Enerji yönetimi enerji akışının kontrol ve optimizasyonunu kapsayan bir kavramdır. Bu yönetim pasif veya aktif olabilir. Pasif yaklaşım üretim sürecine müdahale etmeden tüketimi düşürmeye dayalıdır. Örneğin daha yüksek verimli motor çalıştırmak, kompanzasyon sistemi kurmak, yalıtım yapmak, led tabanlı aydınlatmaya geçmek, aydınlatmayı otomatize ermek, kojenerasyon sistemi kurmak, daha düşük maliyetli enerji kaynakları kullanmak, basınçlı hava kaçaklarını gidermek, bağlantıların direncini düşürmek, güneş ışığını filtrelemek gibi...

Aktif enerji yönetiminde ise enerji tüketimini imalat prosesine reaksiyon vererek düşürmek esastır. Bu yaklaşımın basit örnekleri olarak işleri düşük tarife saatlerine kaydırmak, kazanı maksimum çıktı için değil, maksimum verimlilik için çalıştırmak, motorlara sürücü bağlamak, kompresör otomasyonu yapmak, atık ısıyı kazanmak gösterilebilir.

Aktif enerji yönetiminin kompleks olanı üretim sürecini enerji verimliliği hedefi ile tasarımlamaktır. Radikal süreç tasarımı değişiklikleri çok zor ve zaman alıcı olsa da hidrolik sistemleri elektromekaniklerle değiştirmek, blue motion teknolojisine geçmek türü genel çözümler hızlı iyileşmeler sağlar. Aktif enerji yönetiminde başarı sağlayan pratiklerden biri de lokasyonlara göre enerji tüketimini sürekli izleyecek sistemler kurmaktır. Bu sistemlerin ana yararı anormal tüketimleri anında bildirerek hızlı müdahaleye olanak vermeleridir. Diğer bir pratik uygulama da prosese “akıllı enerji hasatçısı” olarak adlandırılan cihazları monte etmektir. Bunların tipik örneği de mekanik titreşimlerden beslenen sensörlerdir.

Ve maalesef kadar da az kullanılmaktadırlar...