1960-70 dönemi endüstriyel otomasyonun doğum yıllarıdır. Mainframe bilgisayarların çıkması, silikon devrimi ile gerçekleşen performanslı yarı iletken komponentler, verimli sensörler, proses kontrol ile malzeme planlama yazılımları imalat dünyasını kökünden değiştirdi. Ucuzlayan transistör üretimi işlemcileri güçlendirip sayısal kontrollü tezgahları yaratınca endüstriyel otomasyon alanındaki gelişmeler üçüncü endüstri devrimine dönüştü.

* * *

1990-2000 arası kişisel bilgisayarın gücünün arttığı yıllar oldu. Bilgi işlem istemci-sunucu mimariye geçti. Internet’in doğuşu coğrafyanın önemini azalttı. ERP ve iş zekası yazılımlarında patlama yaşandı. İş akış yönetimi yazılımları hizmet sektörlerinde zemin kazandı. Bant genişliği artışı network mimarisini yaygınlaştırdı. Dönem iş süreçleri otomasyonu olarak tarihe geçti.

* * *

2010 yılından bu yana dijital transformasyon diyoruz. Önceleri mobil uygulamaları kasteden bu ifade şimdi sosyal network, büyük veri, analitik yazılımlar, entegrasyon ve bulut bileşimi, nesnelerin Internet’ini kapsar hale geldi. Amaç yönetimde, pazarlamada, ticarette inovatif iş modelleri geliştirmek. Amazon, Apple, Uber, Airbnb, Dollar Shave Club, Stitchfix, Sweetgreen vb. gibi. Dünya ekonomisi artık dijital transformasyon ile büyüyor. 

İlk dönemleri rahatça yakalayan ülkemiz dijital transformasyonu bir türlü gerçekleştiremiyor. Önceki dönemler örnek alınabiliyordu, bu dönem ise özgün vizyon gerektiriyor. Onun için mi dersiniz?