ELK Motor Satış ve Pazarlama Müdürü Alkan Demircioğlu, Ankara'daki etkinlikte  sanayinin çeşitli sektörlerinden firma katılımcılarına,  doğru elektriksel ve mekanik özelliklere sahip bir elektrik motorunun seçebilmesi için izlenmesi gerekli olan adımları anlattı. 

Biltek Eğitim Kurumu'nun davetlisi olarak 10 Nisan tarihinde Ankara’da “Endüstri’de Elektrik Motorları ve Enerji Verimliliği” başlıklı eğitim programına katılan ELK Motor, Sanayinin çeşitli sektörlerinden firma katılımcılarına, üretmekte olduğu elektrik motorları ve üretim teknolojilerine dair bilgiler aktardı.  ELK Motor’un mensubu olduğu Yılmaz Ailesi Şirketler Grubu, sahip olduğu elektrik motoru, redüktör ve döküm fabrikalarıyla, tek bir çatı altında müşterilerine komple çözüm sunabilen Türkiye sanayisindeki tek firma.   

 ELK Motor bünyesinde gerçekleştirdikleri projeleri hakkında da bilgi veren ELK Motor Satış ve Pazarlama Müdürü Alkan Demircioğlu, öncelikle üretim detaylarından bahsederek sunumuna başladı:  

“ELK Motor, Çerkezköy OSB’de, Yılmaz Ailesi tarafından, ürün ailesinin devamı olarak kurulmuştur. Toplamda 100 bin metrekare açık alan üzerine kurulu, 40 bin metrekare kapalı alanlı fabrikada, 3 fazlı elektrik motorları üretilmektedir. ELK Motor olarak tüm motor serisinde, DIN/IEC standartlarına uygun olarak tasarlanmış, IE2 ve IE3 verimlilik sınıflarında elektrik motorları üretilmektedir ve Sanayinin kullanımına sunulmaktadır. 2017 senesi içerisinde 300 bin adet ELK Motor üretilmiş ve Sanayinin kullanımına başarıyla sunulmuştur. Fabrikada tek vardiyada, senede 1 milyon adet asenkron motor üretebilme yeteneği mevcuttur. Fabrikada an itibarıyla üretimde bulunulan elektrik motor gövdeleri 71-250 gövde arasındadır.” 

Eğitim Salonu'nda katılımcılara, ihtiyaca uygun doğru elektriksel ve mekanik özelliklere sahip bir elektrik motorunun seçebilmesi için izlenmesi gerekli olan adımları izah eden Alkan Demircioğlu, bir işletmede tam performans ile çalışıp iş makinesini en optimum noktada tahrik edebilen bir elektrik motorunun;  müşterinin ihtiyacının en başından doğru tespit edilmesi ve buna uygun elektrik motorunun seçilip imal edilmesi ve hizmete sunulması ile mümkün olabileceğini belirtti. 

Sanayideki örnek bir uygulamaya cevap vermesi beklenen örnek bir elektrik motorunun seçilmesindeki adımları tek tek sıra ile izah eden Alkan Demircioğlu, göz önünde bulundurulması gereken teknik adımları sırasıyla aşağıdaki şekilde maddeledi;   

1- Motorun çalışacağı şebeke değerleri: besleme gerilimi, faz sayısı ve şebeke frekansı. 

(Örneğin 3AC 50Hz 400V şebeke değeri veya 3AC 60Hz 380V gibi.)

2- Motorun çalışacağı düzen: motor enerjilendiği vakit sürekli mi yoksa kesintili mi çalışacaktır. 

(farklı çalışma rejimleri, S1….S9) 

3- Motorun sahip olması istenilen koruma sınıfı: Dış etkilere karşı IP koruma sınıfı.

4- Motor kutup sayısı: Motor kaç kutuplu, bir başka deyişle hangi devir/dakika değerinde olacaktır sorusunun saptanması.

5- Motor Anma Gücü: motorun mil çıkışında kaç kW gücü vereceği.(bu durum mekanik olarak iş makinesinin ne kadar kW’ lık güce ihtiyaç duyduğu ana fikrinden yola çıkılarak bulunur.)

6- Motor Anma Momenti: motorun iş makinesine ileteceği mil döndürme momenti(Nm.)

7- Motor Yapı Şekli: motorun ortama kurulacağı yapı inşa şekli.

8- Ortam Fiziki Şartları: motorun çalışacağı ortam sıcaklık değeri(derece C.), ortam yüksekliği(m.) ve  oluşabilecek olası mil çıkış gücündeki düşüşün hesaplanması.

9- Tüm bu 8 madde neticesinde tespit edilebilen uygun gövde büyüklüğündeki ac motor tipi

10- Motorun en uygun soğutma sınıfının seçilmesi, şebeke frekansının altında uzun süreli çalışma olacaksa, cebri soğutma fanının düşünülmesi

11- Şayet varsa istenilen özel motor RAL boya kodu isteğine göre dizayn edilmesi.

12- Motorun şebeke üzerinden veya inverter(frekans çevirici) üzerinden çalışacağı bilgisinin net biçimde bilinmesi, buna ve ortam sıcaklığına bağlı olarak Sargı Yalıtım ve Isınma sınıfının en doğru şekilde tespit edilmesi

13- Motorun iş makinesine bağlantı biçimi, direkt aküple veya k-kasnak ara bağlantısına uyumlu DE(yük) tarafı Motor Rulmanının en uygun şekilde saptanıp, seçilmesi.

14- Son hali ile tüm yukarıdaki maddeler doğrultusunda uygulamaya yönelik spesifik elektrik motorunun tüm detayları ile seçilmesi ve imalat planına alınmasıdır.

Eğitim, katılımcıların günlük hayatta işletmelerinde karşılaştıkları sorunların ortaya konulması ve karşılıklı soru/cevap ve tecrübe paylaşımları eşliğinde, verimli bir biçimde işlendi ve bir sonraki senede farklı yenilikler ve tecrübelerin tekrar paylaşılması dilekleriyle başarıyla neticelendirildi.