Pek çok imalat sistemi herhangi bir düzeyde montaj operasyonu içerir. Motor, aktarma organı, klima, koltuk vb. otomobilin tamamlanması sürecinde monte edilirler. Elektronik kartlar, monitör, güç kaynağı montajı yapılmadan TV, bilgisayar vb. tamamlanamaz. Kimyasallar diğer kimyasallar birbirleri ile karıştırılarak üretilir. İki ve daha fazla girdinin birleşerek çıktıyı oluşturduğu her imalat faaliyeti montajdır.  
* * *
Montajlar üretim sistemlerindeki akışları karmaşık hale getirirler. Bunun nedeni montajın temelde bir eşleştirme operasyonu olmasıdır. Eşleştirme operasyonları kullanılacak tüm bileşenler hazır olmadıkça başlamaz. Eğer bir montaj operasyonu farklı imalat hatlarından beslenmekteyse bir bileşenin eksikliği ana montaj hattının durmasına yol açar. Bu nedenle montaj sisteminin iyi yönetilmesi ve yüksek performansla çalıştırılması zorunludur. 
* * *
Montaj süreçlerinin yönetiminde montaj performansı yasası vardır. Bu yasa “bir montaj istasyonunun performansı aşağıdaki üç unsurdan herhangi birini arttırdığınızda düşer” der. Bu üç unsur şunlardır; montajı yapılacak bileşen sayısı, bileşenlerin gelme değişkenliği, bileşen gelişlerindeki koordinasyon eksikliği. Bu unsurların her biri özünde değişkenliği arttırırlar. Bu montaj performans yasasının performansın ancak istenmeyen değişkenlik yok edildiğinde artacağını ima etmesi demektir. İmayı kavramadan yasayı    bilmek işe yaramaz!