Bursa fabrikalarında Artırılmış Gerçeklik teknolojisini (AG) kullanabilecekleri SuPAR yazılımını devreye aldıklarını kaydeden TKG Otomotiv CEO'su Tayyar Katrancı, kalite kontrolün yanı sıra kalıp bakım, bakım, proje, metot ve Ar-Ge faaliyetlerinde de kullanacakları bu yazılım sayesinde müşterilerinin beklentileri doğrultusunda hızlı ve esnek çözümler geliştirebileceklerini söyledi.

Katrancı, Bursa’da beş, Sakarya’da bir farklı lokasyonda olmak üzere toplamda 67 bin metrekare kapalı alana sahip 6 fabrikada üretime devam eden firmaları ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Tayyar Bey, bize şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatır mısınız? 

Otomotiv endüstrisindeki 44 yıllık tecrübesi ve yüzde 100 yerli üretim gücüyle sektörün öncü şirketlerinden TKG Otomotiv Grubu, otomotiv sektörü için kalıp imalatı yapmak üzere 1977 yılında kuruldu. TKG Otomotiv Grubu Şirketleri altında faaliyet gösteren TKG Otomotiv Bursa, TKG Otomotiv Adapazarı ve Plus Tooling şirketleri araç üzerinde bulunan her türlü gövde parçaları, dış yüzey parçaları, alüminyum ısı/ses/manyetik kalkanları, koltuk parçalarının üretimini yapmaktadır.  Ayrıca buna paralel seri üretim için gerekli her türlü kalıp ve fikstür üretimini de gerçekleştirmektedir. Müşterilerimiz arasında Toyota, Renault, Fiat, Hyundai, Ford, Honda ve Nissan gibi dünyanın önde gelen şirketleri yer alıyor.

TKG Otomotiv Grubu Şirketleri yaklaşık 1500 kişiye istihdam sağlıyor.  Bursa’da beş, Sakarya’da bir farklı lokasyonda olmak üzere toplamda 67.000m² kapalı alana sahip 6 fabrikada üretime devam ediyoruz. Bursa’da 2 Ar-Ge Merkezimiz bulunmaktadır. Bu merkezlerde de ürün ve proses geliştirme çalışmalarımızı yürütüyoruz. 

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Sektörde 40 yılı aşan deneyime sahibiz. Güçlü ve rekabetçi yapımızın yanı sıra yenilikçi ve hızlı karar alıp aksiyona geçebilen bir grubuz. Müşterilerimizin değişen ihtiyaç ve taleplerine hızlı yanıt verebilen, esnek, yüksek müşteri memnuniyeti odaklı, yeni fikirlere açık bir ekibimiz var. Ayrıca otomotiv sektöründe çalıştığımız müşterilerimizle güçlü ve sağlam zemine dayalı iş birliklerimiz olduğunu da söyleyebilirim.

TKG Otomotiv Grubu; ısı, termoakustik ve elektromanyetik kalkan ürün grubunda ürün tasarımı dâhil Türkiye’den global firmalara ürün veren %100 yerli, tek üretici. Elektromanyetik kalkanlar, özellikle elektrikli araçlarda bataryaların elektromanyetik alan oluşturan diğer komponent ve sistemlerle bağını koparabilmesi için alüminyumdan bir kafes görevi görüyor. Yaklaşık 5 yıldır Almanya’da üretilen %100 elektrikli bir aracın tüm batarya kutularının elektromanyetik kalkanlarını biz üretiyoruz. 

Avrupa’ya entegre çalıştığımız için çok daha kompleks ve çok daha katma değeri yüksek parçaları üretme kapasitesine ve kabiliyetine sahip durumdayız. Müşterilerimize projeleri için çok çeşitli ürün grupları sunabiliyoruz. Bu amaçla son yıllarda daha fonksiyonel ve katma değerli ürün geliştirmeye ve üretimine odaklandık.  Bu kapasitemiz ve kabiliyetimiz bizi global pazarlarda da öne çıkarıyor. Yaklaşık 10 yıldır çarpışma esnasında aracı koruyan, kaza anında enerjiyi absorbe edecek çarpışma enerji sönümleyici sistemlerin üretimini yapıyoruz.  Buna ilave olarak son 2 yıldır bu ürünlerin ve üretim proseslerinin tüm geliştirme faaliyetleri üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Ürün tasarımı dâhil bu çalışmaları Türkiye’de yapabilen tek yerli firmayız. Bu alandaki çalışmalarımızı uygulamaya geçirmek amacıyla ülkemiz için de yeni ve öncü olacak makina yatırımlarına imza atıyoruz.

Biz, koşullar ne olursa olsun her yıl sürdürülebilir bir şekilde büyüyen, kazandığını yatırıma dönüştüren bir grubuz. Büyüdükçe fabrikalarımızda çalışan sayısını da artırıyoruz. 2019 yılında aldığımız bir kararla Bursa’da sadece ofislerimizde değil özellikle sahada çalışan kadın sayısını artırmaya yönelik çalışmalarımıza hız verdik. TKG Otomotiv Bursa fabrikamızda son 2 yıldır işe alınan çalışanların büyük kısmı kadınlardan oluşuyor. Otomotiv sektöründe özellikle sahada kadın istihdamına verdiğimiz önemle diğer firmalardan ayrıştığımızı düşünüyoruz.

İş gündeminizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?  

TKG Otomotiv Grubu olarak katma değerli üretime odaklanıyoruz. Üretim süreçlerimizde son teknolojiye, Ar-Ge ve inovasyona ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bu yatırımlarımız her koşulda devam ediyor. TKG Otomotiv Grubu bünyesinde faaliyet gösteren 3 şirketimizin de 2021 ve 2022’de devreye girmesi planlanan çok önemli yatırımları var. Adapazarı ve Bursa’da yeni fabrika yatırımlarımız olacak. Üretimimizin yarısından fazlasını AB ülkelerine ihraç ediyoruz.  Önümüzdeki dönemde hem farklı pazarlara açılmak hem müşterilerimize daha yakın olmak, hem de yeni müşterilerimizle birebir iletişim kurabilmek amacıyla Avrupa’da da bir yatırım yapma planımız var. 

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?

TKG Otomotiv Grubu olarak her zaman önceliğimiz müşterilerimizin beklentilerini anlayıp onlara en doğru çözümleri sunmak. Otomotiv sanayisinde hatasız üretim, kalite, esneklik, katma değerli üretim, verimlilik ve hız gibi kavramlar artık bir tercih olmaktan öteye geçerek zorunluluk haline geldi. Biz de bu ihtiyaç ve beklentileri karşılayabilmek amacı ile dünyada tüm teknolojik gelişmeleri takip ediyor ve süreçlerimize entegre ediyoruz. Yenilikçilik global rekabette olmazsa olmaz bir olgu. Biz de yenilikçi çözümler geliştirmek için Ar-Ge ve inovasyona büyük önem veriyoruz. 

Bu doğrultuda Ar-Ge merkezlerimizin yanısıra hem kapasite hem de teknik yetkinliğimizi arttırmaya yönelik yatırımlarda bulunuyoruz. TKG Otomotiv Adapazarı ve Plus Tooling firmalarımız için son derece modern ve teknolojik yeni tesis ile ekipman yatırımlarımız devam ediyor. Bu ekipmanlar arasında yeni teknoloji presler, özel amaçlı Rollform hattı, yüksek devirli işleme merkezleri ve esnek robotik kaynak hücreleri bulunmaktadır.

TKG Otomotiv Bursa bünyesinde, birçok üretim prosesini ve teknolojisini içinde barındıran çok özel bir Rollform hattı yatırımını gerçekleştiriyoruz. Rollform hattı ile, çarpışma sistemleri kapsamında enerjiyi absorbe eden çözümleri, elektrikli araçlar için batarya Kutusu parçalarını tasarımından itibaren kendi bünyemizde üretebilir hale geliyoruz.

Sıfır duruş / sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metot ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz?

TKG Otomotiv Grubu olarak üretimde otomasyonu artırarak müşterilerimize yüksek kalitede ürün ve çözümler sunuyor, son teknolojiye yaptığımız yatırımlarla da tüm süreçlerimizi sıfır hata yapacak şekilde verimli hale getiriyoruz. Bu yatırımlarımızın en yenisi, TKG Otomotiv Bursa fabrikamızda devreye aldığımız, Artırılmış Gerçeklik Teknolojisini (AG) kullanabileceğimiz SuPAR yazılımı. Kalite Kontrolün yanı sıra kalıp bakım, bakım, proje, metot ve Ar-Ge faaliyetlerimizde de kullanacağımız bu yazılım sayesinde müşterilerimizin beklentisi doğrultusunda hızlı ve esnek çözümler geliştirebileceğiz. Ayrıca hem ürün hem de üretim zamanındaki kayıpları asgari düzeye indirebileceğiz. 

Bununla birlikte sıfır hata başarısını süreklilik haline getirebilmek için üretim alanlarımızda birçok uygulamalar devreye aldık ve almaya devam ediyoruz. Sıralı operasyonlarda operatörden bağımsız kullanılan sensörler yardımı ile önceki operasyonların ve mevcut operasyonun doğruluğunun kontrollerini yapıyoruz. Kaynak ve montaj hatlarımızda kamera kontrol sistemleri ile hatayı erken aşamada tespit eden uygulamaları devreye alıyoruz. PLC yardımı ile yapılan kaynak işlemlerinin doğruluğunun teyidi gibi daha birçok uygulama ile müşterimize yüksek kalitede ürün ve hizmet sunuyoruz.

Sıfır hata ile üretim gerçekleştirmekle birlikte üretimde sürekliliğin sağlanması da son derece önemlidir. Özellikle stok seviyelerinin son derece önem arz ettiği otomotiv endüstrisinde duruş yaşamamak adına çok önemli aksiyonlar alıyor ve uyguluyoruz. Üretimde kullandığımız ProManage otomasyon sistemi ile duruşların sinyaller aracılığıyla alınarak duruş analizini yapabiliyor, hızlı ve kalıcı aksiyonlar alabiliyoruz.

Ayrıca Bursa’daki Ar-Ge merkezimizde çalışma arkadaşlarımızın geliştirdiği Otomatik Pres Hattında Çalışma Konumu Belirleyici Cihaz ile Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan ‘Faydalı Model Belgesi’ olarak tescil aldık. Bu cihaz, pres ve robotların seri üretim ya da tekil üretim olarak çalışma modunun ayarlanmasını ve hattın kontrolünü sağlıyor. 

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız? 

Otomasyon seviyesi yüksek, müşteri gerekliliklerini kusursuzca yerine getiren alternatif çözümlere yatırım yapıyoruz. Robotik pres hatları, esnek pres-kaynak otomasyonları ve hat optimizasyonları konusunda yaptığımız çalışmalar ve yatırımlar TKG Otomotiv ‘in rekabet avantajını artırarak farklı müşterilere ve farklı ürün gruplarına açılmamıza yardımcı oluyor.

Son dönemde gerçekleştirdiğimiz yatırımlar sonucu mevcut makina parkurumuzla ürün gamımızda olmayan ürünlerde de üretim yetkinliğini kazanmış oluyoruz.