4. Proses Zirvesi ve Sergisi, uygulama örnekleri ve fabrikalara sağladığı avantajları ile tüm paydaşları bir araya getirmeye devam ediyor.

Zirve’nin ikinci gününde öğleden sonra büyük ilgi gören EFSİAD (Endüstriyel Fırın Sanayicileri ve İş Adamları Derneği) Özel Oturumu gerçekleştirildi. 

Moderatörlüğünü EFSİAD Başkan Yardımcısı Cihan Acaroğlu’nun üstlendiği panele katılan panelistler; Genesis Otomasyon Şirket Müdürü Korkut Bora Taneli, Çukurova Mühendislik Genel Müdürü Sertaç Çoğal, Ecostar Satış Sonrası Hizmetler Yöneticisi Perihan Çetinkaya Sarı ve UNIFRAX Türkiye Müdürü Devran Tulunay oldu.

“ENERJİYİ BONKÖR KULLANIYORUZ”

EFSİAD ile ilgili bilgiler vererek konuşmasına başlayan EFSİAD Başkan Yardımcısı Cihan Acaroğlu, Türkiye’den ve dünyadan enerji sektöründe veriler paylaştı.

Acaroğlu, dünyadaki enerji tüketiminin yüzde 70 oranında arttığını, Türkiye’de ise yüzde 80 bir artış olduğunun altını çizdi.

Dünyada enerjinin kilit önem taşıdığını ifade eden Acaroğlu, ancak bonkör kullanıldığını söyleyerek, “Enerji çok değerli, israf etmeyelim” dedi.

Endüstriyel fırınlarda envanter çıkarma çalışmalarına başlanacağını kaydeden Acaroğlu, kontrollerin yanı sıra verimlilik analizleri ve enerji kayıpları yapılacağını da ifade etti.

Fırınlarda multidisipliner bir çalışma yapılarak işletmelerde verimliliğe ulaşmanın mümkün olduğunu beyan etti.

“ÖLÇEMEDİĞİNİZİ KONTROL EDEMEZSİNİZ”

Panelde ilk konuşmayı Çukurova Mühendislik Genel Müdürü Sertaç Çoğal, konuşmasında verim artırıcı otomasyon sistemleri ve enerji verimliliği konularına odaklandı. Çoğal, şu konulara değindi: “Otomasyon sistemleri dediğimizde, öncelikle şunun altını çizmek gerekiyor, ölçemediğiniz şeyi kontrol edemezsiniz. Bu nedenle öncelikle ölçmeniz gerekiyor.” 

Çoğal, tesislerde ısı kayıplarını önlemek amacıyla alınabilecek önlemlerden bahsederek, baca gazındaki rejeneratif yakıcılar, cam eritme ve ergitme fırınlarında kullanılan oxy-fuel yakıcılar ve enerji verimliliği ile ilgili bilgiler verdi.

Fırın verimliliğinin takip edilmesi, parametrelerinin ayarlanması, koordineli olarak çalışmasının sağlanmasının yanı sıra hava yakıt oran kontrolünün yapılmasının avantajlarını ve dezavantajlarını anlatan Çoğal, şunları söyledi: “Fırınınız nasıl çalıştığınız ölçümlenmesi için takip edilmesi gerekiyor. Bu noktada SCADA ve HMI programları önem taşıyor. Fırın veriminin sürekli takibinin yapılması, operatör herhangi bir kayıpta müdahale edebiliyor ve optimum kapasitede verim elde edebiliyor. Fırından topladığımız debi, sıcaklık gibi bilgileri büyük veri yazılımlara aktarılmasını öneriyoruz.”

PROSESLERDE ENDÜSTRİ 4.0’IN ÖNEMİ

Endüstri 4.0’ın üretimin ve prosesin optimizasyonuna sağladığı faydalardan bahseden Genesis Otomasyon Şirket Müdürü Korkut Bora Taneli konuşmasında Endüstri 4.0 konsepti dijitalizasyon, sanal devreye alma, uzaktan erişim ile ilgili bilgiler verdi: “Yakında fiziksel dünya yeni teknolojiler sayesinde dijitalleşecek. Robotların iş kaybını artırabileceği bu nedenle insanların daha kalifiye işler yapmaları gerekiyor. 2000’li yıllar ile birlikte yeni bir çağa girildi. Endüstri 4.0 ile dijitalleşme süreci başladı.” 

“Yedekli sistemler sayesinde üretim prosesi güvenli bir şekilde devam ediyor. Redundant (Yedekli) PLC ile makinanın ve sistemin verimli ve güvenilir çalışmasına olanak sağlanıyor” diyen Taneli, sanal devreye almanın avantajlarından bahsetti: “Tüm sistemin gerçek zamanlı olarak simülasyonu yapılıyor. Böylece test aşamasında oluşabilecek sorunların önüne geçiliyor. Mekanik model ve otomasyon model birleştirildiği özel yazılımlar, sanal gerçeklik, makina öğrenmesi, uzaktan kontrol, prosesten toplanan dataların bulutta ve server’da analizlerinin yapılması, bulut teknolojisi ya da firmanın kendi server’ı üzerinden bütün verileri analiz edebiliyoruz.” 

BAKIMLARDA EN BÜYÜK EKSİKLİK: DENETİM

Ecostar Satış Sonrası Hizmetler Yöneticisi Perihan Çetinkaya Sarı, konuşmasında kazan ve endüstriyel fırın yakıcılarında periyodik bakımın önemi ve sahalardan edindiği deneyimleri paylaştı: “Periyodik bakım yapılmayan sistemlerde, can ve mal güvenliği ile verimlilik gibi konular risk altında olur. Kazan/fırın bakımı, baca bakımı, brülör bakımı gibi komple sistem bakımı yaptırılmalı, baca gazı emisyonlarının ölçülmesi gerekiyor.” 

“Verimliliği artırmak için periyodik bakım mutlaka yaptırılmalı” diyen Çetinkaya Sarı, Sivas’ta yaşanan brülör patlaması ile ilgili örnek verdi ve bu konudaki bilincin artırılmasının önemine vurgu yaptı.
Çetinkaya Sarı, kullanıcılara çeşitli raporlar sunduklarını söyledi ve ekledi: “Elektrik panosu bakımı, yakıt hattı filtre bakımı, pompa temizliği, alev borusu montajının kontrolü, bakımdan sonra baca gazı analizi alınma gibi pek çok bakım faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Tüketiciyi bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Ancak başarı oranımız maalesef yüzde 2. Bu da eğitim eksikliği, denetim mekanizmasının olmaması, sistemlerin uzman kişilere teslim edilmemesi gibi durumlardan kaynaklanıyor. Periyodik bakım yapılması kadar bakımların uzman, yetkili firmalar tarafından yapılması da önemli. Kişilerin mesleki yeterlilik belgesi olması lazım.”

BAKIM VE İZOLASYON İLE SAĞLANAN VERİMLİLİK

UNIFRAX Türkiye, Yunanistan ve Türki Cumhuriyetler Satış Müdürü Devran Tulunay, sözlerine firması hakkında bilgiler vererek başladı.

“Daha yeşil, daha temiz ve daha güvenli dünya için çalışıyoruz” diyen Tulunay, endüstriyel fırınlarda bakım ve izolasyonun önemine değindi: “İzolasyon, zaman ve para kazandırır. Mevcut fırını bakıma almak için öncelikle izolasyon konusunda keşif yapılması gerekiyor. Ardından malzeme seçimi geliyor. Bu noktada seçimi etkileyen faktörlerin üzerinde durmak gerekiyor. Sonraki aşamalar ise, projeye uygun malzemenin alımı-üretimi, montajı ve kurulumudur.”

Sunumunda sürekli kullanım raporu ve kıyaslama raporlarını gösteren ve bilgiler paylaşan Tulunay, firmanın bakım ve izolasyon ile yüzde 30’un üzerinde tasarruf elde ettiğini söyledi.