Yaskawa, yeni nesil AC sürücüler GA500 ve GA700’i piyasaya sundu. Yaskawa Sürücü ve Hareket Kontrol Bölümü Satış Mühendisi Emre Aksoy; asenkron, sabit mıknatıs ve senkron relüktans motorları için en yeni kontrol teknolojisini içeren GA serisi sürücülerinin minimum enerji tüketiminde en iyi kontrol performansını sağladığını söyledi.

Firma, 2018 yılı itibariyle Yaskawa Electric Corporation tarafından açıklanan verilerle pazarda 27 milyon kurulu AC Sürücü ve yıllık 2,2 milyon AC Sürücü üretim adetiyle bu pazarının en büyük oyuncusu konumunda bulunuyor.

Elektrik motorlarını sürmekte 100 yıldan fazla tecrübeye sahip olan Yaskawa, teknik üstünlüğü kolay kullanımla mükemmel şekilde birleştiren ürünler geliştirmeye yönelmiştir. Bu evrimin en son göstergesi yeni GA500 ve GA700  sürücü modelleridir.

Boyut açısından kompakt, motor tipi ve bağlantı açısından esnek sürücüler, neredeyse her uygulamada kolayca uzmanlaşmak için tasarlanmıştır.

EN İYİ MAKİNA PERFORMANSLARI İÇİN GA SERİSİ SÜRÜCÜLER

Yeni nesil GA serisi sürücüler kendi içerisinde GA500 ve GA700 olarak sınıflandırılmıştır. 200V,400V,3 faz 200V gibi çeşitli besleme voltajı seçenekleriyle birlikte GA500 serisi 0,55 kW’dan 30 Kw’a kadar, GA700  ise 0,55kW’dan 630kW’a kadar çözüm sunmaktadır.  

Asenkron, sabit mıknatıs ve senkron relüktans motorları için en yeni kontrol teknolojisini içeren GA serisi sürücüleri, minimum enerji tüketiminde en iyi kontrol performansını sağlar.

UYGULAMALARINIZ İÇİN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLER

•    Tüm motor tipleri için tek bir sürücü

GA500 ve GA700 asenkron, sabit mıknatıs ve senkron relüktans motorlarını hassas bir şekilde kontrol eder.  Senkron Relüktans Motorlar (SynRM), asenkron motor ile yapısal benzerlikleri olan bir motordur. Bu benzerlikten yola çıkılarak asenkron motor kayıplarının en aza indirilmesi ve verimlerinin iyileştirilmesi SynRM motorların çıkış noktasıdır. Rotor senkron hızda dönerken rotordaki iletken kısımda akım oluşmaz ve dolayısıyla rotor kayıpları ve ısı kaybı standart AC motorlara göre son derece düşüktür. Bu motorlar ile kullanılacak GA500 ve GA700 sürücüleriyle birlikte enerji kayıpları standart IE2 motorlar ile kıyaslandığında yüzde 30- 40 oranında düşürülüyor.

Özellikle yeni gelişmekte olan bir motor teknolojisi olan senkron relüktans motorları(SynRM) kapsamlı bir ayar yapmadan sağlıklı bir şekilde sürebilmek oldukça zordur. Yeni EZ Vektör moduyla, GA serisi sürücüler bu motoru kapsamlı ayar yapmadan çalıştırabilir.

•    Güvenli Çalışma

GA500 ve GA700 sürücüleri güvenilir bir şekilde çalışmaları için tasarlanmıştır. Kaplamalı PCB ile dayanıklı tasarımı, 50°C sıcaklıkta akım değer kaybı olmadan çalışma olanağı tanırken, makina izleme fonksiyonları ve entegre kullanım süresi tahmini ile beklenmedik arızaları önler. Böylece, prosesi etkili bir şekilde korur ve üretim kaybını önler.

•    Uygulamalar İçin Minimum Komponent Maksimum Fayda

GA500 ve GA700 sürücüleri, sistemlere ve makinalara kolayca entegre olacak şekilde tasarlanmıştır. Otomasyon işlerinizi bitirmek için harcadığınız çabalarınızı en aza indirir.

PLC işlevselliği, EMC filtreleri, fren kıyıcılar, harici sensörler için 24 Vdc Güç kaynağı ve SIL3 / Ple ile Güvenli Tork Kapalı devresi gibi entegre özellikler harici cihazları ortadan kaldırır. Maliyet verimliliği ve sistem güvenilirliği artarken, daha az parça sayısı ve daha az alanla sistem tasarımı basitleştirilmiştir.GA700 sürücülerinde 90 Kw’a kadar dahili bulunan frenleme transistörü ekstra bir frenleme kıyıcı modülü satın almanızın önüne geçerek maliyetlerinizi azaltır.

•    Tek 1 Haberleşme Kartı ile 5 Sürücü Kontrolü  

PLC’den haberleşme ile kontrol edilen sistemlerde klasik AC Sürücülerde her bir sürücü için bir kart satın almanız ve kullanmanız  gerekirken, bu özellik sayesinde, kontrolcünüzde bulunan master haberleşme protokolüne göre GA500 veya GA700 AC Sürücülerinizin yanında kullanacağınız  1 haberleşme kartı ile  5 sürücüye kadar kontrol etmek mümkün.

Bir örnek vermek gerekirse Yaskawa Micro PLC’de Profinet haberleşme protokolü standart olarak bulunmaktadır. Bu PLC ile kullanılacak 5 adet  GA500 ve/veya GA700 den oluşan bir sistemde sürücülerden sadece 1 tanesinde Profinet haberleşme kartı kullanmanız halinde diğer 4 sürücüde haberleşme için ekstra Profinet kartı kullanmanıza gerek kalmaz ve size maliyet avantajı sunar.

•    Bilgisayar ve Kullanım Kılavuzlarını Yanınızda Taşımaya Son!

GA700’ü çalıştırmak için gereken her şey cebinize sığar. DriveWizard® Mobile ve Manuals App, akıllı telefonunuzu veya tabletinizi GA700 sürücüler için çok yönlü ve vazgeçilmez bir araca dönüştürür. DriveWizard Mobile, GA700 Sürücüler için mükemmel kurulum aracıdır. Kurulum Sihirbazı aracılığıyla basit parametre düzenlemekten, tam donanımlı 8 kanallı osiloskopa kadar kurulum, izleme ve süreç optimizasyonu için gerekli tüm araçları sağlar.

Yaskawa Manuals App ile GA700 sürücülerin en yeni kullanma kılavuzları, telefonunuzda her zaman elinizin altındadır. Artık ağır kağıt kullanma kılavuzları taşımayın.

•    Dahili PLC özelliği ile maliyetlerinizi azaltın!

PLC veya diğer ek kontrolörler gibi harici kontrolörlerin maliyeti olmadan sürücüyü, çeşitli makina ve uygulama gereksinimlerini karşılayacak şekilde 400 fonksiyon bloğu arasından maksimum 200 bağlantı ve program boyutundan bağımsız olarak 1 msn hızlı döngü süresi ile simge tabanlı, sürükle ve bırak grafik ortamı sunar.

GA700 sürücülerde 8DI,3AI(akım/gerilim),1Pulse girişi, 4DO, 2AO (akım/gerilim), 1Pulse çıkışı ile birçok uygulama için yeterli sayıda giriş-çıkış bulunmaktadır. Ayrıca opsiyonel olarak bulunan DI,DO,AI,AO kartlarını kullanarak input, output sayısını ihtiyacınıza göre düzenleyebilirsiniz. Bu şekilde yapılabilecek uygulamalar arasında; vinç, kompresör, gıda makinaları, çamaşır makinaları için bazı özellikler harici bir kontrolör kullanılmaksızın çözüm mümkündür.

•    Zorlu Bölgelere Kolay Erişim İçin Bluetooth

GA700 opsiyonel panelinde bulunan dahili Bluetooth özelliği sayesinde cep telefonlarınızdan sürücüye erişmeniz mümkün. Sürücüye Bluetooth ile bağlanıp, içerisinde ki parametreleri çekebilir, telefondan parametre değiştirebilir veya tüm parametreleri buradan yükleyebilirsiniz.

Yine cep telefonlarınızdan uygulamanızda GA700 Osiloskop ortamında çeşitli değişkenleri (Frekans, DC Bus Voltaj, Akım…) gibi değişkenleri izleyebilir, diagnostic, parametreler, uygulama hakkında yorumlarınızı, Yaskawa’nın size sağlamış olduğu bulut ortamında saklayabilirsiniz.

Özellikle, medikal alanında temiz oda gibi girişi tehlike arz eden yerlere uzaktan parametre yükleyebilirsiniz.

Bir başka örnek verecek olursak fabrikalarda Vinç panoları ve HVAC sistem panoları zeminden 9-10 metre yukarıda yer alır ve genellikle buralarda yapacağınız sistem düzenlemeleri için konforlu bir çalışma alanı yoktur.

GA700 ile böyle riskli yerlere çıkmadan son derece kolay bir şekilde düzenlemelerinizi veya kurulumunuzu yapabilirsiniz.

•    SD Kart İle AC Sürücü Datalarınızı Arşivleyin

GA700 Keypad üzerine takılabilen SD Kart ile toplam 12 adet parametreyi minimum 100ms maksimum 60000ms örnekleme süreleri CSV uzantılı bir dosya içerisine anlık olarak kaydetmenize olanak sağlar. Her bir örnekleme süresi için CSV dosyasında bu 12 parametreyi her bir satırda kaydeder.

Bu özellik sayesinde ve GA700 de bulunan gerçek zaman saati ile, sürücüde oluşan her bir hatayı ve saatini, giriş besleme voltajını, akımı vb. gibi parametreleri izleyerek bunları bir istatiksel veri olarak değerlendirip, makinalarınızın kullanım koşullarını, çalışma şartları analiz edebilir kestirimci bakım yapabilirsiniz.

Zaman içinde gerçekleşen ilerlemelerden bağımsız olarak, değişmeyen bir şey var ve bu Yaskawa'nın kaliteye olan bağlılığı. Yaskawa, kendini piyasadaki en kaliteli ürünleri üretmeye adamıştır.