Yeni merakım İtalyanca nedeniyle seyrettiğim Rai1 kanalına farklı bir robot çıkıyor. Robozao isimli robot iki yıl önce Rio Karnavalı için imal edilmiş; üç metre boyunda ve çok güzel dans ediyor, örneğin salsa’da çok başarılı. Üstelik iyi de şarkı söylüyor. Seyircilerin pek çoğu Robozao’nun içinde birisi olduğunu düşünüyor. Bazıları da uzaktan kumanda ile yönetildiğine inanıyor. Oysa Robozao gerçekten robot. Üreticisi Palo Alto’da 10 kişilik bir firma. 

Robozao’nun farklı olan yanı programlama yaklaşımı. Yaygın kullanılan metin tabanlı programlama veya kolu hareket ettirip hafızaya kaydettirmek yerine hareket yakalama (motion capture) yöntemi ile programlanmış. Bu yöntemin ilk adımı karşısına geçen kişinin hareketlerinin robotun hafızasına yerleştirilmesi. Hafıza kaydı için kamerası, hareket ve manyetik sensörler kullanılıyor. Robozao kayıt modundan çıkıp eylem moduna geçirildiğinde gördüğü hareketler hafızasında varsa onları taklit ediyor. İyi dans edebilmesi için Robozao’nun fevkalade bir anatomisi de var, hareketleri dengeli, estetik ve hayli hızlı. 

Robozao televizyonun yanı sıra gösterilere, etkinliklere de katılıyor. Son kullanıcı ürünleri satan pek çok firma Robozao için sıraya girmiş durumda. Kısacası pazarlama da robotlaşıyor...