Endüstri 4.0 fiziksel imalat sistemlerini siber ağlara bağlayarak gerçek zamanlı veri akışı sağlamayı amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu veri akışı ürün ve imalat sistemiyle ilgili öngörülerde bulunmayı, böylelikle erken müdahalelerde bulunarak daha fazla değer yaratmayı olanaklı kılar.  

Bu vizyon, daha fazla sensör ve kimliklendirme etiketleri ile bunlardan gelen verileri enformasyona dönüştürecek analitiklerin kullanımı ile hayata geçer. Sonuçta ürün tasarımı, imalat süreci işleyişi ve müşteri ilişkileri iyileşir, verimlilik ve çeviklik artar. 

Endüstri 4.0’ın bu vaatlerine kavuşabilmek için aşama aşama gitmek gerekmektedir. Birinci aşama kavramı detaylarıyla öğrenmek ve kendi fabrikamıza nasıl uygulayabileceğimizi düşünüp planlamaktır. 

İkinci aşama konsepti pilot projelerle test ederek uygulamaya geçirmektir. Pilot projeler bir yandan öğrenme, fırsatları keşfetme ve hipotezleri test etme,  diğer yandan riskleri minimize etme olanağı verir. Süreçleri ve ürünleri Endüstri 4.0 vizyonu ile optimize etmenin tek sağlıklı yolu budur. 

2019 pilot projeler yılınız olsun…