Vizyon 2030 temalı Makine Zirvesi’nin organizatörü MAKFED’in Genel Sekreteri Zühtü Bakır etkinliğin Basın Sponsoru ST Endüstri Radyo’nun canlı yayın konuğu oldu. Zirve ile ilk amaçlarının bir araya gelmek olduğunu vurgulayan Bakır, “Makinacılar çok özel insanlar, makinacı olmak çok zor ve vakitleri de değerli. Sektörün önemli hedefleri ve Türkiye’nin kalkınmasında önemli bir rolü var. Son dönemde makinacıları ön planda tutan kararlar, tedbirler nihayet alınmaya başladı. 2030 yılını kapsayan bir vizyon oluşturduk. Düzenlediğimiz üç panelde çok değerli panelistlerle 2030 hedeflerini nasıl realize ederiz, onun yol haritasını birlikte oluşturmaya çalıştık” dedi. 

“Kamu, bu taleplerimize çok olumlu yanıtlar verdi” diyen Bakır, “Sayın Bakanlarımız etkinliğe katılım gösterdiler, tüm ilgili kurumlarımız en üst düzeyde burada temsil edildi. Kamunun, sektörden gelen bu harekete olumlu cevap vermesi bizim motivasyonumuzu artırdı” dedi.  

Zühtü Bakır, “Sektörler arası değerlendirme yapacak olursak gelişmiş ülkelere baktığımız zaman makina sektörünün sürükleyici bir rolü olduğunu görüyoruz. Çünkü bütün imalat sektörleri hatta hizmet sektörlerini de içine katarak söylüyorum, makina olmadan hiçbir şey olmuyor. Dolayısıyla bu lokomotif, tetikleyici ve sürükleyici sektörün gerçekten stratejik bir rolü var. Zengin olacaksak kesinlikle makinalaşma şart” dedi. 

Sektörde yaşanan ölçek ekonomisi sorununa değinen Bakır, “Kolay ayrılıyor, zor bir araya geliyoruz. İşbirliğine çok ihtiyaç var. Zaten makina üretmek için birçok paydaşla çalışmanız gerekir. Öte yandan firmaları da büyütmek gerekiyor. Şüphesiz sektörün atacağı adımlar olduğu gibi bu noktada kamunun da yönlendirici birtakım mekanizmaları olmalı.  Öncelikle ortak iş yapma kültürünü oturtmak lazım. İnsanlar bir araya gelmeli, “en kısa zamanda nasıl ayrışırız değil de ayrı ayrı giderken nasıl bir araya geliriz” algısı etrafında buluşmalılar. Makina sektörünün en büyük sermayesi beşeri sermaye yani insan ve insan zor yetişiyor. Sektörde bilgi ancak kuşaklardan kuşaklara aktarılıyor, kolay gelişmiyor ve aktarımı da, sürdürülmesi de zor.  Bu nedenle üniversite ve mesleki eğitim gibi alanlarda insan kaynağını geliştirici çalışmalar yapmak gerekiyor” dedi.

MAKFED Zirvesi’nin her yıl yapılması gerektiğini vurgulayan Bakır, “Her yıl o dönemin gerektirdiği şartlar veya trendler, içerikleri değiştirecek ama bu bir araya gelme işini her sene yapmak gerekiyor” dedi.
İhracat verileri ile birlikte sektörel değerlendirmeler de sunan Zühtü Bakır, “İhracatımız yıllık yüzde 15 ivme ile artıyor.  Biz 2023’te bugün 17 milyar olan ihracatımızı, 34 milyona yani iki katına çıkartmayı amaçlıyoruz. Avrupa Birliği bizim çok önemli, Almanya’ya yüzde 14 ihracat yapıyoruz ama Almanya’dan aldığımız pay ancak yüzde 2 dolayısıyla özellikle Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Kuzey Afrika gibi diğer bölgelere ve ülkelere yönelik faaliyetlerimizi artırmamız gerekiyor” dedi.