Hannover Fairs Turkey Fuarcılık sektörel hareketlilikleri yakından takip ediyor. Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlayabilmek adına her yıl kendini güncelliyor. 2018 yılında Avrasya bölgesinin önde gelen uluslararası altı sanayi fuarları olan Metalworking Eurasia, Surfacetechnology Eurasia, Welding Eurasia, IAMD Eurasia, Industrial Energy Systems ve CeMAT Eurasia fuarlarının katılımcı ve ziyaretçileri Eurasia çatısı altında bir araya geldi. Böylece daha fazla katılımcı ve ziyaretçiye dolayısıyla daha fazla ticari iş birliğine olanak tanıdı.

WIN Eurasia’nın bu yıl konseptinde neler olacak?

Avrasya bölgesinin en büyük imalat sanayi fuarı WIN Eurasia, 2019 yılında yine dünya genelinden binlerce katılımcı ve ziyaretçiyi İstanbul’da ağırlayacak. “Geleceğin Parçası Ol” sloganıyla en yeni teknolojilerin görücüye çıkacağı fuarda, sac işlemeden metal şekillendirme teknolojilerine; otomasyondan elektrik ve elektronik ekipmanlara; hidrolik ve pnömatikten tesis içi lojistiğe kadar geleceğin fabrikaları için ihtiyaç duyulan tüm eko-sistem 14-17 Mart tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde buluşacak. Endüstri 4.0 başlığına özel bir yer ayrılan WIN Eurasia’da yerli ve yabancı firmaların; robot, otomasyon teknolojisi, IT çözümleri ve yazılımların yanı sıra network platformlarının da sergileneceği fuar, dünya sanayi devlerinin son teknolojilerini göstermek için yarışacağı bir vitrin olacak. İmalat sanayiine 360 derece bakış açısı sağlamayı amaçlayan fuar katılımcılarına otomasyon, dijitalleşme, Nesnelerin İnterneti, arttırılmış gerçeklik gibi teknolojik gelişmeleri de yakından deneyimleme imkanı sunacak. 

Bu fuarlar içerisinde biraz Metalworking’i detaylandırır mısınız? Çok uzun yıllardır devam eden bir fazı oluşturuyor. Bu sene ilk kez katılan firmalar da olacak mı?

Metalworking Eurasia gelişen konseptiyle her yıl daha fazla katılımcı firmaya ve ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Bu artışta Türkiye sanayisinde her geçen yıl potansiyelin artması önemli bir etken. Bir diğer etken ise fuar kapsamında hayata geçirdiğimiz Makina İmalatçıları Birliği’nin destek kapsamına alması gibi önemli iş birlikleri. Bu yıl yine WIN Eurasia kapsamında sektörün önemli kurumlarıyla yaptığımız iş birlikleriyle fuarımıza ilk defa katılacak firma sayısında da artış olacak. 

Metalworking bölümünüze bu sene yerli firmaların ilgisinde artış var mı?  

Metalworking Eurasia, hem katılımcı hem ziyaretçi tarafında uluslararası potansiyeli en yüksek fuarlardan biri. Türkiye’nin ihraç ettiği imalat makinalarının başında metal biçimlendirme türleri geliyor ve bunlar makina ihracatının yüzde 77’sini oluşturuyor. Geri kalan ihracat oranı ise metal kesme makinalarına ait. Aynı zamanda, ihracata olan katkıları ve potansiyeli ile Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerine hitap eden bir fuar. Türkiye ekonomisindeki gelişime paralel olarak yerli firmalar da fuara katılma noktasında büyük ilgi gösteriyor. Makina İmalatçıları Birliği’nin Win Eurasia Fuarı’nı destek kapsamına aldığını açıklaması ile fuar bu yıl, Türkiye’nin üretici gücü konumunda bulunan Türk makinacıları ile gücüne güç katacak.

Metalworking Fuarı’nda hangi ürün gruplarından katılımcılar var?

Metalworking Eurasia, alt ürün grupları itibariyle tek bir alana yönelmek yerine birçok alanda faaliyet yürütüyor, sektörün tüm bileşenlerini bir araya getiriyor. Sac ve metal işleme teknolojileri, makina ekipmanları, bağlantı ekipmanları, sac levha, metal levha, işlenmiş yarı işlenmiş ürünler, donanım-yazılım, mühendislik ve danışmanlık hizmetleri, el aletleri gibi sektörün için öneme sahip onlarca ürün grubunda üretim yapan ya da bu alana yatırım yapmayı hedefleyen katılımcılarımız olacak. 

Fuarda kaynak uygulamaları için hangi robotik çözümler yer alacak?

Yeni sanayi devrimi ile üretimin her alanına hızla entegre olan robotik çözümler kaynak bölümü için de ciddi bir kolaylık ve verimlilik sunuyor. Fuarımızda bu değişim ve yenilikçi teknolojiler uygulamalı olarak yer alıyor olacak. İmalat sanayisinin, yatırımlarında öncelik verdiği robotik kaynak otomasyonu için fuarımızda bu sene öne çıkan ürün ve uygulamalar; nesnelerin interneti ve dijital fabrikalar dönüşümüne uyumlu ürünler olacaktır. Üretimde verimliliği artıran bu çözümler, artık imalat hattınıza daha kolay adapte oluyor, minimum yatırımla maksimum verimli kaynak çözümleri sunuyorlar.