Makinalardan imalat süreçlerine, oradan şirket geneline nüfuz eden otomasyon artık tedarik zincirini kapsamakta. Bu yayılma otomasyonun işlevlerine kattığı yeniliklerle gerçekleşti. İmalat PLC/DCS+SCADA, şirket ERP+MES ile otomatize edilirken tedarik zinciri için ilk kez burada okuyacağınız Platform adlı yazılım çözümleri geliştirildi. 

* * *

Tedarik zinciri otomasyonu için gereken fonksiyonları incelediğimizde her şeyden önce veri tekliği (gerçeğin tek versiyonunu) sağlama zorunluluğunu görüyoruz. Tüm zincir firmaları ortak veri tabanları üzerinden işlem yapıyor, mutabakat sorunu yaşanmıyor. Diğer temel beklenti işlem güncellemelerinin otomatik bildirimi. Bu sayede maliyetler, envanterler, operasyonlar anlık öğrenilebiliyor. Platformun içinde iş akışlarının bulunması bürokrasiyi hatasız işler hale getiriyor, iletilmemiş, eksik doldurulmuş doküman kalmıyor. Ancak bunlar aslında sıradan özellikler…

* * *

Sıra dışı olanları sona sakladım. Sıra dışı ilk farklılık her platform üreticisinin zinciri yönetmek için gereken bazı güncel enformasyonu sürekli sağlaması. Hava, trafik koşulları, liman yoğunluğu, kurlar, borsalar vb. sürekli güncellenmekte. Bu özellik bilhassa risk yönetimi için çok yararlı. Son farklılık da her platformun bir app store’u olması. Platform özünde bir omurga. Her zincir bu omurgayı genel gereksinimler için kullanıyor. Ama her zincirin özel yazılım gereksinimleri de oluyor. Onlar da opsiyonel olarak app store’dan alınıyor. 
Tedarik zinciri otomasyonu çok farklı !