“Mühendislik değişiklik emirleri” olarak bilinen, ürün veya imalat süreçlerinde iyileştirme amaçlı veya zorunluluktan doğan tasarım değişiklikleri son yıllarda endüstri firmaları için önemli bir konu haline geldi.

“İlk defada doğru tasarımla!”  cümlesi gerçekçilikten uzak, uygulanması çok zor bir emir olduğundan tasarım ve metot bölümleri değişiklik yönetimi sorunsalı ile beraber yaşamayı öğrenmek zorunda kaldılar. 

* * *

Değişiklikler kah yapıyla (geometri, boyut, yüzey, malzeme, form), kah işlevle (hız, performans, verimlilik), kah davranışla (istikrar, dayanım, korozyon) ilgili olmakta ve konstrüksiyon büro zamanının %30-50’sini tüketmekte. Pek çok durumda değişikliklerin maliyeti dalga etkisi denilen fenomen nedeniyle yüksek düzeylere çıkmakta. Dalga etkisi bir değişikliğin başka değişikler yaratması demek. Parçalar birbirleri ile etkileştiklerinden yayılma pek çok durumda kaçınılmaz oluyor. Hele ürün ailelerinde bir üründeki değişiklik aynı platformu kullanan diğerlerini de dalga dalga vurabiliyor. Değişiklik ambalaj, imalat, montaj süreçlerine sirayet edebiliyor. Değişikliklerin her bir sonraki aşamada gerçekleşmesi maliyetleri ortalama beş kat fazla arttırıyor…

* * *

Mühendislik değişiklileri kaçınılmaz olduğuna göre onları iyi yönetmek gerekiyor. Bazı firmalar en az yayılma etkisi ve mühendislik kaynağı kullanacak sistemi imza döngüsü kurmak zannediyorlar. Oysa çok imzalı işleyişler sadece gecikme yaratıyor. Araştırmalar en iyi sistemin tasarım-imalat-servis arasında eşzamanlı ve yüzyüze çalışma olduğunu gösteriyor. Böyle yapılırsa hem değişiklik yönetimi kolaylaşıyor, hem de inovasyon artıyor. 

Şirketler artık değişiklikleri yönetme becerileri kadar başarılılar…