Lineer kılavuz sistemleri, gıda ve paketleme sektöründe beklenen hizmet ömrünü sağlayamadı. Bu sebeple bu soruna çözüm sağlamak için entegre yağlama üniteleri devreye alındı. Söz konusu üniteler uzun süre devamlı olarak yağ salınımı yapmaktadır. Hamur dilimleme makinelerinde bu tip lineer sisteme geçiş yapan büyük bir fırın, bakım ve arıza giderme süreci masrafları için yıllık 200 bin avro tasarruf sağlamaktadır.

YÜKSEK HIZLARDA HASSAS HAREKET SERGİLİYOR 

Lineer kılavuzlar fırın hamur dilimleme makinelerinde kesicilerle entegre bir şekilde hareket ediyor. Fakat bu sistemler ortalama üç haftada bir arıza veriyor. Armoloy ile kaplanıp gıdaya uygun yağ kullanılmasına rağmen istenen performansı sağlayamıyor. Fırın, bu sorunları çözmek amacıyla yeni lineer kılavuz arayışına girdi. Aranan yeni lineer kılavuz sadece uzun hizmet ömrü sağlamıyor. Aynı zamanda hamur dilimleme makinelerindeki hızın 250 devirden 300 devrin üzerine çıkarabilmesi bekleniyordu. NSK Değer Katma Programı çerçevesinde, şirket uzmanları uygulamanın çevresel koşullarına yönelik yerinde bir durum tespitinde bulundu. Ayrıca başarı sağlayamamış önceki lineer kılavuz sistemlerini de değerlendirdi. Ekip, yapılan değerlendirmenin ardından NH/NS serisi paslanmaz çelik lineer kılavuz sistemlerinin, gıdaya uygun K1 yağlama ünitesiyle birlikte kullanılmasını önerdi. İlk deneme başarıyla tamamlandı. Bu projenin ardından, fırın tüm hamur dilimleme makineleri için bu sisteme geçmeye karar verdi. Söz konusu NH/NS serisi tasarlanırken yüksek hızlarda bile hassas bir lineer hareket sergilenmesi hedeflendi. Özellikle paslanmaz tipleri geliştirilirken gıda ve içecek üretim ortamları esas alınarak hareket edildi. Lineer kılavuzunun sık ve derinlemesine temizliklerden dolayı hizmet süresi etkilenmiyor. 

TEMİZ VE FDA ONAYLI ÇÖZÜMLER 

NSK'nin K1 yağlama üniteleri, kelimenin tam anlamıyla temiz ve FDA onaylı çözümler sunuyor. Yağ, taşıyıcı ile birlikte hareket eden üniteden azar azar salınıyor ve bu sayede salınım süresi uzatılmış oluyor. Sızdırmaz yapısı özenle tasarlandı. Bu sayede atıkların çalışma yüzeyi ile temasının önüne geçildi. Geleneksel çözümlerle kıyaslandığında da çok az yağ kaçırdığı görüldü. 

HİZMET ÖMRÜ 10 KAT ARTTI 

Fırından gelen geri bildirimler her şeyi anlatıyor. Şirket NH/NS serisine geçişinin meyvesini topluyor ve ilk bakım işlemlerini en erken 32 hafta sonunda gerçekleştiriyor. Lineer kılavuz sistemlerinin üç haftada değiştirildiği için avantajlı olduğu anlaşılıyor. Bu sonuç ise hizmet ömründeki on kat artışı gözler önüne seriyor. Daha az değişim gerektiğinden yıllık 206 bin avro tasarruf sağlanıyor. Ayrıca bakım ve arıza giderme süreci masrafları da azalıyor. NSK yakın zamanda K1-L yağlama ünitesini piyasaya sürerek verimliliği daha da artırdı. K1-L çok daha büyük bir yağ rezervine sahiptir ve içinde yeni bir poliolefin bazlı taşıyıcı malzeme yer alır. Böylece K1 serisine kıyasla iki kat hizmet ömrüne sahiptir. K1-L, NH/NS serisi lineer kılavuz sistemleri ile tamamen uyumlu olup mevcut K1 ünitelerinin doğrudan yerini almıştır.