Lincoln Electric Askaynak-Eczacıbaşı, Vitrifiye sektörünün öncü şirketlerinden Eczacıbaşı Yapı Gereçleri (EYAP) ile farklı bir projeye imza attı. Bu proje kapsamında Askaynak Automation markası ile Vitra’nın daha önce yurtdışından tedarik ettiği robotik sırlama hatlarını sağlayacak olan Askaynak, Vitra’nın ilk yerli robotik otomasyon hattını da  16 hafta gibi bir süre içerisinde kurmuş bulunuyor.

Eczacıbaşı-Lincoln Electric Askaynak, tarafından üretici tarafında, imalat sektörüne katma değeri yüksek robotik çözümler sunan markası Askaynak Automation ile Eczacıbaşı Holding robotik otomasyon projelerinin başlangıcı olacak değerde çok önemli bir projeye imza atmış bulunuyor. Bu proje detayında ise sektör içerisinde önemli paya sahip  Vitra’nın daha önce yurtdışından tedarik etmiş bulunduğu,  robotik sırlama hatlarını sağlayacak olan Askaynak  ile Vitra’nın ilk yerli robotik otomasyon hattını da böylelikle kurmuş bulunmakta. 

Eczacıbaşı Topluluğu olarak,  Sanayi 4.0 içerisinde öncelikle kuruluşlar arasında iyi bir bütünlüğün oluşturulmasının, düzenlenmesinin ve öz kaynakların şirketler arasında birbirini desteklemesi ve  transferi açısından da ayrı bir önem taşıdığını belirten Askaynak Robotik Otomasyon Sistemleri adına Müdür, Ahmet Samim Karkin: “ Elde ettiğimiz birikim ve tecrübe ile Askaynak Automation personeli için yeni bir prosesi öğrenme ve de uygulama fırsatı ile potansiyel iş birliklerinin kapısını aralayacağına, bununla birlikte de yeni pazarlar ortaya koyarak büyüme hedeflerimize katkı sunacağına inanıyoruz. Ve bu yolda ilerliyoruz.  Yatırımlarımız içerisinde Ar-Ge çalışmaları sayesinde de, gerekbilgi birikimi gerek emeğiyle bu projelerin hayata geçmesini sağlayan iç ve dış paydaşlarımız sayesinde bu hedefin beklenenden  daha kısa süre içerisinde hayata geçirileceğine inancımız, tamdır.” diye konuştu.

“İnsan Gücünden Tasarruf, Robot ile Sırlama da Gizli”
Bu proje içerisinde ki sistemde geliştirilen,  eş zamanlı çalışan iki robot ( 8 eksen ile 8 kg. taşıma kapasitesine sahip olan sır robotu ve 6 eksene sahip 165 kg. taşıma kapasitesine sahip taşıma robotu ) yer almakta. Robotun biri, sır atılacak parçaları taşırken diğeri ise sır atışını gerçekleştirmekte. Otomatik halde devam eden hat akışı ile de, karışık gelen ürünlerin sırlama işlemini problemsiz bir şekilde yapmakta. Bu sayese robot tarafından yapılan sırlama ile, insan gücünden tasarruf sağlandığı gibi gibi parça başına tüketilen sır miktarını da düşürmektedir. Aynı zamanda doğru taktikler ile sır atış programlarının yazılması ve akış kontrollü pompanın gereğinden yüksek debilerde çalışmasının önüne geçen bu sistem sayesinde sır tüketimini düşürmeyi sağlıyor.  Ve de gerekli olmayan yerlerde yüksek debi ile atış yapma zorunluluğu da ortadan kaldırmakta.  
 “ Yeni Parça Programlama İşlemi Sanal Programlarla Kısaltıldı” 
 Sır atışının gerçekleştiği ortamda çalışabilecek toza ve suya dayanıklı özel bir döner tabla üretildi. Robot hareket rotalarının robot paneli üzerinden yapılması ile bilgisayara yüklü simülasyon yazılımı yardımıyla sanal robot programlarının oluşturulması sağlandıktan sonra, bu sanal programların gerçek robota yüklenmesi sonucunda da yeni parça programlama işlemi oldukça kısaltılmış oldu.

Haberin Tamamı ST Robot Yatırımları Dergisi'nin Nisan 2018 Sayısında