PwC Türkiye, PETDER işbirliğiyle Türkiye akaryakıt sektöründe otomasyon sistemini mercek altına aldı. Türkiye’nin lider denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PwC Türkiye ve Petrol Sanayi Derneği’nin (PETDER) birlikte hazırladığı “Akaryakıt Dağıtım Sektöründe Otomasyon Sisteminin Bütüncül Değerlendirilmesi” raporunun sonuçlarını açıkladı. PwC ve PETDER tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına dayanan rapor, Türkiye’de yasadışı akaryakıtla mücadele ve sektörde kontrolün sağlanması amacıyla kurulan akaryakıt otomasyon altyapısının, bir bütün olarak incelendiğinde, şirket ve kurumlara sağladığı faydalar açısından eşsiz bir konumda olduğunu ortaya koyuyor. 

Yayımlanan rapora göre, günümüzde bazı Avrupa ülkelerinde, akaryakıt dağıtım ağının belli noktalarında (kısmen depolama) otomasyon sistemleri kullanılıyor. Türkiye’de ise ikmalden nihai tüketiciye kadar akaryakıtın her aşamada takibini sağlayan otomasyon sistemleri kullanılıyor ve bu aşamaların hepsinde ilgili kurumlara bildirim yapılıyor. Buna göre; ikmal, depolama, istasyon ikmali ve satış kademelerinin tamamını kontrol altına alan Türkiye’de kurulu otomasyon sistemi ve buna bağlı yürütülen faaliyetler bütüncül olarak ele alındığında, sistemin küresel ölçekte benzersiz olduğu görülüyor. 

YATIRIM VE OPERASYON MALİYETLERİNİN TAMAMI SEKTÖRDEN

Türkiye ekonomisinin önemli sektörleri arasında yer alan akaryakıt dağıtım sektöründe kullanılan otomasyon sistemlerine ait yatırım ve operasyon maliyetlerinin tamamı sektör tarafından karşılanıyor. Otomasyon sistemlerine yapılan yatırımlar sayesinde akaryakıt, ikmalden nihai tüketiciye ulaşana kadar takip edilerek kayıt altına alınıyor. Bu otomasyon sistemlerinin inşa edilmesinde yatırım yapılan kalemlerin ortalama maliyetleri güncel fiyatlarla yaklaşık 216 milyon $ (~1 milyar TL) seviyesinde bulunuyor. Otomasyon sistemine ilişkin olarak katlanılan yıllık faaliyet giderlerinin ise ortalama 28 milyon $ (~130 milyon TL) olduğu tahmin ediliyor.

HAKSIZ REKABET ÖNLENİYOR

Otomasyon sistemlerine yapılan yatırımlar bir taraftan sektör açısından önemli bir maliyetin üstlenilmesine sebep olurken, diğer taraftan bu yatırımlar ve sıkılaştırılan cezai önlemler sayesinde yıllık 1-2 milyon ton yasadışı akaryakıt yasallaştırılırken, bunun sonucu yaratılan kamu gelirinin ise yıllık 4-5 milyar TL düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Otomasyon sistemi sayesinde sektörde uzun yıllar problem yaratan yasadışı akaryakıt kullanımının azaltılmasıyla dağıtıcı şirketler ve bayiler arasında haksız rekabet önlenirken nihai tüketicinin memnuniyeti de artırıyor.