Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gülmez, Bursa'nın kimya sektöründeki ihracatının 2021 yılında yüzde 50’lik artışla 700 milyon dolara ulaştığını söyledi.

"EN FAZLA DIŞ SATIM YAPAN İKİNCİ SEKTÖR OLDU"

BTSO Kimya Sektör Konseyi toplantısı, Türkiye’nin ilk uzay ve havacılık temalı eğitim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) yapıldı.

Kimya sektöründeki gelişmelerin ve konsey çalışmalarının ele alındığı toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gülmez, BTSO Kimya Konseyi Başkanı ve Meclis Üyesi İlker Duran, Uludağ Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Hüseyin Şanverdi ve konsey üyeleri katılım sağladı.

Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gülmez, sektörün Türkiye ekonomisine değer katan sektörlerden biri olduğunu vurgulayarak, kimya sanayinin pek çok sektöre hitap ettiğini gerek üretim gerekse de dış ticarette önemli bir paya sahip olduğunu belirtti.

Gülmez, "2021 yılında gerçekleştirdiği, 25,4 milyar dolarlık ihracat ile yeni bir rekora imza atan kimya sektörü, bu rakamla 2021 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektör konumuna ulaştı. TİM verilerine göre, Bursa’nın 2021 yılı kimya dış satımı da artışını sürdürdü. Sektör, Bursa’da bir önceki yıla göre yüzde 50’lik artışla 700 milyon dolar ihracata imza attı.” diye devam etti.

"KİMYA VE KAUÇUK UR-GE’LERİNDE YAKLAŞIK 80 FİRMA VAR"

Oda olarak sektörün dış ticaretini güçlendirmenin yanı sıra sektörün rekabetçiliğini artırmak adına adımlar attıklarını dile getiren Gülmez, kimya ve kauçuk sektörüne yönelik 2 farklı Ur-Ge projeleri olduğunu, yaklaşık 80 firmanın da söz konusu kümelenmeler içinde yer aldığını ifade etti.

Kimya UR-GE Projesi çerçevesinde Bulgaristan, G. Afrika, Kenya, Romanya ve Rusya'da alım heyeti organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyleyen Gülmez, "2022’de hedef pazarlara yönelik alım heyeti organizasyonları planlarken, eğitim ve danışmanlık hizmetlerimiz firmalarımızın kurumsal yapısının güçlenmesine ciddi katkı sağlıyor." ifadelerini kullandı.

"SEKTÖR, UR-GE İLE YENİ İHRACATÇILAR KAZANDI"

Toplantıda söz alan BTSO Kimya Konseyi Başkanı İlker Duran ise, toplantının yapıldığı GUHEM'in yeni neslin uzay havacılık alanında merakını uyandıracak model bir proje olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı.

BTSO bünyesinde faaliyetlerine devam eden Kimya Konseyi’nin sektör, üniversite ve kamu kurumlarını aynı masada bir araya getirdiğine dikkat çeken Duran, "Bursa’mız sektörde önemli markalara sahip bir kent. Konsey olarak sektörümüzün gelecek hedeflerine güç katan çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kimya sektörü UR-GE projesi kapsamında gerçekleştirilen projelerde başarılı sonuçlar elde etti. Bu süreçte hiç ihracat yapmamış firmalarımızı ihracat yapar hale geldi. Özellikle B2B organizasyonlarından çok verimli sonuçlar aldık." diye konuştu.

"BTSO İLE İŞ BİRLİĞİMİZ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Uludağ Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Hüseyin Şanverdi de gerçekleştirdiği konuşmasında sektörün, Türkiye’de otomotivden sonra en çok dış satım gerçekleştiren sektör olduğunun altını çizdi.

VALTEK'TEN TOZ PATLAMASINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER VALTEK'TEN TOZ PATLAMASINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Bölgede sektörün dış satımının artışta olduğunu bildiren Şanverdi, Bakanlık tarafından ihracatçılara mevcut ihracatlarını artırmaları ve ihracat pazarlarına giriş yapma noktasında ciddi destekler verildiğine değinerek BTSO ile yapılan etkinliklerin kamu ve özel sektör arasında sahip olunan bilgileri, deneyimleri pekiştireceğine, sorunların çözümüne katkıda bulunacağına ve en önemlisi de dış ticaretin aksamadan devam etmesine yardımcı olacağına inandığını söyledi.

Konsey üyelerinin fikir alışverişinde bulunmasıyla tamamlanan toplantının ardından üyeler, Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi.