Seksenin üzerinde değişik yapıda, yüz yirminin üzerinde değişik renk ve desende mermer rezervi bulunan ülkemizde, artık “ekmeği taştan çıkarmak” deyimi tarihe karışıyor. Çünkü sadece mermeri çıkarıp işlemeden ihraç etmek ne yazık ki sürdürülebilir rekabet ve döviz getirisi açısından ne üreticilere ne de ülke ekonomisine çok fazla katkı sağlamıyor. Artık teknolojik nimetlerden de yararlanarak, onu işleyip ihraç etmek, hem firesiz ve hatasız, hem de hassas ve çok yüksek katma değerli kazanımlar sağlıyor. Yeni sayımızda, ocaktan çıkan her türlü mermeri son zerresine kadar ekonomiye kazandırmaya odaklanmış oyuncuların yakın dönem yatırımlarını mercek altına aldık. 

Bu ay kapak konumuz kapsamında ziyaret ettiğimiz ve Muğla Yatağan’da mermer üretimi gerçekleştiren Koç Mermer, sipariş esasına göre, yüksek katma değerli, hassas hatasız, firesiz üretim yapabilmek adına robotlardan yararlanıyor. Robotlar ile mermerden her türlü şekil elde edebilen firma, manuel olarak yapılamayacak kesimleri ve işlenmesi gereken parçaları da üretmeyi başarıyor.

Yine bir başka fabrika ziyaretimizde Efendioğlu Mermer’in, robot yatırımıyla yükleme ve indirme gibi işlemleri nasıl kolaylıkla tamamladığını ve bu sayede hem üretim sürecinde güvenli bir ortam sağladığını hem de teslimatlarını hızlandırdığını Maden Mühendisi Emrah Efendioğlu’dan dinledik. Efendioğlu, tesiste cila hattı ve epoksi uygulaması için robot yatırımını gündeme aldıklarını söylüyor.  

***
Bu ay dosya konumuzda İş Makinaları sektörüne yön veren oyunculardaki güncel gelişmelere ve yenilikçi çözümlerine odaklandık. 

Yine her ay olduğu gibi ağır sanayi alanında nitelikli ürün ve hizmetleriyle çözüm sunan markaların yöneticileriyle bir araya gelip, en güncel gelişmeleri, “ürün ve sistemler” sayfalarımızda sizlerle buluşturduk. 

Keyifle okumanız dileğiyle..