Gaz türbin kanadı üreticisi olan bir firma altı haftada bir rulman arızası yaşamasıyla birlikte döküm hattındaki döner bant rulman tipini değiştirmeye yönelik bir yatırım gerçekleştirdi. Firma bu küçük tasarım değişikliği sayesinde 100.095 euro tasarruf sağladı. NSK’nun uygulama mühendisleri AIP Katma Değer Programı'nı kullanarak, arızalı rulmanları inceleyerek mevcut tasarımın değerlendirmesini gerçekleştirdi. Analiz sonuçlarına göre döküm işleminde aşırı yakıcı bir çözeltinin (180°C'de %50 sodyum hidroksit) kullanıldığı belirlenmiş; ağır yük ve montajda yanlış hizalama ile birleşince rulman yağlama ve kilitlenme sorunlarına neden olduğunu ortaya çıkmıştır. Bu sorun, rulmanlardaki yetersiz sızdırmazlıkla daha da artmıştır.
NSK bu soruna çözüm sağlayabilmek için hem agresif yakıcı çözelti girişini önleyecek hem de sızdırmazlık performansını artıracak keçeli silindirik makaralı rulman serisini tavsiye etti. Ayrıca montajı kolaylaştıracak ve kirli ortamlara karşı korumayı geliştirecek alternatif bir döner kasnak tasarımı önerdi. 

ÜRETİCİNİN KALAN DÖKÜM HATLARI DA MODİFİYE EDİLDİ

Denemeler, bu değişikliklerin rulman ömrünü iki katına çıkardığını ve böylece arıza ve bakım sürelerinde önemli bir azalmaya neden olduğunu göstermiştir. Neticede üreticinin kalan döküm hatları modifiye edildi. NSK´nın keçeli silindirik makaralı rulmanları, yüksek yük kapasiteleri ve gelişmiş sızdırmazlık özellikleriyle döküm atölyeleri ve diğer çelik üretim ortamlarının zorlu koşulları için ideal ürünlerdir. Rulmanların dışındaki ve içindeki bileziklerine delikler açıldı. Lityum gresinin yerinde doldurulmasına izin verildi. Korozyon direncini artırmak için uygulanan fosfat yüzey kaplaması da ekstra bir avantaj sağladı. Döküm atölyesinde elde edilen tasarruf; rulmanlar için önceki yıllarda harcanan maliyetler, rulmanların değiştirilmesi için gereken iş gücü ve ortaya çıkan arıza sürelerinin NSK çözümü için harcanan yıllık maliyetle karşılaştırılması yoluyla bulunmuştur.