Tektronix’ten Mark Briscoe, Dünyanın dört bir yanında sürdürülebilir füzyondan silah araştırmasına kadar çeşitli hedeflerle oluşturulan ve özellikle yüksek enerjili fiziğe yönelik en son araştırmaların yapıldığı büyük araştırma tesisleri arasında test ekipmanları için alan yetersizliğinin doğurduğu bir trendin ortaya çıktığını söyledi. 

Z-Machine ile Sandia Ulusal Laboratuvarlarının, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile CERN, bu tesislerin iyi bilinenleri arasında yer aldığını söyleyen Briscoe, bu tesislerin temel olarak hepsinin hızlı enerji salınımının etkilerini incelediklerinin altını çiziyor. Bu tesislerin enerji üretmek için büyük ve karmaşık makinalar kullandığını, yüksek hızlı, çok kanallı veri toplama sistemlerinin, sadece ortaya çıkan yüksek enerji olayını değil, sistemdeki her bir öğenin performansını yakalamak için de kullanıldığını aktarıyor. 

Dijital depolama osiloskoplarının enstrümantasyonun önemli bir kısmı oluşturduğunu vurgulayan Briscoe, bunların, zamana göre test edilmiş, sağlam, çok yönlü, güvenilir ve yüksek hızda dürtüleri yakalamak için iyi donanımlı osiloskoplar olduğunu söylüyor.
Bilim adamları ve mühendislerin, özellikle izleme veya teşhis fonksiyonlarında, daha fazla ekipman için yer olduğunda sistemlerine daha fazla kanal eklemek istediklerini ancak büyük enerji bültenleri nedeniyle osiloskopların istenen herhangi bir yere yerleştirilemeyeceğini hatırlatıyor. Cihazların korunması ve kablolama işlemi sırasında aşırı özen gösterilmesi gerektiğinin altını çiziyor. 

YENİLİK İŞBİRLİĞİ GEREKTİRİR

Tektronix'te yapılan işin büyük bir kısmını, müşterilerle karşılaşılan zorluklar hakkında konuşmanın oluşturduğunu söyleyen Briscoe, yeniliklerin büyük veya küçük işbirliği gerektirdiğini,  daha az alanda daha fazla tam işlevli osiloskop kanalları sağlanması adına, belirli bir alan için kanal yoğunluğunu çarpıcı biçimde artıran, yüksek enerjili fizik uygulamaları için 5 Serisi MSO Low Profile osiloskop geliştirdiklerini söyledi. 

ALTI KAT DAHA FAZLA ÖLÇÜM KANALI

Briscoe, yüksek enerjili fizikte osiloskop alanı sıkışmasını gerçekten çözen bu ilk osiloskobun 3,5 inç yüksekliğinde (2U) bir pakette oluşturduklarını, cihazda 8 giriş kanalı ile yardımcı tetik girişi bulunduğunu ve her kanalda 12 bit ADC kullandığını söyledi. Bu özelliklerin bilim insanlarına aynı alanda altı kat daha fazla ölçüm kanalı verdiğini, sinyalleri kanallar arasında çoğaltmak zorunda kalmadan büyük dalga biçimlerinde sürülen ince sinyal detaylarını görmek adına yeterli dikey çözünürlük ve dinamik aralık sağladığını vurguladı.