savaştan sonra tabii tüm iletişimlerimiz son buldu. O tarihlere kadar oluşturduğumuz müşteriler bir şekilde dolaylı yollardan halen ürünlerimizi satın almaktadır. Son aylarda oluşturduğumuz yeni bir bayi kanalıyla Irak pazarımızı canlandırmak arzusundayız. İran’la bir dönem çok iyi çalıştık. İran bayimiz oldukça etkindi. Bir nedenle bayi değiştirdik. Şimdi yeni bayimizle de İran pazarında etkin olmaya çalışacağız. Mısır’a da belli satışımız vardı. Şu anki bayimizle Mısır’a yaptığımız satışları da arttırıyoruz. Açıkçası Irak savaşı, İran’a uygulanan ambargo, Mısır hükümeti ile bozulan ilişkiler şüphesiz bizim satışlarımızı etkiliyor. Maalesef bu tür konularda siyasi konjonktür öne çıkıyor. Gerek Irak’ta, gerek İran’da ve gerekse Mısır’da hep bu nedenlerle ilişkilerimiz etkilendi. Gecen yıl Umman’a sattığımız ürünlerden memnun kaldılar ve alıma devam ediyorlar. Umman üzerine odaklanacağız. Malezya pazarı için geçmişte birtakım gayretlerimiz olmuştu. O da sonuç vermeye başladı, istekler gelmeye başladı. Aslında biz doğu Avrupa’ya açılmak istiyoruz. İki yıl önce böyle bir karar almıştık. 2020 yılında ciddi bir uğraşımız olacaktı. Pandemi nedeniyle yapamadık. İnşallah bu sene kaldığımız yerden devam etmeye çalışacağız. Tabii bunlar Elimko’nun enstrümantasyon ürünleriyle ilgili. Diğer yandan komple anahtar teslimi taahhüt bölümümüz, yurt dışında çalıştığı taahhüt firmaları ile, hangi ülkelerde iş imkânları bulur, o ülkelerden iş getirirlerse o ülkelerde de çalışırız tabii ki. Sonuç olarak şunu demek istiyorum, geçmişte çalışmaya başladığımız ama çeşitli nedenlerle alım kapasiteleri değişen ülkelere daha çok önem vereceğiz.