ST Endüstri Radyo’da Özge Kartal Çetin’in hazırlayıp sunduğu Üretim Sanayi Bunu Konuşuyor programının bu bölümünde Canatek Mühendislik Limited Şirketi Kurucusu Cüneyt Yıldırım konuk oldu. Yıldırım, pandemi sonrası sürecin nasıl olacağını yorumladı.


Pandemi sürecini nasıl değerlendirirsiniz? Neler yapılmalı?

Tüm dünyada olduğu gibi biz de zor ve farklı bir dönemden geçiyoruz.Önemli olan buna doğru bir şekilde hazırlanmak. Şİmdiden hem ailemizde, kendimizde hem de işletmelerimizde bu değişime nasıl ayak uydurabiliriz diye üzerine düşünmemiz gerekiyor. Özellikle web sayfası, internet üzerinden alışveriş konusunda bir takım çalışmalarımız var ama sadece bu yetmiyor. Bunun için gündemi takip edip eski deneyimlerimizden de faydalanmak gerekiyor. Her şeyden önce hayal kurmalı ve cesur olmalıyız. Bilişim sektörüne de hangi ölçekte işletme olursa olsun yatırım yapılması gerektiğinin artık kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. 

Pandemi sürecinde beyaz eşyaların üretimi konusunda sorun yaşadığınız oldu mu?

Beyaz eşyaların üretimi konusunda majör bir sorun yok. Hangi ürünü üretiyor olursanız o da bir takım malzemeleri dışarıdan tedarik etmek durumundasınız. Burada da en ucuz temin edilen yer Çin olduğu için bu tedarik malzemelerin lojistiğinde birtakım sıkıntı yaşadı bazı beyaz eşya üreticileri. Onlar da tabii deneyim olarak görüp bundan sonraki üretim süreçlerinde farklı önlemler alarak tek bir tedarikçiye bağlı kalmaktan kendilerini alıkoyacaklarıdır.

Dünyadaki endüstri 4.0 dönüşüm sürecinde yol haritanız nedir?

Endüstri 4.0, 2013 yılında Almanya'da başlayan bir süreç ve net olarak söylenmese de Çin'e karşı oluşturulmuş bir şey. Mümkün olduğu kadar insanı monoton üretimden dışarıya çıkarmak için keşfedilmiş, yani ‘daha çok otomasyon’ anlamına geliyor. Günümüzde rekabet gittikçe zorlaşıyor ve sertleşiyor. Üretimden çok pazarlama ve satış bir sorun olarak duruyor. Bunun içinde teknolojiyi kullanmak artık zorunlu. Biz endüstri 4.0 ile ilgilenmeye 2 yıl önce başladık ve bağımsız bir departman kurduk.  Müşterilerimize çözüm ortağı olarak tecrübe ve bilgi birikimimizi onlarla paylaşarak bu dönüşümde aktif rol almak en büyük önceliğimiz oldu. Endüstri 4.0 altında çözüm sunduğumuz başlıklar şunlar; arkası kapalı alan pozisyonlama sistemleri, veri toplama çözümleri, hareketli mobilize robotlar, özellikle fabrikalarda artırılmış gerçeklik çözümleri, ,insanla birlikte çalışan robotlar.

Tork kollarının kullanım yerleri ve amaçlarını anlatır mısınız?

Fabrikaların montaj bölümlerinde en çok kullanılan alet sıkma aletleridir. Yani çok basit havalı tornavida motorlarından çoklu robot kontrolü sıkma sistemlerine kadar bir yelpaze. Bizim sağladığımız tork kolları daha çok bilgisayar kontrollü elektrikli ısıtıcılarda kullanılılıyor. Normalde bir operatör tarafından kullanılan bu sıkıcılar operatör ağırlığı dolayısıyla ve sıkma sırasında oluşturduğu geri tepme kuvveti dolayısıyla operatöre bir parça zorluk çıkartıyor ve ergonomik olmaktan çıkıyor. Biz bunu daha ergonomik için kullanıcıya çok kolaylaştıran bir sistem öneriyoruz. 

Kaldırma teknolojisi ile esnek çözümler sunuyorsunuz. Bu sistemler nelere çözüm getirdi?

Lojistik merkezler de ağırlık ya da boyut olarak insan taşıma kapasitesi üzerindeki malzemelerin taşınması önemli bir sorun. Bu durumda bu işi yapabilecek manipülatörlerin devreye girmesi gerekiyor. Bunlar, ürünün ağırlığına ve yapısına, kullanılacak enerjinin elektrik mi hidrolik mi olmasına göre ve daha başka bir sürü koşula göre çeşitlenmiş durumdadır.  Standart olan Taşıyıcı sistem üç bölümden oluşmakta; taşıma kapasiteleri ve kullandıkları enerjiye göre değişim göstermektedir.