“Yaşam alanlarında aydınlatma, perde ve panjur kontrolü, havalandırma, ısıtma gibi manuel olarak yürütülen bütün aktiviteleri sensörleriyle otomatize edip binanızın sizin yerinize düşünmesini ve topladığı verilerle bütün işlemleri size ihtiyaç durmadan gerçekleştirebilmesini sağlıyoruz” diyen Interra Türkiye Satış Direktörü Baybars Taş ile enerji tasarruflu ve konfor odaklı ürünler üretip geliştiren şirketi diğer markalardan ayıran yönlerini konuştuk. 


Interra’nın yapılanmasını ve 2022 iş gündemini paylaşır mısınız? 2022 yılı ilk 5 ayı nasıl geçti, değerlendirir misiniz? 

Interra’nın yapılanmasında 2020 yılında devrim niteliğinde değişimler oldu. Yapılan büyük yatırımlarla büyüme hızımıza ayak uydurabilmek amacı ile yaklaşık 40 kişilik bir ekipten 120 kişilik kocaman bir aile yaratıldı. Şu an geldiğimiz noktada her departmanın birim yöneticileri ve altında çalışan yönetici arkadaşlarla profesyonel kadrolarımız oluşturulmuş oldu. 2022 yılının ilk 5 ayında pandeminin bize yaşatmış olduğu 1,5 yıllık deneyimle yerli üretim yapmanın ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Yurtdışında bulunan tüm kalıplarımız ve yarı mamul dediğimiz ürünlerin Türkiye bacağını oluşturduk. Kendi dizgi hattımızı kurup, üretim bantlarımızı geliştirerek Interra’nın üretim gücünü kat ve kat arttırmış olduk. 5 aylık deneyimimizin içerisine bakacak olursak şu an tedarik sıkıntısı yaşayan tüm ülkeler içerisinde bizler de tabi ki varız ama hiçbir projemizi şu ana kadar aksatmadık. Hatta 1000 daire ve üzeri birçok projemize aynı anda ürün tedarik ediyoruz. Akıllı Rezidans çözümleri kanadında Türkiye’nin KNX Pazar lideri olarak bu yıl 5 aylık deneyimimizde 20 bin adet akıllı anahtar ve yaklaşık 10 bin adedin üzerinde de dokunmatik panel sevk etmiş durumdayız. Bunlar sektörümüz için çok ciddi rakamlar. 

Sunmuş olduğunuz çözümler, fabrikaların ve otel, rezidans vb. yaşam alanlarının ne tür ihtiyaçlarına karşı geliştiriliyor? Kullanıcılara ne gibi sıra dışı avantajlar sağlıyor?  

Interra’yı diğer markalardan ayıran en büyük özelliği enerji tasarruflu ve konfor odaklı ürünler sunması. Bizi belirgin kılan ve global pazarda öne çıkaran en büyük özelliğimiz her ürünü Türk mühendislerimiz ile İstanbul’daki AR-GE merkezimizde geliştirip, yerli üretimle piyasaya sunuyor olmamız. Dokunmatik ekranlarımız, akıllı anahtarlarımız, priz grubumuz, pano malzemelerimiz ve su baskın dedektörlerimize kadar tüm ürünlerimizi Interra olarak ürettiğimiz için OEM dediğimiz taşeron üretim bacağımız neredeyse sonlandırılmış durumda. İki yıl öncesinde yüzde 40 seviyelerde OEM grubu olan ürünleri şu an yüzde 5’e indirdik diyebilirim. Sürekli olarak sahadan aldığımız talepleri ve geri bildirimleri değerlendirip, AR-GE ekiplerimizle hızlıca çözüm getirmek en büyük artılarımızdan biri. Bu yenilikçi zihniyetin artılarını da satış rakamları ve Interra markasına olan taleplerden görebiliyoruz. Ana kalıp halinde bakarsak; çözümlerimizi Otel, Rezidans ve Ticari olarak 3’e bölebiliriz. Yaşam alanlarında aydınlatma, perde ve panjur kontrolü, havalandırma, ısıtma gibi manuel olarak yürütülen bütün aktiviteleri sensörlerimizle beraber otomatize edip binanızın sizin yerinize düşünmesini ve topladığı verilerle bütün işlemleri size ihtiyaç durmadan gerçekleştirebilmesini sağlıyoruz. 

Özellikle fabrika ve otel gibi ticari projelerde IoT Teknolojisi ve Endüstri 4.0 ile üretim süreçlerinin kökten değiştiği bu dönemde, klasik elektrik sistemleri ile karşılaştırıldığında, akıllı bina sistemleri büyük ölçüde avantaj sunmaktadır. Geleneksel teknoloji ile neredeyse imkansız olan bütün fonksiyonel alt sistemlerin tek bir iletişim ve veri yolu kanalına entegre edilebilmesi, optimal ve maksimum enerji verimliliği sağlamaktadır. Interra’nın ağ geçitlerinin sağladığı geniş entegrasyon seçenekleri ile proje sahiplerinin ihtiyaçlarına uygun bütün çözümleri sağlayabiliyoruz. Ayrıca Interra’nın akıllı bina çözümleriyle, planlamadan inşaat aşamasına, işletme ve yönetime kadar binaların kullanım ömürleri boyunca otomasyon sisteminden kaynaklı birçok maliyet avantajı elde etmelerini sağlıyoruz. Bu da uzun vadede sağladığı karlılık nedeni ile binalara yapılan yatırımların daha kısa bir amortisman süresine sahip olduğu anlamına gelmektedir. 

Dokunmatik panel ürün grubu ile sunduğunuz yenilikler nelerdir? Bu panel gruplarının seçiminde neler ön plana çıkıyor? Hangi özellikleri ile benzerlerinden ayrılıyor? 

Interra sektörün ilk dokunmatik panel üreticisi. Dokunmatik ekran konusunda daha önce kimsenin cesaret edemediği tarafta Interra yerli üretici olarak 2008 yılında pazara girdi. Bugün geldiğimiz noktada sahada aktif olarak çalışan 130.000 adedin üzerinde dokunmatik panelimiz bulunmaktadır. Donanımsal olarak ürünümüzü öne çıkaran inceliğinin yanı sıra en büyük katma değeri tabi ki de akıllı ev yönetimi, iklimlendirme, aydınlatma, perde panjur gibi otomasyon kontrollerini yapabilmesinin yanı sıra konsiyaj tarafında sunduğu hizmetler. Konsiyaj kavramını dokunmatik ekranlarla Türkiye’de ilk uygulayan firmayız. Konsiyaj nedir? Biliyorsunuz dairelerimizde genelde aidat vs. gibi bilgilendirmeleri asansöre, merdiven boşluklarına ya da kapıdaki posta kutusuna bırakılırdı. Biz Interra olarak konsiyaj hizmetlerini dokunmatik panel üzerinden aidat bilgilendirme, duyuru, özel günlerde tebrik ve hatta şu anda doğum gününü kutlar seviyeye getirdik. Bunun yanı sıra son kullanıcı da yönetime aynı şekilde şikayeti veya talebi varsa dokunmatik panel üzerinden mesaj gönderebilir. En belirgin özelliği aslında damacana su siparişi verme, araç yıkama, kuru temizleme gibi hizmetleri tek butonla talep edebilmek. Konsiyaj hizmetleri özellikle dev projelerle her geçen gün büyüyor. Interra olarak zaten yaptığımız tüm projelerle iş birliğimiz asla kesilmiyor. Bugün 10 yıllık referansımızda bile devamlı olarak yeni bir konsiyaj hizmet bacağı ekliyoruz. Bizim dokunmatik panelimiz için de şunu diyebilirim; en çok talep edilen, tedarikteki sıkıntılara rağmen uzun yıllarca üretimini sağlayabildiğimiz, üretimini durdurmadığımız ürün grubu ve konsiyaj hizmetlerinde önemli bir fark yarattığını düşünüyorum. 

Ayrıca Interra’nın üzerinde çalıştığı 5. Nesil yeni dokunmatik ekranlarımızda yine Türkiye’de daha önce yapılmamış yüksek teknoloji içeren yeniliklerle global sektörde çok büyük yankı uyandıracağımızı düşünüyorum.

KNX Ağ Geçitleri gurubu giderek artan tek noktadan kontrol ve yaşam konforuna, hangi özellikleri ile ne tür katkılar sağlıyor?  

Interra yaklaşık 14 yıldır KNX ürün geliştiricisi ve üreticisi. Biliyorsunuz ki KNX üreticilerinin çoğu belli bir grupta ürün üretir. Kimisi sadece anahtar, kimisi pano modülü, kimisi ekran. Interra, eksiksiz ürün yelpazesi ile günümüz akıllı bina uygulamalarının temeli olan aydınlatma ve panjur kontrolünden ısıtma, havalandırma, güvenlik, enerji yönetimi ve çok daha fazlasına proje ortaklarımızın istekleri doğrultusunda tek başına tam çözüm sunabilen tek Türk markasıdır. Bugün bir ihaleye katıldığımız zaman Interra tek başına ekranını, anahtarını, pano modülünü, klima ağ geçitlerini, intercom sistemini verebilirken, karşımıza en az 4 firmanın birleşip teklif vermesi gerekiyor. Rakiplerimiz en az 4 markayla bu çözümü sağlayabiliyor. Interra olarak en büyük hedeflerimizden birisi KNX Ürün gamı dışında projelerde kullanılan bütün farklı protokollere ağ geçitleri geliştirerek, entegrasyon konusunda global anlamda bir liderlik elde etmek. Şu an aktif olarak DALI, DMX, Infrared gibi protokoller dışında klima markalarının protokollerine özel geliştirdiğimiz ağ geçitlerimiz global pazarda çok büyük ilgi görmektedir. Şu an 14 adet klima markasını KNX otomasyon sistemlerine entegre etmekteyiz. Bu ağ geçitleri sayesinde bütün cihazları ve farklı BMS sistemlerini KNX otomasyon sistemine entegre edip tek bir noktadan bina içerisindeki bütün kontrolü ve izlemeyi sağlayabiliyoruz. 

KNX Anahtar grubu ile akıllı bina otomasyonuna getirdiğiniz yenilikler nelerdir? 

KNX anahtarlarımızın en belirgin özelliği iSwitch serimizde kendi alanında en büyük LCD ekrana sahip anahtar olması. Son kullanıcıdan gelen talepler genellikle termostatlı anahtarların LCD’si küçük olduğu için yazıyı görememesiydi. iSwitch bu alandaki en büyük LCD ekran anahtarlarından birisi. Bunun yanı sıra Just Touch isimli yeni nesil dokunmatik termostatlı anahtarımızı çıkardık. Just Touch, iSwitch’ten de büyük ekranı ile renkli ve dokunmatik ekranlı bir anahtarımız. Just Touch’ın en büyük özelliği tek bir yuvarlak kasada termostat kontrolü dışında 36 farklı fonksiyonu yükleyebilmeniz ve 36 farklı noktayı kontrol edebilmenizdir. Bunlar nedir? Aydınlatmanın ışığını artırma ve azaltma, perde ve panjurun adım adım kontrolü, yerden ısıtma ve klimanın aynı termostat üzerinden kontrol edilebilmesi. Bunun için firmalar genellikle ikinci bir termostat kullanmayı tercih eder. Interra olarak sadece tek bir anahtardan bunu yapabiliyoruz. Konutun yanı sıra otel projelerinde master on-off dediğimiz sistemlerin çalıştığı bir alt yapı kullanabiliyoruz. Yine ticari projelerde de geniş bir mahal ya da açık ofislerde tek bir noktadan mahal bazlı kontrole imkan veriliyor. Aslında görüntü kirliliği olmayan, yanındaki ya da altındaki priz grubuyla bütünlük sağlayan, cam, metal, dokunmatik basma butonlu ürünlerimize yer veriyoruz. En büyük farklılığı dediğim gibi tek noktadan farklı fonksiyonlara erişebilmek.

ENDÜSTRİYEL OTOMASYONDA REKABET ÖNCESİ İŞ BİRLİĞİ ÇAĞI ENDÜSTRİYEL OTOMASYONDA REKABET ÖNCESİ İŞ BİRLİĞİ ÇAĞI
Başarılı projeler için sizce yapıtaşları nelerdir? Müşteri memnuniyeti adına Interra olarak verdiğiniz destekleri aktarır mısınız? 

Interra’nın başarılı olmasının altındaki sebeplerin en büyüğü bence şu; Interra karşısındaki firmaya bir iş veren olarak yaklaşmıyor. Tamamen çözüm ortağı şeklinde yaklaşıyor. İş alma mantığında yaklaşmıyoruz. Önce projelendirme, ardından ihale dosyasının hazırlanmasına kadar yardımda bulunuyoruz. Proje Interra’da olmasa bile doğru KNX altyapısı kurulmasının desteğini veriyoruz. Tabi ki bununla bitmiyor. Burada mimari, görsel ürünlere de ihtiyacınız var. Ürün gamımızda genellikle estetiği ön plana çıkaran renk ve malzeme çeşitliliğinde geniş ürünler mevcut. Bu da mimari grupların ürün seçmesini daha da kolaylaştırıyor. Yine aynı zamanda elektrik ve proje firmalarına veya KNX’e hakim olmayan alanlardaki iş ortaklarımız için de mini eğitimler ve sunumlar hazırlıyoruz. Böylece insanların otomasyon sistemine olan hakimiyeti de artmış oluyor. Konu satış sonrası hizmetler olduğu zaman da iş, satıştan sonra genel eğitimlere gidiyor. Bugün toplu konut projesi yaptığınız zaman satış ofisinde anlatıldığı kadar insanlar öğrenebiliyor. Biz ise bunu insanlar cep telefonlarıyla girdikleri evi kontrol edebilsin, var olan bir sistemi mobilden nasıl kontrol edebildiklerini anlasınlar diye eğitimler düzenleyerek yapıyoruz. Bu interaktif bir süreç. Devamlı da yenilikler sunuyoruz. Başarının temel taşları devamlılıkla esastır. Örnek vermem gerekirse bugün bir inşaat firmasının 13. ihalesini almış durumdayız. Kesinlikle iş alan olarak değil, proje partnerliği ve çözüm ortaklığı olarak yaklaştığımız için bu başarıyı elde ettiğimizi söyleyebilirim. Bizim eş anlamlı kelimemiz refleks. Interra eşittir reflekstir. Yani hız. Bir talep geldiği zaman refleksiyle çözüm üretebilme, hızlıca sonuca gidebilme odaklıyız. O yüzden çözüm ortağı olarak birçok firmanın tercihi oluyoruz. 

Son olarak global pazardaki yerinizi ve hedeflerinizi anlatır mısınız? 

Interra olarak 14 yıldır devamlı liderliği ve yenilikçiliği hedefledik. Yeni çıkan ürünlerde de kim ne yapmıştan çok, biz neyi farklı yapabiliriz misyonuyla bu yolda ilerliyoruz. Temel yapı taşlarının altında vizyonumuz gizli. Biz bütün otomasyon alanındaki çözümlere dışa bağımlı olmadan kendi markamızla çözüm üretebiliyor muyuz? Bu bizim için birinci öncelik. Son olarak biraz global pazardaki yerimizden bahsetmek istiyorum. Şu an 29 ülkede kendi ofislerimiz ile 75 ülkede distribütör ve entegretör bayi ağımız ile hizmet vermekteyiz. İhracat kanadında çok yüksek yatırım yapmaktayız ve Interra markasını globalde en iyi KNX markalarından biri haline getirmek için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz. Global pazara yaptığımız bu yatırımların karşılığını 2020 yılında Türkiye’nin yerli ve yabancı merkezli en iyi Bilişim 500 teknoloji ödüllerine 219. sıradan ilk defa giriş yaparak aldık. 2022 yılı içerisinde Bilişim 500’de ilk 100’e girmek en büyük hedeflerimizden biri. 

Pandemi koşullarında; yerinde çözüm üretebilmenin ne kadar önemli olduğunu, yarı mamul ve kompenatların değişebileceğini, bunlara da refleks gösterip Ar-Ge’den gerekli hazırlıkları yapabilmenin önemini anladık. Malum çip krizinden dolayı da birçok ürünün çipleri değişebiliyor. Biz buna hazırlıklı olduğumuz için yazılım dilimizi geniş tabanlı tuttuk. Yeni versiyon çiplerle de hızlı ürün değişikliğinde yol alabildik. Yine export tarafında yaklaşık 120 ülke ihracatı bulunan bir yapıyız. Interra’nın temel amacı global marka olmak. Dünyada Türk bayrağını dalgalandırabilmek. Türkiye’de teknoloji yapmak zordur ama buradaki yeni dönemde yerli ve milli sembollerin kullanılmasından kaynaklı projelerde çok ciddi tercih ediliyor. Birçok Avrupalı markanın rakibi olarak Interra burada önderlik yapıyor. Yine klima gateway’leri kısmında dünyada 2 tane üretici vardı. Biz üçüncü ve tek yerli üretici olarak da bu alanda ciddi bir Pazar payı hakimiyetimiz oldu. Birçok kurumsal klima markasının global dağıtım tarafında da yer aldık. Ürünlerimiz Interra logoludur. Birçok marka alıp kendi ürünlerinde kullanabilir. 

Dediğim gibi departmanlaşma burada çok önemli. Üretim kapasitemiz her geçen gün artıyor. Lojistik ağımızı güçlendirmeye çalışıyoruz. Satın alma departmanları, planlama bunlar çok önem kazandı. Satış ağımız da oldukça fazla. Türkiye’de 20 tane satış personeli olan, 64 tane bayiye hizmet vermekte olduğumuz bir gruptan bahsediyoruz. Aslında binlerce kişiye istihdam sağlayan güç birlikteliği yaratıyoruz. İnşaat firmalarının istekleri ve çözüm tarafındaki sürece uyum sağlamaya çalışıyoruz. Interra’nın en büyük motivasyon kaynağı enerjisi. Genç ve dinamik bir kadroyuz. Bugün ki yaş ortalamamız birçok firmanın çok altındadır. En keyif aldığımız konu enerjimiz. Bunun yanı sıra tecrübeyle doğru orantılı olarak zaman ilerledikçe ekipler daha da iyi yerlere gelecekler.