Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ordu'da çıkarılan bentonitten kedi kumu üreterek 76 ülkeye ihracat yapan Bentaş Bentonit firmasını ziyaret etti.

200 BİN TON ÜRETİM VE 70 MİLYON DOLAR İHRACAT HEDEFLİYOR

Fatsa'da 2007'de faaliyetlerine başlayan firma,  faaliyete geçtiği 2009'dan beri bölgedeki bentonit madenini işleyerek kedi kumu üretimi gerçekleştiriyor.

Fatsa Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'nde 350 kişinin çalıştığı firmanın 2022 yılı hedefinde 200 bin ton üretim ve 70 milyon dolar ihracat hedefi bulunuyor.

YENİ TESİSİYLE BERABER İSTAHDAMINI 400'E ÇIKARMAYI AMAÇLIYOR

Toplam 76 ülkeye ihraç ettiği ürünleriyle Türkiye ekonomisine artan oranda katkı sağlayan şirket beşinci üretim tesisini eylül ayında hayata geçirmeyi planlıyor.

Söz konusu yeni tesis ile birlikte istihdamını da 400 kişiye ulaştırmaya hedefliyor.

"ÜRETİM EKONOMİSİNİN GELDİĞİ DURUM AÇISINDAN DEĞERLİ"

Bakan Varank firmayı ziyaretinde yaptığı değerlendirmede gerçekleştirdiği ciddi orandaki dış satıma ve büyük üretim tesisine dikkat çekti. 

Katma değerli ürünlerle Türkiye'yi kalkındırmanın derdinde olduklarının altını çizen Varank, "Bentonit gibi bir maden burada işlenerek gerekli Ar-Ge çalışmalarıyla çok ciddi bir ürüne dönüştürülmüş ve şu anda çok ciddi ihracat yapılıyor. Bu seneki ihracatlarını sordum, bugüne kadar yaklaşık 15 milyon dolarlık kedi kumu ihracatı yapılmış ve bunun üç katı kadar daha, sene sonuna kadar hedefleri var." dedi.

Ordu Fatsa'da bu denli katma değerli bir işin yapılması, yatırım yapılarak katma değer oluşturulması ve kendi markalarını ortaya çıkarmanın önemini vurgulayan Varank, bunun Türkiye'nin her yerinde üretim ekonomisinin geldiği noktayı göstermesi açısından oldukça değerli olduğunu söyledi.

Şirketin Ar-Ge merkezi olma talebinin olduğunu, talebin bakanlıkta değerlendirileceğini kaydeden Varank, sektörde kalıcı olmanın, rekabette bir adım öne çıkmanın yolunun Ar-Ge'ye yatırım yapmaktan geçtiğini ifade etti.

KİLSAN TAM OTOMATİK LENTO ÜRETİM TESİSİNİ DEVREYE ALACAK KİLSAN TAM OTOMATİK LENTO ÜRETİM TESİSİNİ DEVREYE ALACAK

"SEKTÖRÜ, TÜRKİYE'DE BÜYÜTMEK İSTİYORUZ"

"Türkiye'de fabrika mı var?" diye eleştirenlere de yanıt veren Bakan Varank, "Tesisin günlük 40 tır yükleme kapasitesi var, şu anda günlük 35 tır kedi kumunu yükleyerek yurt dışına ihraç ediyorlar. Türkiye'de üretim var mı, yok mu? Fatsa'ya gelsinler, Fatsa'dan yurt dışına neler satılıyor görsünler." diye konuştu.

Bölgede sektörle ilgili başka şirketlerin de faaliyet gösterdiğini aktaran Varank, yüzde 80-90 ihracata çalışan sektörü Türkiye'de büyütmek istediklerini dile getirdi ve firmayı tebrik ederek sözlerini tamamladı.

"ÜRETİM VE VERİMLİLİK YATIRIMLARINI HAD SAFHADA YAPTIK"

Bentaş Bentonit Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ömür ise, gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarının karşılığını almanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi.

Dış satım rakamlarının Bakan Varank'ın açıkladığı gibi arttığını, yatırım planlarının aralıksız sürdüğünü belirten Ömür, küresel salgını iyi değerlendirip teknolojik yatırımlara imza attıklarını beyan etti ve "Üretim yatırımları ve verimlilik yatırımlarını had safhada yaptık. Elimizden ne geliyorsa ülkemiz için, firmamız için her şeyi yapıyoruz." diyerek konuşmasına son verdi. (AA)