Lincoln Electric Türkiye; pandemi sürecinde de müşterilerinin yanında olmaya devam ediyor. Bu süreçte müşteri destek hattını aktif olarak kulanan şirket sosyal medya hesaplarından düzenlediği online eğitimlerle de kaynak ustalarının kaynak süreçleriyle ilgili tüm sorularını alanında uzman teknisyenleriyle cevaplıyor.

#isinustasıanlatıyor adlı video serilerinin başlıca konularını; MIG/TIG ve Gazaltı kaynak yöntemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar oluştururken yetkililer bu uygulamaları atölyede gerçekleştirdikleri canlı testlerle de destekliyorlar.

Kaynak ustalarına teoride anlattıklarının pratikte nasıl uygulanacağını bu yolla daha efektif biçimde anlatan şirket; müşterilerinden oldukça olumlu yorumlar da alıyor.

VİDEO SERİSİNİN İLK KONUSU: ALÜMİNYUM GAZALTI KAYNAĞI

Lincoln Electric Türkiye’nin video serisi konularının ilkini alüminyum yapıdaki malzemelerin kaynağında dikkat edilmesi gereken konular oluşturdu.

Alüminyum gazaltı kaynağının diğer kaynak türlerine göre daha hassas bir çalışma tekniği istediğine dikkat çeken şirket yetkilileri bu yapıdaki malzemelerin kaynaktan hemen önce tüm kimyasallarından arındırılmasını ve mekanik yüzeydeki oksit tabakanın temizlenmesini öneriyor. Zira temizlenmiş bir alüminyum malzeme 1660 derecede erirken oksit tabaka 2100 derece eriyor ve bu da kaynağı zorlaştırıyor.

Alüminyum gazaltı kaynağında sıçrantı oranı en az ve darbeli akım programlarının olduğu gazaltı kaynak makinelerini öneren şirket kaynak sırasında kesinlikle Saf Argon gazı kullanılması gerektiğinin altını önemle çiziyor.

Firma yetkilileri kaynağa başlamadan önce tel sürme makarası ve alüminyum torcun hazır olması gerektiğini de vurguluyor. Alüminyum malzemelerde kaynak bölgesinde kızarma ya da renk değiştirme olmadığı için daha önce bu tür kaynak uygulamasının yapan bir kaynak ustasının aynı işlemi tekrarlaması öneriliyor.

EĞTİM SERİSİNİN DİĞER KONUSU: PASLANMAZ TIG KAYNAĞI 

Eğitim serisinin bir diğer konusunu ise, Paslanmaz TIG Kaynağı oluşturdu.

Şirket yetkilileri; paslanmaz malzemelerin kaynağında ortaya çıkan en büyük sorunun tanecik büyümesi ya da kromkarbür çökelmesi adı verilen kaynak komşu kenarında meydana gelen çatlamalar olduğuna dikkat çekiyor.

Bu sorunların yaşanmaması için kaynağı yavaş soğutmak yerine hızlı soğutma işlemi uygulanması gerektiğine vurgu yapan yetkililer sorun ortadan kakmıyorsa malzemenin tekrar 1100 derecede ısıtılmasını, bir süre bekletilmesini ve ardından hızla soğutma işlemi uygulanmasının tavsiye ediyor. Bu çalışma sonucu tanecikler arasındaki karbürleşmeyi engelleyeceğini dile getiriyor. 

Paslanmaz TIG kaynağında da koruyucu gaz olarak Saf Argon gazı kullanılması tavsiye edilirken  kaynak torcunun eksi kutupta olması gerektiğinin altı çiziliyor.

Diğer türlü tungsten ucunun eriyeceğine dikkat çeken Lincoln Electric tungsten ucunun ise kırmızı renk kodlu, yüzde 2 toryum alaşımlı, 1.6, 2.4 ya da 3.2 milim çaplarına sahip seçeneklerin tercih edilmesi gerektçğne dikkat çekiyor.

Kaynak sırasında düzgün saşe bağlantılarına da dikkat öeken şirket saşenin iş parçasına en yakın konumda ya da direkt iş parçasının üzerinde bulunmasının öneriyor.