PAGDER Plastik Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Selçuk Mutlu, atık yönetimi konusunda dünyadaki ve Türkiye’deki güncel gelişmeleri paylaştı.  

Dünyada bir numaralı gündem maddesinin “döngüsel ekonomi” olduğunu söyleyen Selçuk Mutlu, “Dünya buraya doğru evirilecek ve ekonomiler bu tarafa doğru gidecek. Yeni bir endüstri doğuyor. Belki şu anda bir bebek ve yalnızca Çin’in geri dönüştürdüğü bir atık yönetimi olamaz. Herkes kendi payıyla olan kısmını alacak. Bu tarafta Türkiye‘de biz öncü olmak istedik. Çünkü poşet sanayi ile ilgili alınan kararın hepimizi ne kadar etkilediğini görüyoruz. Halk tarafında yansımaları başka, kamu tarafında başkaydı, bir de sanayi tarafında oldu ve biz proaktif hareket etmemiz gerektiğini gördük. Biz Türk insanı olarak süreçlere hızlı ve heyecanlı başlıyoruz ancak arkasında onu devam ettirme sürecinde bazen aksamalar yaşayabiliyoruz. Kanunların çıkmasında ve gerekli hazırlıklar noktasında sıkıntılar olabiliyor. Poşet endüstrisinde Avrupa Birliği’nden alınan adaptasyon kanununda teknik yönler dikkate alınmadan kanun çıkarıldı. Teknik tarafların aşılabilir dendi ama diğer taraftan sanayiyle ilgili bir karar alıyorsunuz, sanayinin o dönüşümü sağlayabilmesi noktasında hangi etkileri olabilir? Oradaki istihdam ve makina yatırımları tarafında ne gibi etkileri olabilir? Tüm ilgili önlemleri de gündeme almak gerekirdi. Bunları tartıştık ve döngüsel ekonomi noktasında Türkiye’nin pozisyonu ne olacak dediğimizde, poşet örneğini de dikkate alarak proaktif hareket etmemiz gerektiğiyle ilgili karara vardık. Ardından sektör mensuplarını bir araya getirebileceğimiz bir çalıştay yaptık. İhracatçılar Birliğimiz nezdinde bir komite kurduk. Komitede yalnızca sanayi ilgili sektörler değil aynı zamanda akademisyenler ve medya da yer alacak. İnsanlar birbirini tanıyacak ve ülkemizin çıkarlarını ortaya koyacaklar. Ardından bir konferans ile daha geniş çerçeve ile yani hem sektör mensuplarının hem de kamunun da işin içinde olduğu bir boyuta taşımamız gerektiğine inanıyoruz” dedi. 

Makina Zirvesi’nde çok önemli konuşmalar yapıldığını söyleyerek bunlardan iki tanesini öne çıkaran Mutlu, “Birincisi; verimlilik, ikincisi ölçek.  Plastik endüstrisinde ölçekle ilgili meseleyi yavaş yavaş hissetmeye başlıyoruz. İç piyasadaki daralmayı 1-2 senedir dinliyoruz. Bunun devam edeceğiyle ilgili de beklentiler var. Yaz ayından sonra o rekor denen kısımda erimeler başlayacak. Avrupa Birliği’nde de talepte geri çekilmelere şahit olmaya başladık. Bununla ilgili önlemleri alıp pazarları çeşitlendirmemiz gerekiyor. Avrupa’nın yerine koyabileceğimiz ülkeler için bir an önce çalışmalara başlamamız gerekiyor” dedi.  

Plastik poşet tarafındaki bilimsel çalışmalar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Mutlu,  “1000 yıl yok olmuyor gibi bir şey söylendiği zaman aslında tespit etme anlamında 1000 yıl sürebilecek bir bilimsel araştırma yok. Gerçek olan şey, dünyadaki kaynaklarımızın sonsuz olmadığı. Dolayısıyla biz ‘kullan at, daha fazla üret at’ şeklinde bir üretim tarzından bunu döngüye dönüştürebilecek bir ekonomik modele gitmek için gerekli çalışmaları yapmalıyız” dedi.