Geçen ayki yazımda belirttiğim gibi otomasyon dünyası geniş kapsamlı bir dönüşüm geçiriyor. Bu dönüşümün bir kısmı yepyeni otomasyon yöntem ve araçları kullanılması, diğer kısmı da önceden hiç sözü edilmeyen operasyonların otomasyon kapsamına alınması... İkinci kısma ait başlıca örnek Endüstriyel Nesnelerin Internet’i. İmalat dünyamızı iyi anlamamızı, değişen koşullardan erken haberdar olmamamızı, buna bağlı olarak hızlı ve yerinde tepkiler vermemizi sağlayacak bu konu için otomasyon çözüm üreticisi firmalar çeşitli ürünlerle pazara çıktılar. Aşağıda bu ürünlerin bulabildiğim üçüne ilişkin derlemeyi sunuyorum. Diğer firmalar arzu ederlerse açıklamalarına yer vermekten mutluluk duyarız.      

Honeywell’in Sentience isimli ürünü de 2018 yılında geliştirilen Uniformance Cloud Historian ile birlikte sunuluyor. Bulut üzerinde MES, ERP gibi kaynakları entegre ederek bir veri gölü oluşturmak olanaklı. Özellikle çok sayıda fabrikası olan kurumlar için uygun özellikler taşıyor. Fabrikalar birbirlerini bencmark edecek verilere ulaşıp daha üst verimlilik düzeylerine çıkma ve stratejik sıçramalar yapma fırsatları yaratabiliyorlar. Yakalanan fırsatlar içinde projelerin daha kısa süreler içinde bitmesi gibi başarı öyküleri yer alıyor. Yazılım süitinin içindeki madencilik aracı bilinmeyen trendlerin keşfine yardımcı oluyor. 
Siemens’in MindSphere yazılımı bu yıl sunulan bulut tabanlı bir IoT platformu. Açık sistem olduğundan diğer firmaların uygulamaları ve sensörleri ile etkileşimli çalışabiliyor, RFID transponderleri ile bağlantı kurabiliyor. Zor ortamlarda sorunsuz çalışabilmesi için Ruggedcom iletişim teknolojisi kullanıyor. Siber güvenlik yetkilendirme ile çözümlenmiş.   

GE’s Predix de 2016 yılında sunulmuş bulut tabanlı IoT hizmet platformu. Bulut katmanı interoprable olduğundan çok değişik kaynaklardan veri toplama ve bunları birleştirme yeteneği bulunuyor. Ana işlevi sakladığı veriler üzerinde gerçek zamanlı analitik uygulamalara olanak sağlaması. Başarı öyküleri arasında üretkenliğini ve bakım yönetimi bu ürünü kullanarak iyileştiren petrol şirketleri bulunuyor. Makineler arası haberleştirme yeteneği ve petrol-gaz endüstrisinin standartları ile uyumluluğu bu ürünü ön plana çıkartıyor. 

Nesnelerin Interneti’ne batıda Nesnelerin Parasallaşması benzetmesi yapılıyor. Bu yatırımların nihai hedefi de bu olmalı.