Sistem tasarımı ve iyileştirme çalışmalarının başarılıolabilmesi için derinlemesine etütler yapılmalıdır. Etüt yaparken beynimizeyardımcı olması için model kullanmak performansı arttıran bir uygulamadır. İnsanoğluçok eski çağlardan bu yana model kullanmıştır. Bunların en tipiği satrançtır.Bu oyun savaş taktikleri üretmek ve savaşma becerisi geliştirmek amacıylaoluşturulmuş bir modeldir. Satranç oynayanlar daha iyi düşünebilir, ileriyidaha iyi görebilir, daha etkin planlar yapabilirler.

*                           *                                 *

Satrancın endüstrideki karşılığı simülasyondur.  Simülasyon, sistemlerin sanal modelini kurmakve modelde çeşitli senaryolar uygulayarak hangi tasarımın arzulanan sonuçlarıvereceğini öngörme amaçlı istatistik ile yöneylem araştırması bilimlerininkesişme alanında yer alan bir disiplindir. Bu disiplin yeni sistem tasarımınınyanı sıra, var olanı da iyileştirmek için ucuz, risksiz, kolay ve hızlıdeneyler yapmamıza olanak verir. Bu sayede projeler felaketlerden, operasyonlarkarsızlıktan, ekipmanlar ömür kısalmasından korunur.

*                           *                                 *

Simülasyon modeli verileri zaman değerleri ile ele alırsayapı dinamik hale gelir. Dinamik yapı fazladan geleceği kestirmeyi sağlar.Böylelikle hem riskler öngörmeyi, hem de model tabanlı kestirimci kontrol yapılabilir.Bunlar çok daha az kayıp anlamına gelir. Kontrol stratejilerininbelirlenmesinde, restart’larda, triplerde, bypass vana gereksinimlerininbelirlenmesinde, su koçu analizlerinde, yangın söndürme provalarında dinamiksimülasyon büyük yarar sağlar.  Özetlebir tesisin modern biçimde yönetilebilmesi için dinamik simülasyonzorunluluktur. Ancak asıl çarpıcı olan şudur; dinamik simülasyon yapmadan nelerkaybettiğinizi anlayamazsınız.