Bakım, özellikle 7/24 tesis ekipmanı çalışma süresinin standart görüldüğü üretim alanlarında olmak üzere büyümekte olan işletmelerde hayati önem taşır. Tüm köklü kurumların bildiği gibi, üretim hatlarının ve sistemlerinin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak, kalifiye bir bakım ekibinden daha fazlasını gerektirir. Bu sürece; dikkatli planlama, sıkı programlama, sürekli tetikte olma, aşınmamış parçaları değiştirme isteği ve planlanmamış olaylara hızlı bir şekilde yanıt verebilme de dahildir. En azından eskiden böyleydi.

SÜRECİN DURUMU

Sorun giderme ve söndürme yöntemlerini eski moda iyi tahminlerle bir araya getiren, geleneksel fabrikaların mirası olan önleyici bakımın mevcut durumu budur. Ekipman ve hatlarda planlı bakım ve planlı duruş süreleri, üretimin devam etmesini sağlayan komponentlerin ortalama kullanım ömrüne dayanmaktadır.

Bazıları, "sadece işi garantiye almak için" kullanım ömrü sona ermeden önce parçaları değiştirmeyi tercih eder. Bu durum, maliyeti fazlasıyla artırmanın yanı sıra hem finansal açıdan hem de iş yerinde gerginliğe sebep olabilir. Sonuçta, bakım ekibinin üzerinde her zaman meydana gelebilecek bir sonraki hatayı tahmin etme baskısı vardır ve işler ters gittiğinde suç atılan ilk kişi onlar olur. Peki alternatif nedir?

ENDÜSTRİ 4.0'A DAHA YAKIN

Büyük ölçekli veya karmaşık kurulumlarda her zaman kontrol edilemeyen olaylar meydana gelebileceği için hiçbir bakım stratejisi mükemmel değildir. Ancak karar verme sürecine daha fazla anlayış ve bilgi dahil etmek, daha doğru zamanlamalarda daha iyi adımlar atılabilmesini sağlar: Bu nedenle kestirimci bakım, gerçek anlamda önem kazanmaktadır. Peki bu nasıl oluyor? Genellikle basit olan yeni nesil sensörler sayesinde veriler artık mevcut fabrika kurulumlarından alınabiliyor, böylece ekipman ve komponentlerin gerçek durumu ortaya çıkarılıyor. Bu veriler, fabrikayı Endüstri 4.0'a yaklaştırmak için gereken bilgileri sağlıyor.

Bu, fabrika bakımına nispeten basit ancak çok etkili bir ilavedir. Titreşim sensörleri, sayaçlar, güç monitörleri, sıcaklık kontrolörleri, görsel denetim sistemleri, ölçüm sistemleri, anahtarlar ve emniyet sensörleri, zaman içinde ve nispeten düşük maliyetle mevcut sistemlere kademeli olarak entegre edilebilir. Sonuç olarak, çıkışı en üst düzeye çıkarmak için fabrika alanında sorunsuz bir şekilde çalışan ve kablosuz veya kablolu sensörlerle bağlanan gerçek zamanlı veriler giderek artıyor.

MEVCUT VERİLERDEN EN İYİ ŞEKİLDE YARARLANMA

Bağlı makinalar (veya verilerini merkezi bir üniteye besleyen bir makina ağı), fabrika alanındaki günlük çalışmaları çok daha kolay hale getirir. Operatörler için ekipmanın durumu hakkında daha fazla bilgi sağlanmasının yanı sıra emniyet ve kullanım kolaylığı iyileştirilmiştir. Bakım daha sıkı, daha doğru ve daha iyi planlanmıştır. Basit analiz araçları da sistemdeki komponentlerin durumunu inceleyerek bakım veya değiştirme için bir zaman çerçevesi belirtecek değişiklikleri tespit edebilir.

POLAT MAKİNA’DAN 1 MİLYON EURO’YU AŞKIN YATIRIM POLAT MAKİNA’DAN 1 MİLYON EURO’YU AŞKIN YATIRIM

Elbette, her makinayı sensörle donatmak çok fazla verinin işlenmesi anlamına gelir ancak bu, yapay zeka (AI) teknolojisi yardımıyla büyük ölçüde basitleştirilebilir. OMRON yapay zeka kontrolörü gibi, bir birimdeki "standart" çalışma bilgisi ile donatılmış yapay zeka, neyin anormal olduğunu ve neyin sadece bir vardiya değişikliği veya yükleme olayı olduğunu öğrenebilir. Sistem, zaman içinde tüm üretimin daha doğru bir şekilde denetlenmesini sağlayabilir.

YARININ AVANTAJLARINA BUGÜN SAHİP OLMA

Bu durum fabrikadan fabrikaya değişiklik gösterir. Bazı durumlarda Endüstri 4.0'a giden yol çok uzak görünebilir ve sensörleri kurmak için atılacak ilk adımlar göz korkutucu olabilir. İster kestirimci bakım uyguluyor isterseniz işe yeni girişiyor olun, OMRON'un destek ekibi her zaman rehberlik sunmaya hazırdır. Diğer fabrikalar daha ilerdedir ve üretimin daha fazla aşamasında otomasyonu benimsemiştir.

Örneğin, bir OMRON robotunun desteğine başvuranlar, tam olarak ne tür bir bakımın gerekli olduğunu ve ne zaman gerektiğini tespit eden bir sistemin sağladığı rahatlığı zaten bilir. Entegre akıllı ekipmanlarla, bakım işlerinin karmaşık dünyasında tahmin yürütmenize gerek kalmaz.