Bir makina satın alındıktan sonra iyi kullanılmalıdır. Makinaları iyi kullanmak el kitabına uygun davranmaktan daha fazlasıdır. Makinaların iyi kullanılması koşulları içinde planlı çalıştırılarak zamanın olabildiğince büyük kısmında üretim yapmalarını sağlamak yer alır. Bunun için Gannt şemaları kullanılarak yüklenmeleri gerekir. Nasıl bir uçak yalnızca havadayken para kazandırıyorsa, makinalar de çalışır halde tutulmalıdır. Çalışan makina kaliteli üretim yapmalı, döngü zamanlarını tutturmalı ve enerji israfı yapmamalıdır. Bunlar olmadığı takdirde makina değer katamaz. Makinaların çalışır durumda olabilmeleri için ilgi gösterilmesi gerekmektedir. Periyodik/önleyici bakım ile kestirimci bakım makinaları daha uzun süre çalışır durumda tutmanın yoludur. Burada önemli olan makinaların bakım/arıza tarihçelerinin tutulması ve bu tarihçelerin/verilerin istatistiksel analizlerinin yapılması sonucunda ortaya çıkan uygun önlemlerin alınmasıdır.  

Makinalardan verim almada çok önemli iki konu daha bulunmaktadır. Bunların ilki makinanın kullandığı ham maddelerin kalite ve spesifikasyonlara uygun olmasıdır. Günümüzün teknolojileri makina üzerine yerleştirilen sensörlerden malzeme kalitesizliği yakalamaya olanak verecek düzeye gelmiştir. Zaman zaman giriş kalite kontrolü kalitesiz malzemeleri içeriye kaçırmakta ancak makina bunu yakalayabilmektedir. Diğer önemli konu da operatör performansıdır. İnsanlık halleri performansın sürekli yukarıda olmasına olanak vermez. Bu tür geçici performans düşüşlerini de makina verileri üzerinden teşhis etmek olanaklıdır. 

Buraya kadar anlatılan tüm konuları Manufacturing Operation Management (MOM) kategorisi yazılımları kapsamaktadır. Makinasına değer veren her firma MOM yazılımına da değer vermek zorundadır.