Kullanıcıların artan güvenlik ve konfor taleplerini karşılamak adına en ileri teknolojileri geliştiren otomotiv sektörü; tedarikçisi konumundaki diğer sektörleri de teknolojik gelişime zorluyor. Yeni dönemde otomotivde öne çıkan konular arasında; çevreye dost teknolojilerle üretim, elektrikli araçlar, hafiflik, yüksek emniyet ve otonomizasyon yer alıyor.

Otonom sürüş derken kısa süre önce Karsan liderliğinde Adastec iş birliği ile geliştirilen, Avrupa ve Amerika’nın ilk gerçek yol koşullarında kullanıma hazır yüzde 100 elektrikli ve ilk 4. seviye sürücüsüz otobüsünün test edildiğini hatırlatmakta fayda var. Yine ülkemizin alanında öncü markalarından Otokar, Okan Üniversitesi iş birliğiyle yürüttüğü Türkiye’nin sürücüsüz otobüsü çalışmasının neticesinde Türkiye’nin ilk otonom otobüsünün ikinci aşama yazılım bütünleştirme ve sürücüsüz doğrulama testlerini başarı ile tamamladı.

Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden Otomotiv ve Yan Sanayi kapak konumuz doğrultusunda bu ayki ilk fabrika ziyareti konuğumuz “Toyota” oldu. Üretim Mühendisliği ve Sistem Geliştirme Merkezi’nde; Endüstri 4.0, loT, görüntü işleme ve otomasyon sistemleri gibi üretimin kalbi ve beyni niteliğinde olan akıllı sistemleri geliştirerek Avrupa’daki diğer Toyota fabrikalarına ihraç etmeyi hedefliyor. Bu ay 2. fabrika konuğumuz ise yine Türkiye’nin gururu AKO Grup ve Petlas oldu. AKO Grup Yönetim Kurulu Üyesi Seyfullah Safa Özcan, “AKO Grup bünyesine katıldığı 2005’ten bu yana 600 milyon dolar yatırımın gerçekleştirildiği PETLAS Kırşehir fabrikasında, ABD pazarına özel lastik üretimi için 60 milyon dolarlık yatırımı hayata geçiriyoruz” dedi. Devam eden yatırımların bitirilmesiyle üretim kapasitesi yıllık yaklaşık 168 bin ton’dan, 200 bin tonluk kapasiteye ulaşacak. Grup’un diğer şirketlerinde yapılan yatırımlara röportajın detaylarından ulaşabilirsiniz. Bu ay bir diğer fabrika konuğumuz Ditaş oldu. Ditaş Genel Müdürü Osman Sever, otomasyon ve robot yatırımları sayesinde her bir ürün için harcanan süre ve enerji sarfiyatını daha kolay hesaplayabildiklerini ve böylece üretimde doğrudan maliyet analizi yapabildiklerini ifade ediyor. Otomotiv ve Yan Sanayi için sundukları çözümlerle destek veren güçlü markalarla yapılmış röportajlara ve yenilikçi uygulamalara yine Mart sayımızdan ulaşabilirsiniz.

***

“Emniyet Teknolojileri, Motor-Sürücü, Sensör, Bakım ve Servis gibi konuları ele aldığımız “Çoklu Dosya” bölümünde yine bilgi dağarcığınızı güçlendirecek, rekabeti artırıcı ürün ve uygulamalara yer verdik.