Otomotiv, tüm dünyada teknolojinin üst düzeyde kullanıldığı lokomotif sektör olmaya devam ediyor. Artık kendi kendine park eden araçlar yollara çıkarken, otonom otomobillerin gelişimi de hızla sürüyor. Güvenlik ve konforun üst düzeyde olduğu otomobillerin "sıfır hata" ile üretiminde; operasyonu, anında ve gerçek zamanlı takip ederek gerekli müdahalelerde bulunabilmek çok kritik. Bu amaçla, görev alan çalışanlar mobil cihazlar ile donatılıp, tüm cihazların bel kemiği sistem ve süreçlerle entegrasyonu sağlanıyor.

Yine hep aynı kaliteyi tutturmak adına, punta atma ve boyama gibi süreçlerde robotların kullanımı ön plana çıkıyor.  "Kameralı kontrol sistemleri" sayesinde örneğin mastiğin doğru yere çekildiğinden ya da doğru ürünün montajının yapıldığından emin olunuyor. Yine geriye dönük izlenebilirlik projeleri de otomotiv sektöründe öne çıkan yatırımlar arasında yer alıyor.


WIN Fuarı 2. fazında da yer alacağımız yılın üçüncü sayısında, öncü otomotiv üreticileri ve otomasyon partnerleri ile "Otomotiv ve Yan Sanayi" kapak konusu çerçevesinde bir araya gelerek yenilikçi çalışmalarını ve yeni yatırımlarını konuştuk.


Bu ay ilk Fabrika Ziyareti röportajını Mercedes Benz Türk A.Ş. ile gerçekleştirerek farklı ülkelerdeki üretim hatlarında nasıl hep aynı kalite standartlarında otobüs ve kamyon üretebildiklerini öğrendik.


Türkiye’nin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda olan, Hyundai Motor Company (HMC) için yeni H350 hafif ticari araçlarını, IIA Menarinibus için 12-18m otobüsleri, kendi markası altında JEST‘i, toplu taşımacılık ihtiyaçlarına çözüm olarak ATAK ve STAR otobüslerini üreten Karsan'a yaptığımız ikinci ziyarette,  ileri otomasyon uygulamalarını yerinde inceledik.


Yaptığı yatırımla tam otomasyonlu 3. montaj hattını devreye almaya hazırlanan Türkiye’nin ilk ve tek korna üreticisi konumundaki Seger Korna, bu ay 3. fabrika ziyaretimizi oluşturdu. 


Uzun Ar-Ge çalışmalarının ardından tamamen yerli üretim yüzde 100 alçak tabanlı tramvay, trambüs, elektrikli otobüs ve metro projeleri ile ilklere imza atan Bozankaya, 4. fabrika ziyaretimizi oluşturdu.


Türkiye’de 20 senedir otobüs sektörüne plastik parçalar ürettikten sonra  TIR sektörünü de hedefleri arasına alan C.F. Maier, kapak konusundaki son fabrika ziyaretimizdi.


Tamamen otomatik sistemler ile besleme (hammadde transfer) – dolum – imalat – ambalaj adımlarını bir araya getiren Santa Farma İlaç Fabrikası'na yaptığımız ziyarette konuşulanları "İmalat Sanayi" bölümünden inceleyebilirsiniz. 


Dosya bölümünde "Motor-Sürücü-Redüktör" ürünlerindeki yeni trendlere, bu alanda yapılmış röportaj ve  güncel uygulamalara; Ayraç bölümünde ise "Görüntü İşleme ve Yapay Görme" başlığı altında yeni ürünlere, proje ve uygulamalara yer verdik. Her bir sayfası ile bilgi dağarcığınızı genişleteceğinize inanıyoruz.


*****

Mart sayımızda "Tepedekiler"  bölümünün konuğu, Halıcı Elektronik Genel Müdürü Dr. Hüseyin Halıcı oldu. "Lider örnek olan kişidir, her detayı bilmeyebilir ancak yol göstericidir, en önde olmazsa zaten o savaş kaybedilir" diyen Hüseyin Bey ile yaptığımız röportaj, geleceğin vizyoner yöneticilerine örnek teşkil edecek nitelikte. 


“Ürün Karşılaştırma” bölümünde bu ay "Klemens"leri inceleyerek, farklı markalara ve çözümlere yer verdik. Bu bölümde yer alan yenilikçi ürünler ve özellikleri üzerine yapılacak incelemeler, doğru seçim kararını verirken kullanıcıları aydınlatmayı hedefliyor.


Keyifle okumanız dileğiyle…