MG International Fragrance Company Fabrika Müdürü Cevat Eracar, “Gebze Tesisimizde üretime geçtiğimiz 2015 yılından bu yana inovatif üretim hattı yatırımımızla birlikte aynı iş gücü ile 5 kat büyüme gerçekleştirdik. Buna paralel olarak termin tarihlerimizde ciddi iyileştirmeler elde ettik.” diyor.

Eracar, ST Endüstri Medya'nın sorularını yanıtladı.

Cevat Bey, öncelikle kısaca firmanızın yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatabilir misiniz?

1961 yılında Mişel Gülçiçek tarafından kurulmuş olan MG International Fragrance Company, 55 ülke ve yurt içinde yaklaşık 4 bin global üreticiye esans kompozisyonu ve ham maddesi tedarik etmektedir. Türk kimya ve esans sektöründe global olarak faaliyet gösteren kuruluşumuz, Türkiye'nin en büyük ilk 750 sanayi şirketi arasında yer almaktadır. 2015 yılında faaliyete aldığımız Gebze Tesisi, dünyanın tek bir çatı altındaki en yüksek üretim hacmine sahip ilk entegre esans tesisidir. Robotik sistem 28 km’lik boru hatlı entegre tesisimizde, 4 bin 500’den fazla ham madde kullanımıyla 200 binin üzerinde esans formülü ve 280 farklı ham maddenin üretimini aynı anda sekiz farklı hatta gerçekleştirmekteyiz. Esans kompozisyonları ve ham maddelerimiz; kozmetik, kişisel bakım, hijyen, ev temizlik ve kağıt ürünleri grubunda üretici olarak faaliyet gösteren markaların ürünlerini kokulandırmak için kullanılmaktadır. 300’ü aşkın personelin çalışmakta olduğu tesislerimizde; çevreye duyarlı üretim, “önce çalışan ve müşteri” odaklı yaklaşım ve verimli yüksek teknoloji kullanımıyla, sağlıklı ve güvenli çalışma ortam koşullarını titizlikle yürütmekteyiz.

İlk kez robotik sistemlere yatırımı yapma ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman otomasyon geçtiniz?

Esans sektöründe artış gösteren talep doğrultusunda MG International Fragrance Company olarak, 2011 yılında tam otomasyon üretime geçtik ve 2015 yılında Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 65 milyon dolarlık yatırımla bugün halen üretime devam ettiğimiz tesisimizi kurduk. Uluslararası esans kabiliyetimizi son teknolojik üretim altyapısıyla birleştirmek, kapasitemizi yükseltmek ve Ar-Ge Merkezi’mizde esans kompozisyon ve ham maddesi çeşitliliğimizi artırmak amacıyla kurduğumuz Gebze Tesisimiz, dünyanın tek bir çatı altındaki en yüksek üretim hacmine sahip ilk entegre esans tesisi özelliğini taşımaktadır. 20 bin metrekarelik arazi üzerinde kurulan 46 bin 500 metrekarelik tesisimizin; 2 bin 900 metrekarelik alanı inovasyon, organik sentez ve araştırmalarına ayrılmıştır. 2017 yılında ise tesisimize, 5 bin 250 metrekarelik kapalı alan ekleyerek üretim hattımızı genişlettik ve bugün toplamda tesis büyüklüğümüzü 50 bin metrekarenin üzerine çıkardık.  

Fabrikanızdaki robotik sistemler hakkında bilgi verir misiniz? 

Gebze Tesisimizde son teknoloji robot sistemler ile esans üretimi gerçekleştirmekteyiz. 28 km paslanmaz çelik boru hattımızın yanı sıra Fricke-Concordia ve Roxane’dan oluşan 4 ana üretim hattımız bulunuyor. 

Yatırım öncesi sistem entegratörünüzden ne şekilde bir fizibilite çalışması aldınız? Bu noktada size göre doğru entegratör seçimi ne kadar önem taşıyor? 

Diğer sanayi üretim tesislerinin kurulum aşamalarında olduğu gibi, biz de yatırım öncesinde öncü robot üretici firmalar ile bir dizi fizibilite çalışmaları gerçekleştirdik. Anlaşma sağladığımız firmalar ile üretim ihtiyaçlarımız doğrultusunda yapacağımız yatırımın ekonomik, finansal, kurulum yeri seçimi, talep/kapasite ve teknik fizibilite çalışmaları ile değerlendirmeler yaptık. Karşılıklı yoğun çalışmaların ardından entegrasyonumuzu bitirdik. Esans sektöründe otomatik tartım ve dozajlama makinaları satın alımı yapılırken entegrasyon uygulamaları robot üretici firma tarafından yapılacağından entegratör seçimi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, biz de yeni yapacağımız yatırımda firma seçimini titizlikle gerçekleştirdik. Üretim hatları için mevcut sistemlerimizin kurulumunu sağlayan Fricke GMBH ve Roxane SAS firmaları ile çalışmalarımızı tamamladık. Yatırım gerçekleştirecek tüm kuruluşlara da deneyimlerimiz doğrultusunda entegratör seçimlerinin üzerinde önemle durmalarını tavsiye ederiz.  

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Otomasyon yatırımı size ne gibi katkılar sağladı? 

MG International Fragrance Company olarak tam otomasyon üretim ile pek çok avantaj sağladık. Gebze Tesisimizde üretime geçtiğimiz 2015 yılından bu yana inovatif üretim hattı yatırımımızla birlikte aynı iş gücü ile 5 kat büyüme gerçekleştirdik. Buna paralel olarak termin tarihlerimizde ciddi iyileştirmeler elde ettik. 

Gelecek dönemde hangi alanlarda yatırım yapmayı planlıyorsunuz?

Müşteri odaklı yaklaşımımızla, iş ortaklarımıza en iyi hizmeti verebilmek için baştan sona tedarik zincirinde numune hazırlama, bitmiş ürün dolum ve paketleme hatlarına yönelik yeni yatırım projeleri planlamaktayız. Yatırım planlarımız doğrultusunda fizibilite çalışmalarına başladık. 

Endüstri 4.0 ile birlikte üreticiler tesislerinde modernizasyona gidiyor. Endüstri 4.0’a uyum konusunda yaptığınız çalışmalardan/yatırımlardan bahseder misiniz?

Endüstri 4.0 ile esans sektöründe de modernizasyon çalışmaları hız kazandı. Bununla birlikte biz de 2011 yılından bu zamana kadar yaptığımız otomatik robot tartım ve dozajlama yatırımları ile üretim alanlarında otomasyon oranını artırarak modernizasyon çalışmalarını gerçekleştirdik. Her ne kadar otomasyon oranını artırmaya yönelik çalışmalar yapsak da esans sektörünün tasarım, üretim ve onay süreçlerinde insan faktörü devrededir. Sektörümüzün duyulara hitap etmesi sebebiyle bundan sonraki süreçte de insan faktörünün yadsınamayacağını öngörmekteyiz. 

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1981 yılı Tosya, Kastamonu doğumluyum. İlköğretimi doğduğum ilçede, orta öğretimi ise İstanbul’da tamamladım. Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden 2004 yılında mezun olduktan sonra iş hayatına atıldım. Profesyonel kariyerime 2005 yılında, arıtma sistemleri tasarım ve kurulum üzerine çalışan bir mühendislik firmasında proje mühendisi olarak başladım. Bundan sonraki süreçte Endüstriyel Gaz Algılama sistemleri, Metal Endüstrisi ve İş Sağlığı Güvenliği konularında hizmet veren firmalarda çeşitli görevlerde yönetici olarak görev aldım. 2016 yılında SEÇ yöneticisi olarak MG International Fragrance Company’de çalışmaya başladım. 2019 yılında oluşturulan SEÇ Bölümü müdürlüğünü yaklaşık 2 yıl yürüttükten sonra 2021 yılının başından bu yana MG International Fragrance Company’de Fabrika Müdürü olarak kariyerime devam etmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım, İstanbul’da ikamet etmekteyim.