Mühendislik firması olarak kurulan ERBA, 1990 yılında yüzey işlem alanına girdi. Bugün yüzey işlem makinaları diye adlandırılan piyasada ise daha çok vibrasyon makinası olarak bilinen, her tür metalin imalat sonrası yüzeylerinin temizlenmesi amacıyla kullanılan makinaları üretiyor. Ayrıca santrifüj döküm makinalarının da üretimini yapan ERBA’da aşındırıcılar, parlatıcılar, aşındırma ve parlatmada kullanılan kimyasallar gibi malzemelerin de bazılarının üretimi gerçekleşiyor.

“YENİ SERİ MAKİNALARIN HAZIRLIKLARINI YAPIYORUZ”

Yüzey işleme makinaları alanında yaşanan son gelişmeleri öğrenebilmek için mikrofonumuzu Ahmet Bey’e uzattık.  Sektöre kalite ve yenilik anlamında birçok ilki getirdiklerini aktaran Ahmet Özcan, yeniliklere devam ettiklerini söyledi. Bizlere ERBA’da yaşanan son gelişmeleri şu sözlerle aktardı: “Bazı sektörler özelinde makinalarda belirli düzenlemeler yaptık. Yapılan revizyonların yanı sıra yeni model çalışmaları da gerçekleştirdik. Henüz tam hazırlıklarımız bitmedi. Yine yüzey işlem konusunda farklı sektörler için yeni seri makinaların hazırlıkları yapılmaktadır.”

“PROSES, OTOMATİK HALDE SÜRDÜRÜLEBİLİYOR”

Endüstri 4.0 konusu ise tüm sektörleri etkilediği gibi yüzey işleme makinalarını da etkiliyor gibi gözüküyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Özcan “Endüstri 4.0 sektörü insansız çalışma prensibini ön plana çıkarıyor. Bizim sektörümüzde bunu otomasyon klasmanında değerlendiriyoruz. Biz müşterilerin ihtiyacına göre personelsiz çalışan sistemler yapıyoruz. Ancak Türkiye pazarı ekonomik nedenlerden dolayı tam anlamıyla buna hazır değil gibi gözüküyor. Bu tür çalışmaları yurt dışına özel olarak yapıyoruz. İki makinayı yan yana bağlayarak biri işini bitirdiğinde diğer makinaya aktarım yapıp, proses otomatik halde sürdürülebiliyor. Bu tip projelerin aslında herhangi bir maddi külfeti de yok. Diğer alanlarda daha az hissedilse de maalesef yüzey işleme makinaları sektöründe eğitim ve bilinçlendirmeye hala ihtiyacı var. Belki ilerleyen dönemde talepler daha fazlalaşabilir fakat şu an için en yüksek talep yurt dışından geliyor.” dedi.

“İHRACATIMIZ SON SÜRAT ARTTI”

Yerli üretimde faaliyet gösteren firmaların ihracata odaklanmasıyla beraber ERBA da bu yönde karar aldıklarını açıkladı. Konuyla ilgili olarak ERBA Mühendislik Firma Ortağı Ahmet Özcan şunları sözlerine ekledi: “Bizim sektörümüz açısından ERBA olarak ihracatımızı son sürat artırdık. Piyasa şartlarında yaşanan durağanlıktan kaynaklı firma rotasını tamamen ihracata yöneltti. Zaten 74 ülkede makinası çalışan bir marka olarak buralarda etkinliğimizi artırmak için yeni modeller yaparak, yeni çalışmalara imza atıyoruz.”