İşbir Holding’in en büyük şirketi olan İşbir Sentetik’in halka arzı 4 Kasım 2021 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanarak, 5 Kasım 2021’de Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlandı.

Garanti BBVA Yatırım’ın liderliğinde kurulan konsorsiyum ile sabit fiyatla talep toplama yöntemi ile halka arz olacak şirketin, 10 Kasım'da başlayan talep toplama süreci 12 Kasım 2021 tarihine kadar devam edecek. Şirketin halka arz talep toplama fiyatı 11,85 TL, borsa kodu ise “ISSEN” olarak belirlendi.

SÜREÇ SONUNDA NELER OLACAK?

Halka arzla birlikte İşbir Sentetik'in, çıkarılmış sermayesinin 125.965.993,92 TL’den 141.465.993,92 TL’ye çıkarılması planlanıyor. Halka arzda 15.500.000 TL nominal değerli 1.550.000.000 adet payın sermaye artırımı yoluyla, 10.350.000 TL nominal değerli 1.035.000.000 adet payın ise Holding ve diğer bazı azınlık hissedarların yapacağı ortak satışı yoluyla halka arz edilmesi hedefleniyor.

Firmanın toplamda 25.850.000 TL nominal değerli 2.585.000.000 adet payının halka arzı sonrasında fazla talep gelmesi durumunda ise halka arz edilen payların nominal değerinin yüzde 20’sine tekabül eden 5.170.000 TL nominal değerli 517.000.000 adet payın da ek satış kapsamında halka arz edilmesi öngörülüyor. 

SEMAVİ YORGANCILAR, YORGLASS'IN DİJİTAL DÖNÜŞÜM VİZYONUNU ANLATTI SEMAVİ YORGANCILAR, YORGLASS'IN DİJİTAL DÖNÜŞÜM VİZYONUNU ANLATTI

Halka arz işleminin tamamlanmasının ardından firmanın çıkarılmış sermayesinin yüzde 18,27’si aralığında bir halka açıklık öngörülüyor. Ek satış gerçekleşmesi durumunda ise halka açıklık oranı firmanın çıkarılmış sermayesinin yüzde 21,93’ü olacak. 

Halka arz edilen payların ek satış hariç yüzde 35’inin Yurt içi Bireysel, yüzde 2’sinin Şirket Çalışanları, yüzde 30’unun Yurt içi Kurumsal, yüzde 23’ünün Yurt İçi Yüksek Başvurulu Yatırımcılara ve yüzde 10’unun Yurt dışı Kurumsal Yatırımcılara tahsis edildiği halka arzda, fiyat istikrarı için ayrılacak toplam fon büyüklüğünün ise halka arz büyüklüğünün yüzde 50’sine kadar olması kararlaştırıldı. 

"YATIRIMCILARIMIZLA BİRLİKTE İLERLEYECEĞİZ"

İşbir Holding CEO’su Metin Gültepe, işlemin ardından gelecek hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Teknik tekstil ve endüstriyel ambalajda 53 yıllık tecrübeleri bulunduklarını belirten Gültepe, Türkiye ve Avrupa’nın en büyük üretim tesislerinden birine sahip olduklarını ve dört kıtada 40 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Üretimlerinin yüzde 65'ini yurt dışına gönderdiklerini, ABD, Almanya, İngiltere, İsrail’de satış ofisleri, Hindistan’da ise diğer üretim tesislerinin bulunduğunu bildiren Gültepe, "Amacımız, halka arz sonrasında gücümüze güç katarak yatırımcılarımızla birlikte ilerlemek" diye konuştu.

"SATIŞLARIMIZI YÜZDE 76 ARTIRMAYI BAŞARDIK"

Satışlarının yurt içinde ve yurt dışında yaptıkları Bigbag, Halıtabanı, PE Film, Compound ve diğer ürün gelirlerinden oluştuğu bilgisini veren Gültepe, "Kurumumuzun, 2021’in ilk altı ayı itibariyle satışlarının yüzde 65’ini yurt dışı satışları oluşturdu. Satışlarımızdaki artış 2018’den 2019’a yüzde 17, 2019’dan 2020’ye yüzde 19 olarak gerçekleşti. Şirket olarak senenin ilk altı ayında ise geçen senenin ilk altı ayına kıyasla satışlarımızı yüzde 76 oranında artırmayı başardık. Her yılımızı artı değer üretebildiğimiz, fon üretebildiğimiz faaliyet yılı olarak yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"PLANLI BÜYÜMEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Şirketlerinin gelecek beş yıl hedeflerine de değinen Gültepe, yaklaşık 500 çalışanlarıyla Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunmaya devam ettiklerini, Türkiye’deki 50 bin ton olan yıllık üretim kapasitelerine ek olarak Hindistan’daki BigBag fabrikaları ile dünya çapında büyümeyi hedeflediklerini belirtti.

Üretim ayağında geçtiğimiz yılık ilk aylarında başlattıkları yatırım planlarını Covid-19'a rağmen ötelemediklerini ve çalışmalarının sürdüğünü aktaran Gültepe, "Halka arzımızdan aldığımız kuvvetle planlı olarak büyümeye devam edeceğiz." yorumunda bulundu.

"HALKA ARZLAR AÇISINDAN HAREKETLİ BİR YILDAYIZ"

Garanti BBVA Yatırım Genel Müdürü Utku Ergüder, halka arzlar bakımında 2021'in çok hareketli bir yıl olduğunu dile getirerek, "Biz de Garanti BBVA Yatırım olarak 2021’i halka arz kapsamında çok hareketli geçirdik. Bu dönemde 6 kurumun halka arzına konsorsiyum lideri olarak aracılık ettik ve bu arzlarda 4,5 milyar TL’nin üzerinde kaynak yaratılmasını sağladık. Halka arzlarda gözlemlenen  trendin, ülkemiz sermaye piyasalarının gelişimi ve sermaye piyasaları katılımının tabana yayılımı açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi.

İşbir Sentetik'in son yıllarda Türkiye’nin bigbag ihracatının yüzde 23’ünü tek başına üstlendiğini ve bu oranı artırma eğiliminde olduğunu kaydeden Ergüder, "Gerek yurt içi gerekse yurt dışında ürünlerinin kalitesiyle bilinen ciro rakamları ve iş yapış biçimi ile Ar-Ge’ye verdiği önemle sektörün gerçek anlamda lideri konumunda olduklarını söylemeliyim. Dolayısıyla İşbir Sentetik’in de sözünü ettiğim değerli firmalardan biri olduğuna ve önünde başarılı bir yol uzandığına dair inancım tam." ifadelerini kullandı.