Mühendislik hesaplamaları yapması için yaratılan bilgisayar bugün çok farklı işler gerçekleştirebiliyor. Yüz tanıyabiliyor, konuşmaları anlayabiliyor, uçak, gemi, araba kullanabiliyor, restoran, sinema önerebiliyor, kestirme yolları bulabiliyor. Verdiğimiz bu örnekler bilgisayar programlarının öğrenerek gerçekleştirdiği işlemler. Bilgisayar programlarının öğrenmesi davranışlarını otomatik olarak işlerinin gereksinimlerine daha iyi adapte etmesi şeklinde tanımlanıyor. 

*            *            *

Bir zamanlar programcılar algoritmaları kodlayarak bilgisayara ne yapacaklarını söylerdi. Şimdi artık bazı işlemler için program yazmak yerine veri bulunuyor. Bulunacak verinin yapılacak işe ilişkin örnekler içermesi gerekiyor. Öğrenme algoritması verideki yapılmış örneklere bakarak yeni işi gerçekleştiriyor. Bulunan veri ne kadar çok ve çeşitli örnek içeriyorsa işlem de o kadar başarılı oluyor. Örneğin tercüme programları bu şekilde çalışıyor. İlk denemede bir tercüme programına Kanada parlamentosunun üç milyon satırlık tutanakları yüklenmiş. İngilizce-Fransızca tercümeler içeren tutanakta en çok geçen konulardaki yeni tercümeler başarıyla gerçekleşmiş. Örnek sayısının az olduğu konular iyi tercüme edilememiş, ancak programın tercümeleri mütercimler tarafından düzeltilip verilere eklenmeye başlanınca bir süre sonra yeterli örnek sayısına ulaşılmış ve başarı gelmiş. Google’ın tercüme programı da, sürücüsüz arabası da bu yöntemle geliştirilmekte. Sırada pek çok konu daha var…

*            *            *

Bu gelişmelerin anlamı öğrenen programların programcının yerini tehdit etmesi! Öğrenme algoritmalarından daha iyisini kodlayamayan programcıların şansı açık olsun...