ANKARA (AA) – Yeni nesil Anka İHA için geliştirilen yerli motorla ilk uçuş başarıyla gerçekleştirildi.

Türkiye'nin havacılık motorlarındaki merkezi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ/TEI'nin, İHA motorlarındaki ithalatını bitirmek ve yeni problemleri çözmek için yürüttüğü projelerde önemli bir başarıya ulaşıldı.
Operatif İnsansız Hava Aracı Motoru Geliştirme Projesi kapsamında geliştirilen PD170 turbo dizel havacılık motoru, entegre edildiği Anka'yı başarıyla gökyüzüne taşıdı.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabından, "Yüzde 100 yerli İnsansız Hava Aracı’mız, PD-170 ile ilk uçuşunu başarıyla tamamladı. -10 derecelik hava şartlarında, dün geceden saatlerinden bu yana, hiç durmadan çalışarak, Türkiye’yi bir konuda daha özgürleştiren TUSAŞ, TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) ve SSB personeline teşekkür ederim. Hayırlı olsun" sözlerini kullandı.
Yüzde 100 yerli motor PD- 170, süreç içerisinde yurt dışından ithal edilen ve Anka'nın mevcut motorlarının yerine geçecek.

4 BİN SAAT TEST EDİLDİ

Operatif İHA Motoru Geliştirme Projesi bünyesinde üretilen PD170 turbo dizel havacılık motoru ile ilgili çalışmalar büyük oranda bitirildi. 

4 bağımsız motor test yapısında paralel olarak götürülen geliştirme faaliyetlerinde, Ocak 2017’deki ilk çalıştırmadan bu yana 4 bin saatin üzerinde motor testi yapıldı.
Yerli motor PD-170, 20 bin feet irtifa seviyesinde, ürettiği 170 beygirlik torklanma gücüyle sınıfının lideri, güç/ağırlık oranı ve yakıt tüketiminde ise, emsalleri arasında, en iyiler arasına giriyor.

PD-170 TAMAM, PD-220 YOLDA

Üretilen yerli motorun, bir üstü PD220 versiyon motor ile ilgili geliştirme faaliyetleri ise hummalı biçimde devam ediyor. 

PD 170, Baykar Makine’nın geliştirdiği yeni nesil Akıncı İHA platformunda kullanılacak. Bu bağlamda dizayn ve bütünleşme noktasındaki geliştirme faaliyetleri, durmaksızın devam ederken, PD-170, Baykar Makine’ya ilk uçuş denemeleri için 30 Eylül’de bırakıldı.