RULMAN VE GÜÇ AKTARIM EĞİTİMLERİ İLE VERİMLİLİK RULMAN VE GÜÇ AKTARIM EĞİTİMLERİ İLE VERİMLİLİK

Global markalara kalıp ve parça üreten MTN Plastik firmasının Çerkezköy OSB’deki yeni yatırımının açılışı yapılırken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açılışta değerlendirmelerde bulundu.

"KATMA DEĞER NASIL OLUŞTURULUR'UN ÖRNEĞİ"

Şirketin hem kalıpçılık hem de katma değerli plastik parçalar alanında çok önemli işler gerçekleştirdiğini belirten Bakan Varank, firmanın katma değeri ile ilgili şöyle konuştu:

"Türkiye'nin kilogram başına ihracat değeri 1 avrolar civarında ama bu firmamızın kalıptaki ihracat değeri kilogram başına 58 dolar, plastik parçalarda 5,8 dolar. Dolayısıyla katma değer nasıl oluşturulur bunu görmek isteyen gelsin bu firmamızı, MTN firmasını ziyaret etsin diyoruz. Firmamız 1997 yılında kurulmuş ama yeni yatırımını şimdi tamamlıyor. Biliyorsunuz orada da bir tartışma var. 1997 yılında kurulmuş bir firma yeni yatırım yapamaz diye iddia edenler var. Onu da görmek isteyenler nasıl yeni yatırım yapılıyormuş onu da burada görebilirler." 

Türkiye'yi katma değerli üretimle katma değer oluşturarak gelişen, büyüyen ve refahını tüm milletiyle paylaşan bir ülke haline getirmek için yoğun çalışmalar yaptıklarını kaydeden Varank, yeni yatırımın Türkiye'ye ve ülke ekonomisine hayır olmasını diledi.

"TESLA'YA PARÇA ÜRETİYORLAR"

Sadece fabrika açmadıklarını üretim teknolojilerini de geliştirdiklerini söyleyen Varank, "MTN firması hem kalıpçılık hem de plastik parçalar alanında dünyaya örnek olacak işleri kendi teknolojisini geliştirebilen bir firmamız. Üreterek büyüyen Türkiye'nin önemli markalarından. Bu elimde gördüğünüz parça TESLA'ya gidiyor. Biz Türkiye'nin Otomobili Projesi'ni niye başlattık. Biz otomotiv endüstrisindeki dönüşümü kendimiz yakalayalım, yüzde yüz fikri mülkiyet hakları bize ait olan bir markayı oluşturalım ki endüstri bize çalışsın, bizim markamıza çalışsın istiyoruz." diye konuştu.

Bakan Varank, bir taraftan dünyada üretimle gündeme gelirken bir diğer taraftan da markaların, daha katma değerli üretim yapacakları alanlara yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek MTN'nin yeni nesil üretim yaptığını söyledi.

"Yeni nesil üretim, farklı materyalleri aynı anda kalıba dökebilmek önümüzdeki dönemde endüstrinin dönüşeceği alanlar. MTN bunu başarmış ve bu teknolojiyi dünyaya yayabilecek kapasiteye sahip. Ben kendilerine teşekkür ediyorum" diyen Varank, sonrasında fabrika turu yaptı ve yetkililerden yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler aldı.

OTOMOTİV, BEYAZ EŞYA, SAVUNMA SANAYİNE ÜRETİM YAPIYOR

Otomotiv başta olmak üzere beyaz eşya, medikal, ambalaj, savunma ve havacılık alanında birçok önemli projede sektörün ihtiyacı olan kalıpları defalarca yapmış olan firma, özellikle yurt dışından ithal edilen birçok projenin yerlileştirilmesini başarıyla gerçekleştirdi.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yaparak sektörün dünyada tercih edilmesine katkılarda bulunan firma, otomotiv sektöründe OEM'lere doğrudan ve dolaylı olarak hizmet sunuyor ve tüm otomotiv markalarına kalıp ve parça üretiyor.

Tesla'nın yanı sıra Mercedes, BMW, Audi, Toyota, Porsche, Renault, Ford ve Fiat markalarına parçalar imal eden şirket, beyaz eşyada ise B/S/H, Arçelik başta olmak üzere diğer bütün beyaz eşya üreticilerine direkt kalıp ve parça üretimi gerçekleştiriyor.

Firma ayrıca, TSI uçak koltuğu plastik parçaları, CERN plastik parçaları, savunma sanayi projelerinde de yer alıyor. (AA)