Endüstri Okulu Genel Müdürü Coşkun Ermehan, otomasyon projelerinde işi yapacak mühendisin okuldan çok iyi bir derece ile mezun olsa bile kullanacağı ürünü bilmiyorsa; sıkıntısız, iyi bir otomasyon projesinin gerçekleştirilmesinin çok zor olduğunu söyleyerek, “Bu ihtiyacı gidermek adına, otomasyon pazarında en büyük paya sahip olan Siemens A.Ş. ile bir partnerlik sözleşmesi imzaladık. Sözleşmemiz kapsamında Siemens tarafından verilen eğitimleri organize etme ve daha uygun fiyatlarla otomasyon profesyonellerine ulaştırma yetkisini aldık” dedi.

Ermehan ile eğitim faaliyetleriyle ilgili çözümlerini ve sundukları avantajları konuştuk. 

Coşkun Bey, Endüstri Okulu nasıl bir ihtiyaçtan doğdu? Yapılanmanızı ve yakın gündemini anlatmanızı rica ediyoruz.  

Bildiğiniz gibi kurum içi ve kurum dışı eğitimler bir işletmenin sürdürebilirliğini koruması ve rekabet avantajı elde etmesi için çok önemlidir. Eğitime ve iyi eğitilmiş personel yetiştirmeye önem vermeyen işletmeler genelde en ilkel yöntemler ile gelişirler. Bunlardan en bilineni “ Deneme – Yanılma Yöntemi”dir. Deneme yanılma yöntemini kullanmak bazen gerekli olabilir ancak bu bir işletme için en pahalı öğrenme metodudur. Otomasyon ve teknik projelerde bu yöntemi uygulamaya kalktığınızda, hiç tahmin bile edemeyeceğiniz zararlarla karşılaşabilirsiniz. Mesela bir cam fabrikasında fırın otomasyonunda yapacağınız kritik bir hata, fırının sökülerek, tüm fabrikanın yeniden revizyona girmesine sebep olabilir. 

Otomasyon sektörü know – how yüksek bir sektördür. Otomasyon projelerini yürütmek ileri seviyede bir mühendislik bilgisi gerektirir. Ayrıca bu sektörün hızla değişen bir yapısı da vardır. Dolayısı ile otomasyon projelerinizi sıkıntısız bir şekilde hayata geçirmek için doğru ve güncel bilgiye ihtiyaç duyarsınız. Her ne kadar Üniversite eğitimlerinde kontrol / otomasyon teorisi anlatılsa da, üniversitelerde sektörde karşınıza çıkacak ürünler anlatılmaz. Otomasyon projelerinin sıkıntısız bir şekilde yürütülebilmesi için bu gerekli bilgileri sadece uygulayıcıların da bilmesi yeterli değildir. Hem uygulayıcı proje mühendisleri, hem de işletme / tesis adına yatırımı kontrol eden mühendislerin bu bilgilere hakim olması gerekir. 

Şimdiye kadar olması gerekeni anlattık: Şimdi, biraz mevcut duruma bakmak istiyorum: Türkiye genelindeki tesislerde bir otomasyon projesi / yatırımı kararı alındığı zaman; otomasyon projesini yapabilecek firmalar fabrikanın / tesis teknik müdürleri tarafından araştırılır. Firma referansları kontrol edildikten sonra teknik değerlendirmeyi geçenler satın alma birimine iletilir. Daha sonra en uygun fiyatı veren firma ile sözleşme imzalanır. Bu satın alma süreci her ne kadar sorunsuz çalışıyor görünse de aslında problemlidir: En büyük problem ise fabrika/tesisin hizmet alacağı şirketi seçerken ince eleyip sık dokuduğu halde, asıl işi yapacak mühendislerden herhangi özel bir yeterlilik belgesi beklenmemesidir. İşi yapacak mühendis okuldan çok iyi bir derece ile mezun olmuş olabilir, gerçekten ilgilidir ancak, kullanacağı ürünü bilmiyorsa sıkıntısız, iyi bir otomasyon projesini gerçekleştirmesi çok zordur. Bu gibi durumlarda “DENEME-YANILMA” yöntemini kullanarak hem kendisini, hem hizmet alan kurumu, hem de tekrarlar yüzünden proje firmasını çok yorar. Dolayısı ile az önce bahsedilen satın alma süreci sıkıntılıdır. Bu hatanın düzeltilmesi için otomasyon projesi yapacak firmalardan, uygulayıcılarının o ürün ile ilgili uzman olduğunu gösteren sertifikaların da talep edilmesi gerekir. 

İşte Endüstri Okulu, sektördeki bu eksikliği karşılamak, otomasyon projesi uygulayan ve denetleyenlere en kaliteli eğitim / kursları sağlamak için doğdu. Bu ihtiyacı gidermek adına, otomasyon pazarında en büyük paya sahip olan Siemens A.Ş. ile bir partnerlik sözleşmesi imzaladık. Sözleşmemiz kapsamında Siemens tarafından verilen eğitimleri organize etme ve daha uygun fiyatlarla otomasyon profesyonellerine ulaştırma yetkisini aldık.  

Örneğin, ilk eğitim organizasyonumuzu 18 – 22 Ekim 2021 tarihlerinde Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki “The 45 Hotel”de planladık. Normalde sadece Siemens Genel Müdürlüğü’nde icra edilen eğitimleri, Türkiye’nin dört bir yanındaki profesyonellerin ayağına götürmeye başladık. 

Bünyenizde ne tür eğitimler veriliyor? Bize planlı eğitim programınızdan bahseder misiniz?

Endüstri Okulu, endüstrideki teknik duayenlerin bilgi ve tecrübelerini firmalar ile buluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda az önce de bahsettiğim gibi Siemens otomasyon cihazları ile işe başladık. Siemens S7 300/400 PLC Eğitimleri, S7 1200/ 1500 PLC / Tia Portal Eğitimleri, WinCC SCADA, PCS 7, Siemens G120 / S120 Drive, Simotion, Sinumerik, Makine Emniyeti genel eğitim kategorilerimiz. Bu eğitim kategorileri kendi içlerinde de alt modüllere ayrılıyor. Eğitim programımıza ve eğitimlerimizin ayrıntılarına endustriokulu.com sitemizden ulaşılabiliyor. 

Otomasyon sektöründe devamlı güncellenen teknolojilere ayak uydurabilmek ve en güncel teknolojileri kursiyerlere verebilmek adına, eğitimlerimizi Almanya Siemens tarafından sertifikalandırılmış, düzenli olarak bilgileri güncellenen eğitmenler tarafından veriliyor. 

Eğitimlerinize kimler nasıl başvurabilir? Eğitim süreleri ne kadar? Sonunda katılımcıların yetkinliklerini nasıl ölçümlüyorsunuz? 

Eğitimlerimize kendini otomasyon yazımları anlamında geliştirmek isteyen, temel seviyede bilgisayar bilen herkes başvurabilir. Başvurularımızı sitemizdeki iletişim numaralarımızdan bize ulaşarak veya [email protected] e-posta adresine iletişim bilgilerini bırakarak yapabilirler. Eğitim kaydını almadan önce, eğitim danışmanlarımız, kişiye özel eğitim ihtiyaç tespiti yapıyor ve en doğru kursa kursiyerin gitmesini sağlıyor. Tüm eğitimlerimiz birbirini tamamlayacak şekilde dizayn ediliyor. Dolayısı ile giriş seviyesi eğitimlerden başlıyorsunuz, kademe kademe uzmanlık seviyesine kadar çıkabiliyorsunuz. 

Eğitimlerin etkinliğini ölçmemiz için eğitimlerin sonunda bir test uygulanıyor. Bu testi geçen kursiyerlere ise Siemens Türkiye onaylı sertifika veriyoruz. Bu sertifika sayesinde, müşterilerine entegre edecekleri sistem ile ilgili uzmanlıklarını kanıtlayabiliyorlar. Yine bu sertifika otomasyon profesyonellerinin CV’lerine ciddi bir girdi oluyor. 

Teorik eğitimleri pratikle nasıl buluşturuyorsunuz? 

Eğitimlerimiz yüzde elli teorik, yüzde ellisi ise uygulamalı olarak tasarlanmış durumda. Uygulamaları ise Siemens’in orijinal eğitim setleri üzerinde yapıyoruz. En fazla 2 kişiye 1 ilgili eğitim setini dershanede hazır bulunduruyoruz. 

Çalışmalarınızda pandemi sürecinden en az etkilenmek adına ne gibi önlemler aldınız?  Online eğitimler sunuyor musunuz? 

Pandemi sürecinde sınıflarımızı en fazla 10 ile sınırlandırıyoruz. Maske, hijyen, mesafe kuralarına göre eğitim ortamını organize ediyoruz. Ayrıca, kursiyerlerden HES kodlarını da isteyerek her eğitimden önce HES kod kontrollerini sağlıyoruz. Bu tedbirler ile maksimum korunmayı elde etmeye çalışıyoruz. Siz de takdir edersiniz ki, online eğitim artık bir gerçeğimiz oldu. Biz de buna ayak uyduran kurumlardanız. Online eğitimlerimizi “Canlı Online Eğitim” formatında işliyoruz. Canlı online eğitimin anlamı, eğitim süresince eğitmenimiz kamera ve bilgisayarın başında oluyor. Kursiyerler de uzaktan bağlantı ile eğitim setlerine bağlanıyorlar ve yaptıkları uygulamaları canlı olarak görüyorlar. Şu ana kadar verilen canlı eğitimlerden en az yüz yüze eğitimler kadar verim aldığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. 

https://endustriokulu.com