Dünya doğal taş ihracatında 4’üncü sırada yer alan Türkiye’nin ticaretinde işlenmiş mermerin payı her geçen yıl daha da artırıyor. Bu da katma değeri yüksek ürünlerin öne çıktığının en büyük göstergesi. Doğal taş ihracatında işlenmiş olanların payı yüzde 57’ye ulaşıyor. Dünya doğal taş ihracatı 16-17 milyar dolar seviyesinde iken Türkiye’nin ihracatı ise 1,7 milyar dolar civarında seyrediyor. Türkiye’nin geçen yıl 12 ayda 1,7 milyar dolar olan doğal taş ihracatı, 2021 yılı ilk 7 ayında 1,2 milyar dolara yükseldi.

5,1 milyar metreküp muhtemel mermer rezerviyle, tahmin edilen dünya rezervinin üçte birine sahip olan Türkiye, önünde yer alan İtalya ve Hindistan’ı geçerek ikinci olmak için sürekli teknoloji ve makina yatırımlarına devam ediyor. Bu ay incelediğimiz “Doğal taş ve Mermer” kapak konusunda sektörün tanınmış markalarından Ümit Mermer’i konuk ederek, şirket yetkilisi Ömer Abay’dan yakın dönem yatırımlarıyla ilgili bilgi aldık. Abay, tesislerinde CNC mermer makinaları, torna makinaları, CNC router ve kesim makinaları olmak üzere geniş bir makina parkuruna sahip olduklarını söylerken, üretim kısmında makinalarını son teknoloji modeller ile yeniledikleri bilgisini verdi.

***
Bu ay bir başka fabrika ziyaretini iste Bursa Beton’a gerçekleştirdik. Agrega üretiminde ilk önceliklerinin kalite olduğunu kaydeden Bursa Beton A.Ş. Genel Müdürü Barbaros Onulay, bu amaçla gerçekleştirdikleri faaliyetleri, “Üretim sürecinde IT departmanımız tarafından tesis duruşlarımız ve kalite değerlendirmeleri düzenli olarak online raporlanıyor. Kayda alınan tüm duruşlar ve kalite değerlendirmeleri, alanlarında uzman olan mühendislerimiz tarafından analiz edilerek anında müdahale sağlanıyor.” diyerek özetledi. Türkiye’nin yükünü çeken ağır sanayi alanındaki bu ve benzer güncel gelişmelere yer verdiğimiz Eylül sayımızı;

Bir solukta okumanız dileğiyle...