Karsan, yüzde 100 elektrikli e-ATA modelinin ilk ihracatını Romanya’ya gerçekleştirdi. Toplu taşıma sistemleri ile Türkiye'ye olduğu gibi dünyaya da modern ulaşım çözümleri sunan Karsan, toplam 10 adet 10 metrelik e-ATA otobüsünü Slatina kentinin hizmetine sundu.

YENİ YILDA İKİ AYRI ŞEHRE TESLİM EDECEK

Karsan, Türkiye’nin en büyük elektrikli otobüs ihracatı anlaşmasını gerçekleştirerek, Romanya ile toplam 56 adetlik e-ATA anlaşmasına imza atmıştı.

2 milyon km'nin üzerindeki elektrikli araç deneyimiyle Karsan, bu otobüsleri de 2022 senesinde Romanya’nın iki ayrı şehrine teslim etmeyi amaçlıyor. Böylece Karsan, çevreci, sıfır emisyonlu ve en son teknoloji elektrikli ticari araçları ile pek çok kentin ulaşım altyapısını modernize ederken, markanın Avrupa’daki elektrikli araç filosu ise 250’yi aşmış oldu.

"ESNEK VE ÇEVRECİ ÇÖZÜMLER SUNUYORUZ"

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Karsan CEO'su Okan Baş, birçok Avrupa ülkesinde, 6 m’den 18 m’ye kadar sunduklar elektrikli araçlarıyla toplu taşımada dönüşümün önemli bir parçası haline geldiklerini ifade etti.

NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE

Kalabalık şehirlerin artan büyük boy elektrikli toplu taşıma ihtiyacına esnek ve çevreci çözümler sunduklarını belirten Baş, "İlk e-ATA ihracatımızı da araç filosu ve satış sonrası yapılanmasıyla varlığımızı güçlendirdiğimiz Romanya’ya gerçekleştirmiş olduk. Bugün dünyanın dört bir yanında dolaşan 250’yi aşkın Karsan elektrikli araç filomuzu, önümüzdeki yıl Avrupa’nın pek çok şehrine teslim edeceğimiz yeni modellerimiz ile daha da büyütmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Ülkenin Slatina kentine ilk teslimatları yaptıkları 10 m'lik e-ATA ile hem Avrupa'da büyümenin hem de Türkiye'nin ihracatına katkıda bulunmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi. 

7 AYRI BATARYA PAKETİ BULUNUYOR

İsmini Türkçe’de ailenin büyükleri manasına gelen Ata’dan alan e-ATA, Karsan’ın elektrikli ürün gamı içindeki en büyük otobüs modellerinden oluşuyor. Doğuştan elektrikli e-ATA, batarya teknolojilerinden taşıma kapasitesine kadar pek çok alanda bir hayli esnek bir yapı sunarak ihtiyaçlara hızla cevap veriyor.

150 kWh’tan 600 kWh’a kadar 7 farklı batarya paketiyle tercih edilebilen e-ATA model ailesi, normal bir otobüs rotasında yolcu ile doluyken dur-kalk, yolcu indirme-bindirme, bütün gün klimanın çalışmakta olduğu koşullardan taviz vermeden bütünüyle gerçek sürüş şartlarında 12 metrelik boyutunda 450 km'ye kadar menzil sunuyor. Dahası, sahibi olduğu hızlı şarj teknolojisi ile batarya paketinin büyüklüğüne göre 1 ila 4 saat arasında şarj edilebiliyor.

YOKUŞLARI SORUNSUZ TIRMANIYOR, KAPASİTEDEN ÖDÜN VERMİYOR

Maksimum batarya kapasitesi 10 metre için 300 kWh, 12 metre için 450 kWh ve 18 metre sınıfındaki modelde 600 kWh’e çıkabiliyor. Aracın tekerlere konumlandırılan elektrikli hub motorları, 10 ve 12 metrede 250 kW azami güç ve 22.000 Nm tork sunarak, en dik yokuşları bile problemsiz tırmanmasına imkan veriyor.

18 metrede ise 500 kW’lik azami güç, en dolu kapasitede bile tam performans gösteriyor. Avrupa’nın farklı şehirlerinin farklı coğrafi koşullarına tam ayak uyduran e-ATA ürün yelpazesi, dış tasarımıyla da dikkati çekiyor. Yolculara iç mekanda tam alçak tabanı sunarak, engelsiz bir hareket alanı vadediyor.

Sunduğu yüksek menzile rağmen yolcu kapasitesinden taviz vermeyen e-ATA, tercih edilen batarya kapasitesine bağlı şekilde 10 metrede 79, 12 metrede 89’un üstünde, 18 metrede ise 135’den fazla yolcu taşıyabiliyor. (AA)