Yeni normalin hakim olduğu 2021 senesinde; enerji verimli, çevreci, yenilikçi ürün ve ileri teknolojileri ile ön plana çıkan Mitsubishi Electric, 100. yılında kurumsal felsefesini de yeniledi. Tüm dünyada çevre hassasiyeti ve sürdürülebilir politikaların öne çıktığı bir yılı başarı ile geride bırakan firma, bilhassa yaptığı yatırımlarla bu alanda kuvvetli bir varlık gösterdi.

ENDÜSTRİYEL OTOMASYONDA REKABET ÖNCESİ İŞ BİRLİĞİ ÇAĞI ENDÜSTRİYEL OTOMASYONDA REKABET ÖNCESİ İŞ BİRLİĞİ ÇAĞI

Geride bırakmayı hazırlandığımız yılı değerlendiren Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, seneyi verimli bir adaptasyon süreci olarak geçirdiklerini ifade ederek, 2022'ye ilişkin öngörülerini ve hedeflerini açıkladı.

"TÜRKİYE AVANTAJLARIYLA POZİTİF YÖNDE AYRIŞACAK"

Endüstriyel otomasyon sistemleri, ileri robot teknolojileri, mekatronik CNC sistemler, klima sistemleri ile asansör ve yürüyen merdiven alanlarındaki ürün ve çözümleriyle öncü bir teknoloji lideri olarak çalıştıklarını belirten Saraçoğlu, yeni dönemde de özel sektör ve kamu projelerini artan bir ivmeyle sürdüreceklerini dile getirdi.

Saraçoğlu, 2022'nin ikinci yarısında Covid-19'un etkilerinin azalmasıyla beraber sektörlerdeki durgunluğun yerini hareketliliğe bırakacağını söyleyerek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Pandemi ile beraber dünya düzeninde hem ekonomik hem de sosyal ve kültürel anlamda çok ciddi değişiklikler meydana geldiği bir gerçek. Bu noktada pandeminin hızlandırdığı pek çok gelişmenin 2022 senesinde da devam edeceğini söyleyebiliriz. Özellikle de artan tüketim talebi karşısında üretim ve tedarik zincirinde yaşanan aksamalar, arz-talepte istenen optimum dengenin sağlanmasını zorlaştırabiliyor. Ham madde sıkıntısı, tedarik zincirinde transit bölge görevi gören ülkelerde meydana gelen ulaşım problemleri, global ekonomik aktivitelerdeki yavaşlamalar, sanayide kapasite kullanım oranlarının gerilemesi ve finansal piyasaların kırılgan yapısı az da olsa devam edebilir. Öngörüler, pandeminin 2022’nin ilk baharına kadar devam edeceği yönünde de olsa artçı etkileri belirli bir süre daha kendisini hissettirebilir. Yine de pandeminin yaz aylarından sonra daha az hissedileceğinin düşünülmesi hem tüketiciye hem de üreticiye nefes aldıracaktır. Ülkemizin konumu ve üretim potansiyeli, Türkiye’nin global rekabet gücünü artırabilir ve en önemlisi ihracat pazarlarında şansını yükseltebilir. Bu noktada, ülkemizin 2022 senesinde üretimde büyüme yakalayacağını, sanayideki ürün çeşitliliği, yetişmiş insan gücü ve lojistik avantajlarından dolayı pozitif yönde ayrışacağını düşünüyorum."

"AMACIMIZ, İŞ ORTAKLARIMIZI VE TÜKETİCİLERİMİZİ ÇAĞIN ÖTESİNE TAŞIMAK"

Firmaları açısından 2021'in önemine değinen ve başarılarla taçlanmış bir 100 yılı geride bıraktıklarının altını çizen Saraçoğlu, "100 sene önce başlayan bir yolculuk ve sayısız ilke ev sahipliği yapan kuvvetli bir tarihle bugün dünyanın en önemli şirketleri arasında yer almaktayız. 100 senelik tarihimizin arka planına baktığımızda; yapay zeka tabanlı ve iç ortam hava niteliğini artıran klima ve havalandırma sistemleri geliştirmemizden 1980’li senelerden bu yana robot teknolojisine odaklanmamıza, Sanayi 4.0’ın gündeme taşınmasının öncesinde, 2003'ten beri kendi fabrikalarımızda kullanmış olduğumuz dijital fabrika konsepti e-F@ctory’den veri merkezleri için soğutma sistemlerine kadar zamanın ötesinde cesur adımlar yer almaktadır." dedi.

Ek olarak üretim tesisleri için yapay zeka tabanlı yazılımlar, fabrika içerisindeki motor sistemlerini korumak amacıyla siber savunma sistemi gibi hızla değişen trendlere uygun ürün ve çözümler geliştirerek de dünyadaki dinamikleri yakalama konusundaki başarılarını kanıtladıklarını kaydeden Saraçoğlu, bu anlamda hayata değer katan çözümlerle tüketicilerini ve iş ortaklarını bir 100 yıl daha çağın ilerisine taşımayı amaçladıklarını söyledi.

"SANAYİCİLERİMİZE KATMA DEĞER SAĞLAMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

Saraçoğlu, birçok üretim tesisinin Mitsubishi Electric teknolojileriyle otomasyon ve dijital dönüşüm altyapısına sahip olduğunu ifade ederek, dijitalleşmenin ve üretimde otomatikleşmenin öneminin daha açık bir biçimde anlaşıldığı 2021 yılında tüketicilerin kişiselleşen isteklerine inovatif teknolojileriyle yanıt verdiklerini belirtti.

Saraçoğlu konuşmasına, "Geçmişte olduğu gibi bugün de dijital fabrikalarda robotlar ve insanların etkileşimli çalışmakta olduğu üretim hatlarının yalnızca robotlardan oluşan üretim hatlarından daha verimli olduğu bilinci ile hareket ediyor, insanla iş birliği içinde görev alan kolaboratif robot serimizle sanayiye değer katıyoruz. Uzmanlık gerektiren görevleri hayata geçirmek için gerekli esneklik ve ayarlanabilirlik imkanları sunan MELFA ASSISTA cobotlarımızla insan iş gücünü asiste ederek üretime hibrit bir perspektif kazandırıyoruz. Sanayi 4.0’a yanıtımız olan e-F@ctory konseptimizle üretim hattındaki tüm makina ve sistemlerin web üzerinden haberleşmesini sağlayarak hem sanayiye hem ülkemizin ekonomisine önemli bir kalkınma modeli sunuyoruz. Firma olarak her geçen gün daha da geliştirdiğimiz konseptimizle, 2022 senesinde de her ölçekten sanayicilerimize katma değer sağlamayı sürdüreceğiz." diye devam etti.

"İKLİMLENDİRME TEKNOLOJİLERİMİZLE AYRICALIKLI KILMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Klima sistemlerinde de temiz hava bilgi birikimlerini enerji tasarruflu ve çevreye dost teknolojilerle entegre ederek 2021 yılında evlerin ve ofislerin tercihi olduklarını kaydeden Saraçoğlu, "Bireysel sistemlerden merkezi sistemlere geleceğin enerji verimliliği kriterlerine uygun cihazları bugünden pazara sunan bir firma olarak, A+++ sınıfına ulaşan Legendera serisi, A+++ soğutma ve A++ ısıtma verimliliğine sahip EnviroME serisi ve yakın zamanda piyasaya sunmuş olduğumuz yenilenen Plasma Quad Plus hava temizleme cihazlarının beraberinde V Blocking filtre ile yaşam alanlarının havasının dört mevsim istenen kalitede tutulmasını sağlamaya devam ettik. Önümüzdeki dönemde de yeni iklimlendirme teknolojilerimizle evlerden kamusal alanlara kadar her alanda temiz hava bilgi birikimini ayrıcalıklı kılmayı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

"ENTEGRE HİZMET VERMEYİ AMAÇLIYORUZ"

Mitsubishi Electric’in Japonya’da kurulumunu gerçekleştirdiği 5G Açık İnovasyon Laboratuvar yatırımı hakkında değerlendirmelerde bulunan Saraçoğlu, "Firmamız, yeni 5G iş ve hizmetleri geliştirilmek ve özel iletişim ihtiyaçlarını karşılayabilmek için müşterileri ve iş ortaklarıyla iş birliği yapmak amacı ile 5G Açık İnovasyon Laboratuvarı'nı kurdu. Markamızın bu laboratuvarı hayata geçirmesindeki amacı, sistem ve ekipmanlarımızı yerel 5G sistemleri ile geliştirmek, üretmek ve tek noktadan tedarikini sağlayarak entegre hizmet sunmaktır." ifadelerini kullandı.

"ÇEVRE VİZYONU 2021'İ BAŞARI İLE TAMAMLADIK"

Tüm faaliyetlerini BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde ele aldıklarını ve belirlenen hedeflere ulaşmak adına operasyonel süreçlerden sosyal sorumluluğa kadar birçok konuda çalışmalar yaptıklarını belirten Saraçoğlu, bu kapsamdaki faaliyetleri şu cümlelerle özetledi:

"Bu doğrultuda oluşturmuş olduğumuz Çevre Vizyonu 2021’i başarı ile tamamladık. Ürünlerimizin kullanımı sırasında ortaya çıkan sera gazı (CO2) emisyonlarında, üretim operasyonlarından kaynaklanan karbon emisyonlarını ciddi oranda düşürdük. Karbonsuz bir dünya amacı doğrultusunda 2050 senesinde ise nerdeyse sıfır karbon salımı hedefine ulaşmak istiyoruz. Bunlara ilave olarak, 2021 senesinde sıfır enerjili bina konseptinin yaygınlaştırılması için SUSTIE merkezini hayata geçirdik. Bu merkezle hedefimiz ise enerji tasarrufu teknolojilerinin geliştirilme ve test aşamalarını önemli ölçüde kolaylaştırmak. 2021 senesinde, İsviçre merkezli Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün WIPO GREEN teknoloji platformuna partner statüsüyle dahil olduk ve doğa dostu teknolojilerimizle açık inovasyonu desteklemeye başladık. Şirketimiz, WIPO’nun 2 Mart 2021 tarihli duyurusuna göre ise 2020 yılı global patent başvurularında Japonya'da birinci, global çapta ise üçüncü oldu."

"BİR ASIR DAHA BAŞARIMIZI SÜRDÜRMEK VE ÜLKEMİZİ İLERİYLE TAŞIMAK İSTİYORUZ"

Yeni kurumsal felsefeleri kapsamında 2022 senesinde da devamlı teknolojik yenilik ve kesintisiz yaratıcılıkla etkin ve rahat bir toplumumuzun oluşmasına katkı sağlayacaklarını bildiren Saraçoğlu, "Değişimi amaçlayan kuvvetli bir irade ve tutkuyu paylaşarak 'daha da iyi bir yarın' oluşturmak için çalışacağız." dedi.

Saraçoğlu konuşmasını, "En önemlisi de 100 senelik başarımızı, bir asır daha devam ettirmek ve medeniyet yolunda ülkemizi başarıya taşımak için daima daha ilerisini hedefleyeceğiz” diyerek noktaladı.