Bu yıl “Geleceğin Parçası Ol” teması ile gerçekleştirilen WIN Eurasia 2019 fuarının ilk gününde düzenlenen ve moderatörlüğünü Elimko Otomasyon Yönetim Kurulu Üyesi Malik Aviral’in gerçekleştirdiği “Türk Sanayisinin Dijital Dönüşümü Paneli”nin ilk oturumunda Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Ahmet Özkayan, Yaskawa Europe GmbH Avrupa Pazarlama Direktörü Armin Schlenk, Gedik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dilek Kurt, ENOSAD Başkanı Hüseyin Halıcı, Cloos Kaynak Türkiye Genel Müdürü İbrahim Halil Eyüpoğlu, sırasıyla Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecindeki konumunu anlattılar. 

“GENÇ NÜFUS BÜYÜK GELECEK VAAT EDİYOR”

“Robotlaşma kas gücüne dayalı işleri azaltacak fakat yeni meslekler ortaya çıkararak istihdama katkı sağlayacak.  Şu an en çok robot kullanan ülkeler en yüksek gelire ve en düşük işsizlik oranına sahip. Endüstri 4.0 noktasında Yaskawa uzun yıllar önce bu konudaki işbirliklerine yoğunlaştı.  Yeni jenerasyondan hiç kimse artık fiziksel işler yapmak istemiyor. Bu nedenle üniversitelerde dijital konulara talep fazla. Biz de o nedenle gençlerle daha çok bir araya geliyoruz. Türkiye’nin inanılmaz bir büyüme potansiyelinin olduğunu düşünüyorum. Yalnızca erkek değil genç kadın mühendisler de var. İleride önemli başarılara imza atacaklar. Satışlarımızı artırmada Türkiye’de daha fazla potansiyel görüyorum”. 

“İŞBİRLİĞİ KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRMEMİZ ŞART”

Panelin konuşmacıları arasında yer alan ENOSAD Başkanı Hüseyin Halıcı ise Endüstri 4.0’ın önemine değindi. Halıcı, “Bu bir dijital dönüşümdür, Japonlar Toplum 5.0 dediler, ben de katılıyorum. Sanayi, ülkeleri kalkındıran bir yapı ve ülkelerin yapısını da değiştiriyor. Uygulamaları gerçekleştiren sistemler olduğundan, Endüstri 4.0 bu noktada birçok bileşenin bileşiminden oluşuyor. Bu bileşenleri bir araya getirmek adına işbirliği kültürünü geliştirmemiz şart. Sabah rekabet edip öğleden sonra işbirliği yapmayı öğrenmeliyiz” dedi.