Akışkanlar sıkıştırılamaz olarak kabul edilir. Bu özellik, basınç enerjisinin depolanabilmesini sağlamaz. Oysa enerjinin depolanabilir nitelikte olması önemli bir üstünlüktür. Enerji depolamak amacıyla "Akümülatör" adı verilen devre elemanları gazların sıkıştırılabilme özelliğinden yararlanılarak kullanılır. Akümülatör imalatının önemli firması HKTM uzmanları, akümülatörler hakkında açıklama yaptı. 

Gazların birçoğu sıkıştırılınca yanma ve patlama tehlikesi yaratır. riskleri yok etme amacıyla bu uygulamalarda nitrojen gazı kullanılır. Akümülatörlerin iç kısımları plastik bir madde ile ya da nikel ile kaplanır. Ya da akümülatör kapları paslanmaz çelikten yapılabilir.

Hidrolik akümülatörlerin devredeki görevleri hidrolik enerjiyi depolamak, devredeki titreşimleri önlemek, hidrolik sistemde oluşan darbe ve şoklanmayı önlemek, sistemde oluşan yağ sızıntısı, kayıplarında yedek basınç oluşturmak, hidrolik enerji üreten elemanların herhangi bir sebepten durması, sonucunda sistemi istenilen konumda, durdurmak için yedek enerji sağlamak, basınç halindeki hidrolik sistemden belli miktardaki akışkanı alarak sisteme gerekli olduğunda geri vermek üzere depolama yapar. Akümülatörler hidrolik sistem kullanılan her yerde kullanılırlar (Enerji depolama, akışkan rezervi, acil durum uygulamaları, kuvvetlerin dengelenmesi, mekanik şokların sönümlenmesi, yağ kaçaklarının karşılanması, titreşim sönümlenmesi, darbe sönümlenmesi, araç süspansiyonu, yavaşlatma enerjisinin geri kazanımı, sabit basınç elde edilmesi, akışın karşılanması (genleşme tankı) var.

Akümülatör çeşitleri arasında ise diyaframlı akümülatör, balonlu akümülatör, piston akümülatörleri bulunuyor. 

Pistonlu Aküler: Bir silindirin içinde pistonun üzerine azot gazı doldurulur. Pistona gelen basınçlı sıvının pistonu itmesiyle azot gazı sıkışır ve basınç artar. Büyük hacimli çalışmalarda daha çok kullanılır. Pistonlu akümülatörler akışkan bölümü ile gaz sızdırmazlığına sahip ayırma elemanı olarak kullanılan pistonlu bir gaz bölümünden oluşur. Gaz kısmı önceden azot ile doldurulmuştur. Akışkan bölümü hidrolik devreye bağlıdır. Böylece basınç yükselirken pistonlu akümülatör dolarrak gazı sıkıştırır, düştüğünde ise gaz genişler ve depolanan akışkanı devreye verir. Pistonlu akümülatörler her konumda monte edilebilirler. Ancak tercih edilen konum, piston contalarının akışkandaki toz parçacıklarının oluşturacağı tortudan korunduğu, gaz bölümünün yukarıda olduğu dikey konumdur.

Balonlu ve Diyaframlı Akümülatörler: BSD balonlu akümülatörleri hidrolik enerjinin depolanmasını ve serbest bırakılmasını sağlar. Basınçlı hidrolik sıvının akümülatör yağ giriş valfine doğru gelmesiyle akümülatör balonu içindeki azot sıkıştırılır. Hidrolik enerji depolanır. Sistem basıncının düşmesiyle azot gazı ve balon genleşir ve hidrolik sıvıyı balonlu akümülatörden hidrolik sisteme geri iter. Hidrolik enerji serbest kalır. Balon, hem ortam ayırıcı hem de aktarım bariyeri işlevi görür.