Lincoln Electric Türkiye, kaynak makinalarında enerji kablosunun makina performansının operasyona iletme sürecinde büyük bir önem taşıdığını belirterek, firmanın uzmanları belirlenen ölçütlerde üretilmesi gereken kaynak makinası enerji kablosunun standartları taşımaması halinde çok ciddi iş güvenliği risklerine neden olabileceğine dikkat çekiyor.

KOLAY TAŞINABİLİR OLMASI GEREKİYOR

Yapılan çalışmalar; çanta invertör kaynak makinalarının kullanım amaçları gereği sürekli hareket halindeki kaynakçılar için kolay taşınılabilir modeller olmaları gerektiğini gösteriyor. Sabit bir üniteyle kıyaslandığında kaynak makinası ve tüm pense/şase kabloları birbirinden çok farklı fiziki şartlarda rahatlıkla operasyon yapabilmeyi mümkün kılıyor.

Bakım ekipleri,  montaj ustaları, tesisatçılar, tabela imalatçıları, oto tamircileri, sera imalatçıları gibi pek çok kaynaklı imalat ve tamir ustasının çeşitli ve zorlu koşullar altında çalışması gerektiğinden bütün bu işlemleri uzun soluklu olarak karşılayabilecek kaynak enerji kablolarının tedariki kilit önem taşıyor.

Gerçekleştirilen testlerde kaynak makinası enerji kabloları için belirlenen standartların kablonun malzemesi, esnekliği ve akım taşıma kapasitesi gibi temel özellikler olduğu belirtiliyor.

KABLO MALZEMESİNE DİKKAT EDİLMELİ

Bazı üreticiler maliyetleri düşürmek adına PVC kaplı kaynak makinası enerji kablosu imal edip tüketicilerin kullanımına sunuyor.

Ancak bu tip kaplama malzemeleri gerek uzun bir kullanım ömrü sağlamaması gerekse iş güvenliği açısından gereken koşulları taşımaması dolayısıyla uzmanlar tarafından önerilmiyor. 

PCV kabloları, zeminde temas edebilecek yağ ve su gibi iletkenlerin beraberinde kaynak çapağı sıçramaları ve sıcak taşlama çapakları ile kolayca zarar görebiliyor. Bunun için tüketicilerin kauçuk kaplı kaynak makinası enerji kablosunu tercih etmeleri önem arz ediyor.

ESNEKLİK VE SAĞLAMLIK ÖNE ÇIKIYOR

Kauçuk kaplı kaynak enerji kablosunun esnekliğinin kaynakçıya sürekli farklı pozisyonlarda rahatça kaynak yapabilme imkanı vermesi, kaynak pensesinin sert ve gergin bir tutuşa neden olmayacak esnekliklikte olması ve bununla birlikte kablonun da olabildiğince sağlam olması gerekiyor.

Çünkü inverter çanta kaynak makinaları, kullanım alanları gereği kaynakçının sürekli yer ve pozisyon değiştirebileceği operasyonları mümkün kılıyor ve bu nedenle kablolar makinadan çekilirken sürekli olarak gerilip, bükülüp burulabiliyorlar.

Bu zorlu şartlar altında dahi kablonun; içerisindeki iletken metal ve elektrik tellerinin dışarıya çıkmamasını sağlayacak sağlamlıkta tasarlanması önem taşıyor.

YETERLİ AKIM TAŞIMA KAPASİTESİNE SAHİP Mİ?

Çanta invertör kaynak makinaları kaynak makinası enerji kablosu ile tüketicinin kullanımına sunuluyor.

Bu nedenle kaynak makinası seçimi yapılırken, kaynak kablolarının da özellikleri kontrol edilmeli ve kaynak makinasının kapasitesine göre beraberinde verilen kaynak enerji kablolarının yeterli akım taşıma kapasitesine sahip olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor.