Honeywell Türkiye ve Azerbaycan Bölge Satış Müdürü Gürcan Karakulak, SAP ile gerçekleştirdikleri ortaklık kapsamında geliştirdikleri projeleri ve hizmetleri anlattı. Karakulak, “SAP ile gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında bina çözümleri üzerine ağırlık veriyor ve konut ile ticari binalar üzerine yoğunlaşıyoruz. Ofise dönüş süreciyle birlikte ofislerin ve binaların enerji tüketimlerini optimum şekilde yapılabilmesi için optimizasyon çalışmaları yapılıyor.  Bu sayede her iki firma tarafından enerji maliyetleri düşürülüyor.” dedi. 

Honeywell ve SAP arasında kurulan yeni ortaklık kapsamında finansal ve operasyonel verileri birleştiriyorsunuz. Bu birliktelikle birlikte hedefleriniz nelerdir? Kurumlara sağlayacağınız hizmet ve avantajları anlatabilir misiniz? 

Dijitalleşme çalışmalarıyla birlikte birbirinden ayrı gibi görünen bilgi teknolojileriyle operasyonel teknolojiler tamamen içe içe girdi. Dolayısıyla artık endüstriyel bir çözümü bilgi teknolojisi ve analitik çözümler olmadan çok fazla düşünemiyoruz. Bu anlamda endüstrideki geniş tecrübesiyle Honeywell bilgi teknolojileri ve veri analizinde tecrübesi olan diğer büyük firmalarla ortaklık içerisine girip çeşitli çalışmalar yürütüyor. SAP ortaklık kurduğumuz firmalardan biri. Honeywell ayrıca Microsoft ile önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. 

  • SAP ile gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında bina çözümleri üzerine ağırlık veriyor ve konut ile ticari binalar üzerine yoğunlaşıyoruz. Ofise dönüş süreciyle birlikte ofislerin ve binaların enerji tüketimlerini optimum şekilde yapılabilmesi için optimizasyon çalışmaları yapılıyor.  Bu sayede her iki firma tarafından enerji maliyetleri düşürülüyor. Ayrıca çalışanların ferahlığını, rahatlığını ve binayı kullanma efektifliğini artırıyor. Öte yandan tabii ki de karbon ayak izini azaltacak sonuçlar getirmesini umuyoruz. 
  • Microsoft ile de benzer bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu çalışma kapsamında Microsoft’un Azure adlı Bulut platformunu kullanıyoruz. Onun üzerine bir kestirimci bakım ve analiz platformu inşa ediyoruz. 
  • Bunun dışında çok yakın zamanda Sparta Systems ve Sine ismindeki iki firmayı bünyesine kattı Honeywell, Sparta firmasıyla ilaç sanayi üzerine kalite yönetim sistemleri, üretim- yönetim sistemleri için yazılımlar geliştiriyor. Sine firması da bina çözümleri için analitik çözümler sunuyor. Dolayısıyla bu yönde IT ve OT’yi bilgi teknolojilerini ve operasyonel teknolojileri bir araya getirecek hamleleri Honeywell yapmaya devam ediyor.  

2021 yılıyla ilgili hedeflerinizi ve iş gündeminizi paylaşabilir misiniz?

2020 yılını tüm zorluklara rağmen hedeflerimize yakın bir şekilde kapattık. Bu bizim açımızdan sevindirici bir gelişme. Tabii ki bütün dünya gibi Türkiye de bu süreçte büyük bir şok yaşadı. 2020 yılını planlarken bu ani gelişmelerin hiçbiri masada değildi. Ama bu sürece kendimizi entegre ederek olabildiğince iyi bir noktada yılı tamamlıyoruz. 2021 yılının da aynı şekilde zorlu geçeceğini bekliyoruz. Aşılarla birlikte yeni bir normalleşme süreci bekliyoruz. Yaşanan ilk sinyaller neticesinde yılın üçüncü çeyreğinde normalleşebileceğimizi öngörüyoruz. Dolayısıyla yılın ilk yarısının biraz daha yavaş geçireceğimiz öngörüsündeyiz. Bununla ilgili de planlamalarımız yaptık. İkinci yarıyla beraber hem Türkiye’deki sanayi kuruluşlarımızın yeni yatırımlara veya durdurduğu yatırımları tekrardan başlatmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öte yandan da tüm dünyada beklene geri dönüşle beraber bizim yerli müteahhitlerimizin çevre ülkelerde yaptığı projeleri de yakından takip ediyor olacağız. Dolayısıyla 2021 yılını zor ama dinamik bir şekilde geçirmeyi hedefliyoruz.
2021 yılında bazı sektörler ön plana çıkıyor. Bizim geleneksel hizmet verdiğimiz sektörlerden biraz farklılar oralara da rahat hizmet verebilmek için kendimizi konumlandırıyoruz. Bu sektörler arasında; enerji, enerji depolama, ilaç ve gıda yer alıyor. Onun dışında kağıt sektörünün ve özellikle temizlik maddelerinin ön plana çıktığını görüyoruz. Özellikle kağıt sektörü için kalite kontrol, proses kontrol ve optimizasyon konularına yönelik yazılımlarımızla ciddi çözümler sağlıyoruz. Bu sektörleri yakından takip etmeye devam edeceğiz. Hareketliliğin yoğun olarak yaşandığı bir diğer sektör ise maden oldu.  Geçtiğimiz yıllarda maden alanında bir iki proje ile giriş yapmıştık ancak çok fazla odaklanamamıştık. Honeywell olarak 2021 yılında maden sektörüne de ağırlık vermeyi hedefliyoruz.